Back to top

Méhegészségügyi zárlat: hogyan határozzuk meg, hogy beletartozunk-e a körbe?

Ha méhészként, egyéb állattartóként, szőlősgazdaként, stb. kapunk egy zárlatról szóló határozatot, akkor nem mindig egyértelmű, hogy mi beletartozunk-e a megjelölt körbe. Az alábbi módon internetes térképpel és eszközökkel meg tudjuk ezt határozni vagyis a gócpont köré egy kört tudunk rajzolni.

HATÁROZAT

Mézelő méhek nyúlós költésrothadása bejelentési kötelezettség alá tartozó fertőző állatbetegség hatósági megállapítása miatt Hódmezővásárhely MJV és Földeák Község az alábbiakban részletezett - közigazgatási területére 2020. augusztus 8. napjától részleges községi zárlatot rendelek el.

A zárlat alatt álló terület:

Hódmezővásárhely; hrsz. 0270/61. (Hódmezővásárhely- Szikáncs Ész: 46378480, K,H. 20,497353) járványgóctól számított 5 km-es sugarú terület. (szélsópontok: É: Hódmezővásárhely-Erzsébet hrsz.0361/36; K: Csongrád-Csanád és Békés megye határán hrsz.0278/12; D: Földeák község; hrsz.0256/70.; Ny: Gorzsai MgZRt, Központi Tehenészet)

A zárlat alatt álló

  • területről tilos fogékony állatokat, azok nyers termékeit, betegségterjesztő eszközöket kivinni;
  • területre tilos fogékony állatokat bevinni, kivéve az állandó tartási helyre történő hazatelepítést
  • területen a részletes szabályokban meghatározott esetekben a személyforgalom is korlátozható.

Ha méhészként kapunk egy méhegészségügyi zárlatoról szóló levelet, de hasonló határozatot kapnak más állattartók vagy akár a szőlősgazdák, növénytermesztők stb. is, akkor nem mindig egyértelmű, hogy mi beletartozunk-e az 5 kilométeres körbe.

Ez azért fontos, mert méhegészségügyi zárlat esetén nem vihetjük onnan ki a méheinket, de még a mézünket sem.

A méhész a következő módon tudja ezt megállapítani, koordináták alapján az interneten. A módszerről készült videót ide kattintva nézheti meg.

Először is lássuk a levél legfontosabb részét, a Határozatot. A levél többi részével most nem foglalkozunk.

A lényeg: mire vonatkozik, mikortól kezdődik és hol van érvényben a zárlat.

Az alábbi egy konkrét példa, melynek érvényessége idővel változik. Az aktuális méhegészségügyi zárlatokról az OMME honlapján tájékozódhatunk. Tehát a levél legfontosabb része a Határozat.

Most lássuk a számítási és körrajzolási lehetőségeket

Mivel a közelmúltban több ingyenes internetes térkép rajzolási lehetőség is megszűnt, vagy a különböző applikációk a Google szolgáltatás változásai miatt nem jól működnek, ezért elsőként egy olyat szeretnék megmutatni, mely valószínűleg a jövőben is meglesz majd és pontosan használható:

Körrajzolás térképre Google My Maps segítségével

1. A kézhez kapott Határozat szövegből a koordinátákat fogjuk használni, és ha esetleg hibás formátumban érkezett, kijavítjuk.

Tehát a fenti levélben a következő koordináták találhatóak: Ész: 46378480, K,H. 20,497353. Mivel a koordináták formátuma helytelen (pontnak kell lennie az első két szám után), ezeket kijavítjuk és a számok közé vesszőt teszünk.

Helyes formátum: 46.378480, 20.497353.

2. Megnyitjuk a KML Circle Generator honlapot.

Itt beállítjuk a Circle Radius-t vagyis a kör sugarát, a mi esetünkben a Határozatban ez 5 km volt, figyeljünk a mértékegységre! Majd a Center Latitude-hoz beírjuk a helyes koordináta első számát, vagyis a mi esetünkben a 46.378480 -at, a Center Longitude-hoz pedig a második helyen lévő számot: 20.497353. Ezután megnyomjuk a Generate-et. A program egy fájlt generál és a gépünk le is tölti. A képernyő bal alsó részén jelenik ez meg, illetve abban a mappában, melyben a letöltések kerülnek tárolásra.

3.Megnyitjuk a Goolge My Maps-et, ehhez kell google profil, illetve be kell jelentkeznünk a google-ba. 

Itt a Create a new map-re kattintunk, majd a felbukkanó térkép mellett az Ad layer-ben az Import-ra.

Google Mypas térkép
Fotó: Hevesi Mihály

A megjelenő ablakba behúzzuk a bal egérgomb segítségével az előbb letöltött KML fájlt. Vagy betöltjük a fájlt (select from your device - az ablak közepén) abból a mappából, ahová mentésre került. Ha nem ugrik a térkép egyből a kijelölt címre, húzzuk nagyjából oda a térképet, ahol a megadott pontot sejtjük.

