Back to top

Méhegészségügyi zárlat: hogyan határozzuk meg, hogy beletartozunk-e a körbe?

Ha méhészként, egyéb állattartóként, szőlősgazdaként, stb. kapunk egy zárlatról szóló határozatot, akkor nem mindig egyértelmű, hogy mi beletartozunk-e a megjelölt körbe. Az alábbi módon internetes térképpel és eszközökkel meg tudjuk ezt határozni vagyis a gócpont köré egy kört tudunk rajzolni.

HATÁROZAT

Mézelő méhek nyúlós költésrothadása bejelentési kötelezettség alá tartozó fertőző állatbetegség hatósági megállapítása miatt Hódmezővásárhely MJV és Földeák Község az alábbiakban részletezett - közigazgatási területére 2020. augusztus 8. napjától részleges községi zárlatot rendelek el.

A zárlat alatt álló terület:

Hódmezővásárhely; hrsz. 0270/61. (Hódmezővásárhely- Szikáncs Ész: 46378480, K,H. 20,497353) járványgóctól számított 5 km-es sugarú terület. (szélsópontok: É: Hódmezővásárhely-Erzsébet hrsz.0361/36; K: Csongrád-Csanád és Békés megye határán hrsz.0278/12; D: Földeák község; hrsz.0256/70.; Ny: Gorzsai MgZRt, Központi Tehenészet)

A zárlat alatt álló

  • területről tilos fogékony állatokat, azok nyers termékeit, betegségterjesztő eszközöket kivinni;
  • területre tilos fogékony állatokat bevinni, kivéve az állandó tartási helyre történő hazatelepítést
  • területen a részletes szabályokban meghatározott esetekben a személyforgalom is korlátozható.

Ha méhészként kapunk egy méhegészségügyi zárlatoról szóló levelet, de hasonló határozatot kapnak más állattartók vagy akár a szőlősgazdák, növénytermesztők stb. is, akkor nem mindig egyértelmű, hogy mi beletartozunk-e az 5 kilométeres körbe.

Ez azért fontos, mert méhegészségügyi zárlat esetén nem vihetjük onnan ki a méheinket, de még a mézünket sem.

A méhész a következő módon tudja ezt megállapítani, koordináták alapján az interneten. A módszerről készült videót ide kattintva nézheti meg.

Először is lássuk a levél legfontosabb részét, a Határozatot. A levél többi részével most nem foglalkozunk.

A lényeg: mire vonatkozik, mikortól kezdődik és hol van érvényben a zárlat.

Az alábbi egy konkrét példa, melynek érvényessége idővel változik. Az aktuális méhegészségügyi zárlatokról az OMME honlapján tájékozódhatunk. Tehát a levél legfontosabb része a Határozat.

Most lássuk a számítási és körrajzolási lehetőségeket

Mivel a közelmúltban több ingyenes internetes térkép rajzolási lehetőség is megszűnt, vagy a különböző applikációk a Google szolgáltatás változásai miatt nem jól működnek, ezért elsőként egy olyat szeretnék megmutatni, mely valószínűleg a jövőben is meglesz majd és pontosan használható:

Körrajzolás térképre Google My Maps segítségével

1. A kézhez kapott Határozat szövegből a koordinátákat fogjuk használni, és ha esetleg hibás formátumban érkezett, kijavítjuk.

Tehát a fenti levélben a következő koordináták találhatóak: Ész: 46378480, K,H. 20,497353. Mivel a koordináták formátuma helytelen (pontnak kell lennie az első két szám után), ezeket kijavítjuk és a számok közé vesszőt teszünk.

Helyes formátum: 46.378480, 20.497353.

2. Megnyitjuk a KML Circle Generator honlapot.

Itt beállítjuk a Circle Radius-t vagyis a kör sugarát, a mi esetünkben a Határozatban ez 5 km volt, figyeljünk a mértékegységre! Majd a Center Latitude-hoz beírjuk a helyes koordináta első számát, vagyis a mi esetünkben a 46.378480 -at, a Center Longitude-hoz pedig a második helyen lévő számot: 20.497353. Ezután megnyomjuk a Generate-et. A program egy fájlt generál és a gépünk le is tölti. A képernyő bal alsó részén jelenik ez meg, illetve abban a mappában, melyben a letöltések kerülnek tárolásra.

3.Megnyitjuk a Goolge My Maps-et, ehhez kell google profil, illetve be kell jelentkeznünk a google-ba. 

Itt a Create a new map-re kattintunk, majd a felbukkanó térkép mellett az Ad layer-ben az Import-ra.

Google Mypas térkép
Fotó: Hevesi Mihály

A megjelenő ablakba behúzzuk a bal egérgomb segítségével az előbb letöltött KML fájlt. Vagy betöltjük a fájlt (select from your device - az ablak közepén) abból a mappából, ahová mentésre került. Ha nem ugrik a térkép egyből a kijelölt címre, húzzuk nagyjából oda a térképet, ahol a megadott pontot sejtjük.

