0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Robotizált szarvasmarhatelep és precíziós növénytermesztés Mezőhegyesen

Hogyan értékelődött fel az élelmiszerbiztonság kérdése? Milyen válaszokat kell ma adni a gazdák számára egy, a világ élmezőnyéhez tartozó tangazdaságnak? Többek között erről is kérdeztük Lázár Jánost, állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztost a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. sajtótájékoztatója után, ahol a napokban fejeződött be az új tejelő szarvasmarhatelep műszaki átadása.

A magyar mezőgazdaság számára óriási lehetőség az, hogy a koronavírus-járvány hatására az európai országokban erősödött az önellátó képesség iránti igény, vagyis az a törekvés, hogy a lakosságot az országhatáron belül előállított alapvető élelmiszerekkel minden körülmények között el kell tudni látni. Többek között erről is nyilatkozott a magyarmezogazdasag.hu-nak Lázár János, állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos.

youtube://v/XusWI8UBAKc

„Magyarország egy kiváló alapanyagexportőr, de sajnos földolgozott terméket kénytelen importálni

– emelte ki Lázár János. – Ezért Magyarország 20 millió embert tudna élelmiszerrel ellátni, de jelen pillanatban 10 milliót se tud. Azért, mert ha bemennek a német vagy osztrák tulajdonban álló üzletbe, akkor ott sokszor szlovák tejet, lengyel sajtot vagy éppenséggel német húsárut vásárolnak, ami szerintem gazdaságilag helytelen. Semmi hasznot nem hoz a magyar vidéknek, másrészről pedig veszélyes az ellátásbiztonság szempontjából. Ha lezárták volna a covid alatt a határokat, akkor Magyarországon élelmiszerellátási problémák léptek volna föl 72 órán belül” – hangsúlyozta a kormánybiztos.

A 2022-ig Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-nél megvalósuló beruházásokról szólva az új szarvasmarhaistállóban tartott tájékoztatón Lázár János ezeket a beruházásokat az élelmiszerbiztonsággal, és az önellátóképességgel hozta kapcsolatba:

„Mi arra törekszünk, hogy egészséges élelmiszerellátási láncba tudjunk bekapcsolódni.

Először is a vetőmagüzem visszavásárlásával el tudtuk azt érni, hogy Magyarország a mezőhegyesi vetőmagüzem segítségével képes lenne annyi vetőmagot előállítani például kukoricából, ami egy egész éves vetésterületre elegendő lehet,

tehát végszükség esetén a vetőmagüzem ezt is tudja. Szerintem a vetőmagkérdés az élelmiszerbiztonsági kérdés és nemzetbiztonsági kérdés is egyszerre.”

A kormánybiztos a magyar vidék jövőjéről úgy véli, hogy Magyarországon a falunak, a vidéknek akkor lesz jövője, hogyha az élelmiszeriparban a magyar nemzeti érdek legalább 80 százalék lesz, tehát ha 80 százalékban magyar kézben lesz az élelmiszeripar, és a magyar emberek magyar élelmiszert esznek. Ez egy lehetőséget teremt minden falun élő számára, mert így ők is belefognak az alapanyaggyártásba és bekapcsolódnak a termelés láncába.

Miért fontos a jövő szempontjából, hogy Mezőhegyesen egy mintaüzem jöjjön létre?

A cél, hogy ez egy mintagazdaság legyen, ahol a legkorszerűbb, legmodernebb 21. századi technológiákat mutatjuk be a gazdák számára. Kiemelten fontos, hogy a fiatalok számára egy korszerű tangazdaság legyen, hiszen egyetemisták és középiskolások – nekünk is van saját középiskolánk – tanulhatják itt meg a modern gazdálkodást. Ezért léptünk óriásit a gépállományunk tekintetében a növénytermesztésben, ahol a legmodernebb precíziós, agrárdigitalizációs gazdálkodást folytatjuk.

Magyarországon egyedülálló módon 6600 hektár talajszkennelést végeztünk el és pontosan tudunk mindent a drónok és a szkennerek segítségével arról a földről, amin próbálunk zöld szempontokat is figyelembe véve, a jövő generáció érdekeit védve gazdálkodni.

Olyan szarvasmarhatelepet, istállókat építettünk, ami a 21. században a legmodernebbnek számít. Verjük Amerikát vagy Nyugat-Európát is.

Teljesen robotizált és automatizált tartástechnológiát biztosítunk. Jó minőségű tejet többet és olcsóbban fogunk előállítani

és ehhez tartozik az öntözőberendezés is, hisz az édesvízkincs a legnagyobb stratégiai kincsünk, és ezzel szeretnénk úgy gazdálkodni, hogy a jövőnk számára több maradjon, tehát hatékonyabban fogjuk felhasználni és ezzel növeljük a növénytermesztésünk produktivitását, ami segíti majd az állattenyésztést is természetesen.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu