Back to top

Olasz termelői alap az ázsiai márványospoloska elleni védekezéshez

Kölcsönös segítségnyújtási alapot hozott létre az olasz Apo Conerpo, hogy támogassa az ázsiai márványospoloska kártételét szenvedett gyümölcstermesztőket. Az Apo Conerpo termelői szervezet az elsők közt jött létre Európában, 6000 mezőgazdasági vállalkozás és 51 szövetkezet a tagja.

Az alap konkrét segítséget tud nyújtani egy olyan súlyos problémára, ami az utóbbi években ütötte fel a fejét és még évekig a termelőkkel marad. Az Európai Unió is támogatja, hogy a termelői szervezetek (tész) maguk hozzanak létre ilyen segélyalapokat, azoknak ugyanis éppen az a célja, hogy stabilizálja a mezőgazdasági termelők jövedelmét. Az alap maximum 16 millió euróval egészíti ki a tagok egyszerűsített tartalékalapját a következő évre.

Az ázsiai márványospoloska hatalmas károkat okozott Olaszországban, 600 millió euróra becsülik a tavaly a gyümölcsösökben elszenvedett veszteséget.

Az alap célja, hogy hozzájáruljon a védekezés magas költségeihez, amit a termelők ennek a károsítónak a leküzdésére kell hogy fordítsanak.

A CMC 2020 nevű kölcsönös segítségnyújtási alapot egyelőre három évre hozta létre az Apo Conerpo és a tagszövetkezetek önként csatlakozhatnak hozzá, maguknak a termelőknek nem kell befizetniük. Az első évben a termelői szervezet magára vállalta a 4 milliósra tervezett összeg nagy részének befizetését, vagyis 3,5 millió euróval tölti föl az alapot.

Az Apo Conerpo elnöke, Davide Vernocchi szerint sem fogja megoldani az ázsiai márványospoloska okozta nehézségeket ez az innovatív pénzügyi megoldás, de néhány évig enyhítheti azt. Ezzel éppen a szövetkezetek elvi alapját képező összefogásra és szolidaritásra adnak példát, hangsúlyozta.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshpalaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Reagált a Bank of England a globális búza- és étolajhiányra

Súlyos ársokkot okozó globális búza- és étolajhiány alakult ki az ukrajnai háború miatt, és az ebből eredő inflációs nyomás nagy része kívül esik a Bank of England monetáris eszköztárának hatókörén - mondta hétfőn a brit jegybank kormányzója.

Az egységes kérelmek döntő többségét a NAK segítségével adták be

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászai idén is tevékenyen közreműködtek az egységes kérelmek beadásában. A 2022. május 16-ig beadott 160 851 kérelem közel 70 százalékának, 108 046 kérelemnek a benyújtásában segítettek a NAK szakemberei.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

A héten 109 településen irtják a szúnyogokat

A héten a tervek szerint 13 megye 109 településen irtják a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.