Ellenőrizzük, hogy a megadott koordináták helyesek-e: húzzuk a kurzort a kör közepére és kattintsunk rá.

Megjelenik egy Center point feliratú ablak, lent pedig ennek a pontnak a koordinátái. Ezeket vessük össze a Határozat koordinátáival, Ha egyezik, akkor minden rendben van. Ha nem, valamit elhibáztunk a 2. pontban. Menjünk vissza és javítsuk ki.

4. Közelítsünk a térképen oda, ahol a méheink vannak, vagy írjuk be a címet/koordinátát.

Ha a körön kívül vagyunk, méhesünk nem tartozik a zárlat alá, állatorvosi engedéllyel elvihetjük őket, ha vándorolni szeretnénk. A méhtartási cím a képen nem valós, csak a példa kedvéért írtam be a Postát.

Google My maps térkép
Fotó: Hevesi Mihály

Körrajzolás térképre A MAPDEVELOPERS.COM segítségével

Ez a lehetőség az utóbbi időben akadozva és pontatlanul működik. Mivel egyszerűbb, mint az előző, hiszen csak egy honlapot kell hozzá használni, ennek a használatát is megadom itt, hátha a fejlesztők kijavítják a hibát, vagy a Google továbbra is elérhetővé teszi a fejlesztők számára a Mapdevelopers használatát.

Az oldal megfeleleő helyére vagyis az Adress-be bemásoljuk a helyes koordinátákat, egyszerre mind a kettőt vagyis a két számot: 46.378480, 20.497353. Beállítjuk a Rádiusz-t vagyis a kör sugarát, ami a mi esetünkben 5 km. Miles helyett értelemszerűen km-et állítunk be, majd a New circle-re kattintunk. Ezután ellenőrizzük, hogy a Position (közvetlenül a térkép bal oldalán) egyezik-e a beírt címmel. Ez sajnos nem működik pontosan.

Ajánljuk még:

Két hatékony anyásítási módszer

Méhes applikáció tanuláshoz

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

Ünnepélyes keretek között megnyitott az új Kis-Balaton Látogatóközpont

Mintegy 1,2 milliárd forintból épült meg Fenékpusztán a Kis-Balatont bemutató kiállítási tér. A Kis-Balaton Látogatóközpont kialakításának keretében már tavaly megújult a Diás-szigeten a Fekete István Emlékhely, a most átadott beruházás pedig modern, 21. századi módon mutatja be a nagy jelentőségű, fokozottan védett nemzeti parki tájegység értékeit.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.

Kukoricabemutató Kiszomboron

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. őszi fajtabemutatóját idén szeptember 9-én tartották Kiszomboron. Úgy döntöttek, hogy idén is megszervezik a korábbi években megszokott kukorica-, szója-, napraforgó- és cirokismertetőt, azaz a bemutatót tanácskozással kötötték egybe.

A második koronavírus-segélyért folyamodhatnak az amerikai farmerek

Az USA agrárminisztériuma bejelentette második segélycsomagját a Covid-19 járvány miatt kieső bevételek, illetve megnövekedett marketingköltségek kompenzálására. Összesen 14 milliárd dollárt osztanak szét a farmerek közt, a korábbinál szélesebb körben.

Vigyázzunk magunkra a második hullámban: egy gyógyhatású mézes keverék és néhány jótanács

Előzze meg a betegséget! Ha immunrendszerünk rendben van, nem sok betegség tud leverni bennünket a lábunkról. Ősszel iskolakezdéskor, vagy a télvégén jelentkező megfázásos időszak próbára teszi az immunrendszerünket. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy ügyeljünk magunkra és másokra.

Légkondicionált méhkas és precíziós öntözés a forróság ellen

A globális felmelegedés néhány észak-afrikai ország mezőgazdaságára komoly nyomást gyakorol. Negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében Tunéziában a startupok a méhek megmentését és a vízmegtakarítást tűzték ki célul.

Elég egy kis lóbab, vagy annál azért több kell?

Pozitív-e a vadméhek szempontjából egy lóbabbal bevetett szántóföldi tábla? Német kutatók jártak utána a kérdésnek, és arra jutottak, hogy a poszméhek sokat profitáltak belőle, a többi vadméhfajnak viszont muszáj, hogy legyen a környéken valamennyi félig-meddig természetes élőhely is.

Rejtélyes kórokozó pusztít a vizekben, aggódnak a horvátok a sonkakagyló miatt

A nagy sonkakagyló (Pinna nobilis) a Földközi-tenger legnagyobb kagylója. Kihalása miatt adtak hangot aggodalmuknak horvát tengerbiológusok egy Krk szigetén tartott szakmai fórumon.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.