Ellenőrizzük, hogy a megadott koordináták helyesek-e: húzzuk a kurzort a kör közepére és kattintsunk rá.

Megjelenik egy Center point feliratú ablak, lent pedig ennek a pontnak a koordinátái. Ezeket vessük össze a Határozat koordinátáival, Ha egyezik, akkor minden rendben van. Ha nem, valamit elhibáztunk a 2. pontban. Menjünk vissza és javítsuk ki.

4. Közelítsünk a térképen oda, ahol a méheink vannak, vagy írjuk be a címet/koordinátát.

Ha a körön kívül vagyunk, méhesünk nem tartozik a zárlat alá, állatorvosi engedéllyel elvihetjük őket, ha vándorolni szeretnénk. A méhtartási cím a képen nem valós, csak a példa kedvéért írtam be a Postát.

Google My maps térkép
Fotó: Hevesi Mihály

Körrajzolás térképre A MAPDEVELOPERS.COM segítségével

Ez a lehetőség az utóbbi időben akadozva és pontatlanul működik. Mivel egyszerűbb, mint az előző, hiszen csak egy honlapot kell hozzá használni, ennek a használatát is megadom itt, hátha a fejlesztők kijavítják a hibát, vagy a Google továbbra is elérhetővé teszi a fejlesztők számára a Mapdevelopers használatát.

Az oldal megfeleleő helyére vagyis az Adress-be bemásoljuk a helyes koordinátákat, egyszerre mind a kettőt vagyis a két számot: 46.378480, 20.497353. Beállítjuk a Rádiusz-t vagyis a kör sugarát, ami a mi esetünkben 5 km. Miles helyett értelemszerűen km-et állítunk be, majd a New circle-re kattintunk. Ezután ellenőrizzük, hogy a Position (közvetlenül a térkép bal oldalán) egyezik-e a beírt címmel. Ez sajnos nem működik pontosan.

Ajánljuk még:

Két hatékony anyásítási módszer

Méhes applikáció tanuláshoz

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

27 újonnan felfedezett vírus a méheken!

Egy nemzetközi kutatócsapat 27 ismeretlen vírust fedezett fel a mézelő méhen és más méhfajokon. Az eredmény segíthet olyan stratégiák kidolgozásában, melyekkel a jövőben megállíthatják a beporzók vírusos fertőzéseit - állítják a kutatók.

Az országos főállatorvos elrendelte a baromfik zártan tartását

Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos azonnali hatállyal, országszerte elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását. A megelőzés érdekében, a zárt tartás mellett, a további járványvédelmi előírások szigorú betartása is kiemelten fontos!

Újabb fontos lépés az állatok védelméért

Az állatvédelemért felelős miniszteri biztos országos szinten lépett fel a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban. Ovádi Péter a közösségi oldalán közzétett videóban elmondta, több megkeresés érkezett hozzá a húsevő prémes állatok prémcélú hasznosításával kapcsolatban, a jelzett problémákról haladéktalanul egyeztetett Nagy István agrárminiszterrel.

Elkészült a világ méhösszeírása

A világ 20 ezer méhfajáról készült összeírás jelent meg a Current Biology folyóiratban. Kínai és szingapúri kutatók állították össze a méhek eloszlásáról és a jelenlétüket befolyásoló tényezőkről szóló jelentést több mint 5,8 millió publikáció alapján.

Veszett kutyát találtak Románia magyar határ menti területén

November közepén veszettség vírusát mutatta ki a román állategészségügyi szolgálat egy kutyában a magyar határtól alig több mint 10 kilométerre fekvő, Szatmár megyei Egri (Agris) településen. Idén ez a negyedik diagnosztizált eset keleti szomszédunkban, de most először regisztráltak megbetegedést ennyire közel a magyar határhoz.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 3.

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk. Az első és második részben a varroózisról és a vírusokról volt szó bővebben. Most az amerikai költésrothadás következik a sorban.

Most van az antibiotikum tudatos használatának világhete

Ezen a héten zajlanak a globális antibiotikum tudatosság hetének eseményei, amit néhány évvel ezelőtt azért indított el az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), hogy felhívja a figyelmet az antibiotikumok felelősségteljes használatára.

Mézek eredete és hamisítása: hogyan lehet vizsgálni?

A méhek által készített mézet hosszú ideje fogyasztjuk és alkalmazzuk a hasznos tulajdonságai miatt. A neki tulajdonított pozitív hatások a mézek különleges és komplex összetételéből erednek.

Online apiterápiás konferencia: propolisz a fogászatban, méhtermékek és a koronavírus

A konferencia témái között szerepel a koronavírus méhtermékekkel való megelőzése és az ehhez kapcsolódó apiterápiás kutatás, illetve a propolisz fogászatban való sikeres alkalmazásának bemutatása is.

Izoflavonok a vírusfertőzések ellen

Az Illinoisi egyetemen zajló kutatás szerint a napi rendszerességgel szójával táplált sertések feltehetően jobban védettek a vírusok ellen. A kutatók ezt a hatást a szójában természetes körülmények között megtalálható izoflavonoknak tulajdonítják.