Back to top

Szüret szüretelők nélkül? Munkaerőhiány Toszkánában

Mintegy ötezer szüretelőre lenne szükség toszkán szőlőtermelők szerint az idei évben, közel ennyien hiányoznak majd amikor eljön az ideje. Ennek legfőbb oka, hogy többnyire kelet-európaiak mentek idénymunkára akik most nem tudnak utazni.

Nagy az esélye hogy amikor beindul a szüret nem lesz elég ember, aki leszedje a szőlőt vagy csak jóval kevesebben, így a munka tovább fog tartani és lesz akinél fennmaradnak majd a tőkén a fürtök. A Rainews.it hírcsatorna szerint nem találnak a munkára jelentkezőt, aminek fő oka hogy a sok olasz munkanélküli és diák aki évekig dolgozott az ágazatban most a bürokrácia miatt nem tud.

Működött ugyanis egy úgynevezett 'voucher' rendszerük, ami azt jelentette hogy idénymunkára bárki jelentkezhetett, és munka után megkapta ezeket a vouchereket amiket a bankban vagy postán másnap pénzre válthatott.

A rendszer gyors volt és egyszerű. A voucher megvételekor a tulajok egyben 25% adót is befizettek, viszont szerződés és kötelezettségek nélkül fizethettek vele bárkinek, aki pár napra vagy hétre eljött dolgozni ( elég volt reggel bejelenteni őket).

A bortermelők hozzáteszik, sokakban idealizált kép él a szürettel kapcsolatban, arra gondolva hogy egy ilyen fantasztikus tájon vidáman szedik a szőlőt. A valóság viszont az, hogy kemény munkáról van szó melyet a meleg és a terepviszonyok - erős emelkedők - is nehezít. A fizikai munkához egyre kevésbé szokott olaszok nem jelentkeznek a munkára, ráadásul a 'redito di cittadinanza' vagyis az olasz állampolgársággal járó alanyi kedvezmény miatt nincsenek is annyira rászorulva.

Míg jelenleg 3 eurót kapna egy munkás, a voucheres rendszerben 10 euroba került egy órára egy dolgozó ami valójában óránként 7,50 eurós munkabért jelentett az adólevonás után. Sajnos a régi ültetésű szőlősorokban nem is lehetne gépesített szedést megoldani - ráadásul nem is szeretik - tehát marad az ősrégi rendszer, hogy hétvégenként a rokonok barátok jönnek szüretelni elnyújtva így a szezont.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

1500 szőlő- és gyümölcsoltványt foglalt le a Nébih

1551 db igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott országos szaporítóanyagellenőrzési akció során. A hatósági zár alá vont oltványok – összesen 12 szőlőfajta (558 db) és 10 gyümölcsfaj (993 db) – együttes piaci értéke meghaladja az egymillió forintot.

A borturizmus az egyik legnépszerűbb a járvány ideje alatt

A Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából egy elemzőcsoport adatai alapján, idén jelentősen megnőtt hazánkban a borászati rendezvények iránti érdeklődés, egész pontosan 50 százalékkal meghaladta a tavaly ilyenkor mért adatokat. Ez magyarázható azzal, hogy az őszi második vírushullám miatt a lakosság szemében felértékelődött a belföldi turizmus, ezen belül is a borturizmus.

A Monarchia régi-új borai

A kommunizmus 1989-es összeomlása felélesztette a közép-európai egység gondolatát. De vajon létezik-e közép-európai boridentitás is? Justin Keay írásában beszámol, hogy harminc évvel a kommunizmus összeomlása után úgy tűnik, a régi hagyományok újra életre kelnek a Habsburg Birodalom egykori nemzetállamaiban.

13 millió euró gyorssegély a fair kereskedelemnek

Segélyalapot hoznak létre Németországban, célja a fejlődő országokban fenntartható gazdálkodást folytató kistermelők támogatása, hogy a koronavírus-válság idején is meg tudják tartani a dolgozóikat.

Közgazdász pincekulccsal - szekszárdi generációváltó

Közgazdász diplomával, nemzetközi kitekintéssel a háta mögött állapodott meg a családi vállalkozásban ifj. Vida Péter. Nagy kérdés: mi az, ami a szőlész-borász irányba terelte, annak ellenére, hogy szülei sem erre a pályára szánták?

Az agrárhivatás vonzóbbá tétele nemzeti érdek

Nem képzelt, hanem valódi problémával állunk szemben, amikor a fiatal gazdák jövőképét vizsgáljuk. A sikeres generációváltásként is emlegetett folyamatot már nem is óvodás, kisiskolás korban kell elkezdeni, hanem leendő és aktív szülők szemléletformálásánál, állapítja meg Privóczki Zoltán István, a Szent István Egyetem Kaposvári Campusán, a napokban megvédett doktori értekezésében.

Jó átlagos szőlőtermés ígérkezik

Szeptember végén nagyjából a felénél tartott a szőlőszüret Szlovákiában. A gazdák jónak mondják a termést, de egy-másfél hónappal ezelőtt még bizakodóbbak voltak. A mennyiség mellett szerencsére a minőséggel sincs különösebb probléma.

Ha a lomb fele lehullott, kezdődhet a lemosás – Növényvédelmi előrejelzés 43. hét

Véglegesen elmúlt a késői nyár, ezzel együtt – a muslicákon kívül – a mezőgazdasági szempontból fontos kártevők is visszavonultak. Szőlőben és gyümölcsben is megkezdhető az őszi lemosó permetezés, a pázsitok áttelelésének elősegítésére pedig már most kiszórhatóak a magas kálium- és foszfortartalmú komplex műtrágyák.

Biológiai alapok - amire építenünk kell

A szőlő szaporítóanyag-termelés az ágazat egyik legerősebb lába, hiszen ezzel kerül kapcsolatba a termelő. "Nagy kérdés, kell-e új fajtákat létrehozni, vagy a régiek között keresgélni” – fogalmazta meg Kocsis László, az MTA doktora –, a kérdésből pedig egyből adódik a másik kérdés, hogy mit teszteljünk, mit vírusmentesítsünk, a szaporítóanyag-előállításhoz milyen ültetvényeket kell létesíteni.

Agrármúlt - Régi magyar szőlőprések

Vincze István etnográfus történelmi borkultúránk két alapvető rétegét különböztette meg: a borkészítés préses és préstelen (taposó-zúzó) formáját. Felosztása a szőlőfeldolgozás e meghatározó szakaszára, a mustnyerés teljes munkafolyamatára vonatkozik. A lényerés során a tiszta mustot elválasztják a szőlőzúzaléktól, aminek különböző szőlőprések az eszközei.