Back to top

Ünnepélyes keretek között szüretelték a komlót

Agrártörténelmi esemény színhelye volt a Somogy megyei Kastélyosdombó, ahol ünnepélyes keretek között szüretelték le a komlót, valamint a résztvevők bepillantást nyerhettek a feldolgozás menetébe is.

Kastélyosdombó-Komloszuret
Kastélyosdombó-Komloszuret
Fotó: Heineken
- A két évvel ezelőtt elültetett egy hektárnyi komlóültetvény termőre fordult, betakarítása agrártörténeti pillanat, hiszen hosszú évtizedek után történhetett ismét meg. Várhatóan a jövőben ismét többen fognak majd bele a termesztésébe, megnő a e növény termőterülete és hazánk ismét visszakerülhet a komlótermesztés térképére - emelte ki Nagy István agrárminiszter Kastélyosdombón az első komlószüret alkalmából rendezett ünnepi eseményen.

Mint elmondta, hosszú idő után ismét termesztenek komlót Magyarországon.

Az egy hektáron két éve elültetett közel háromezer komlótő gyökeret eresztett, valamint német segítséggel megépült a szárító és a pellettáló üzem is, ahol megkezdődött a próbaüzem.

Kitért arra is, a jövőben - több ütemben - újabb 20-30 hektárral, majd ismét ugyan ekkorával növekedjen  a komló termőterülete. A cél, hogy a Soproni Sörgyár termeléséhez szükséges mennyiség Magyarországon teremjen meg. Annak érdekében, hogy ez valóra váljon, a újabb támogatás vehetnek majd igénybe a termesztésére vállalkozók, amelyre augusztus 31. és szeptember 22 között lehet majd pályázni. A komló telepítéséhez  igénybe vehető vissza  nem  térítendő támogatási  lehetőséget  tavaly hirdette meg első ízben a szaktárca.

Hangsúlyozta, a magyar élelmiszeripar akkor tud rugalmasan  megfelelni a piaci kihívásoknak, megőrizni a versenyképességét, ha mind  nagyobb arányban támaszkodik a hazai alapanyagokra. 

Kastélyosdombó-Komloszuret: Lehel László, Nagy István,Geert Schwaanenburg
Kastélyosdombó-Komloszuret: Lehel László, Nagy István,Geert Schwaanenburg
Fotó: Heineken
Mindehhez  Geert Schwaanenburg, a Heineken Hungaria  vezérigazgatója a  következőket fűzte hozzá, különleges pillanat a cég életében a kastélyosdombói első komlószüret, ugyanis ebben az esztendőben ünnepli a  Soproni Sörgyár fennállásának 125. évfordulóját. Külön érdekessége ennek, hogy a gyár alapításakor a sör gyártáshoz szükséges komlót teljes egészében Magyarországról szerezte be. A mostani komlószüret reményt ad arra, hogy újra teljes egészében Magyarországon termesztett komlóból  készülhet a kedvelt Soproni.

A hazai komlótermesztés újraindítása érdekében indított program  keretében Kastélyosdombón két évvel ezelőtt egy hektárnyi területen  telepített komlót a helyi családok bevonásával a Magyar Ökonomikus Segélyszervezet a Heineken Hungária Zrt. támogatásával. A közeljövőben várhatóan  újabb húsz hektáron telepítenek Komlót.

- A munkahelyteremtés és a családok megélhetése volt a döntő, amikor a komlótermesztési programot elindítottuk - mondja Lehel László, a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója.

- Tudást és a szegénységből való kitörési lehetőséget  adtunk a  programba bekapcsolódott családoknak, akik biztos jövedelemhez jutnak az ültetvény gondozása és feldolgozása során.

A komló termesztésének nagy hagyománya volt hazánkban, azonban az 1980-as években teljesen eltűnt a növénytermesztés palettájáról.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Nagy érdeklődés övezte a mezőgazdasági kisüzemek támogatására kiírt pályázatot

A Vidékfejlesztési Program meghirdetett felhívási közül az egyik legsikeresebbnek a 2022. május 31-én lezárult, adottságaik és ambícióik alapján fejlődőképes, kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását segítő, mezőgazdasági kisüzemek támogatására kiírt pályázati konstrukció bizonyult.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

Erősödik a KITE szerbiai integrációja

Június közepén felavatták az Újvidék melletti Csenejen a KITE d.o.o központját. Az avatáson részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nedimovič Branislav szerb mezőgazdasági miniszter és Pásztor István, a Vajdasági Parlament elnöke is. A vendégeket Guba Sándor, a nádudvari KITE Zrt. elnöke és Szabó Levente vezérigazgató köszöntötték.

Megújult az Erdélyi és Partiumi Borverseny

Ma már nem kérdés, hogy a Kárpát-medence szőlő- és borkultúrája egységes egész. Ugyan évtizedeken keresztül el volt vágva egymástól a szakma, s ennek köszönhetően a fejlődés is másféle irányt vett, de az évszázados hagyományok, a közös múlt letagadhatatlan. Régóta hangoztatjuk, megérett a változásra, megújulásra az Erdélyi Borverseny, hogy még jobban fel lehessen zárkóztatni az erdélyi borászokat.

Két tulajdonos, négy kultúra

A balástyai Hegedűs fivérek termesztik hazánkban a legtöbb frisspiaci fejes salátát. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a megtermelt mennyiség csaknem a tízszeresére nőtt a kertészet bő egy évtizede alatt. A fő kultúrát jól kiegészíti a karalábé és a kápia, és egyre több lehetőséget látnak a gumós édesköményben is.

Múzeumok éjszakája - Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti múzeumban

Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombatra, a Múzeumok éjszakájára meghirdetett Állati éjszaka - lovak és kutyák a haderő szolgálatában című programsorozatában.

Sztorik habbal és kultúrával

Sztorik habbal címmel négy részből álló talkshow sorozatot indít ismét a Dreher Söripari Emléktár. A beszélgetések során szó lesz építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművészetről és a múzeumok működéséről.

„Cukorhiány” és takarmányválság

Annak ellenére, hogy minden írni-olvasni tudó ember számára világos kellene legyen Szerbiában, hogy az ország mindegyik alapvető élelmiszerből többet állít elő, mint amennyit 7 millió lakosa képes volna elfogyasztani, május folyamán pánikszerűen vásárolták fel a cukrot, és emiatt az 1 kilogrammos kiszerelés az egész országban eltűnt a boltok polcairól.

Az EU 600 millió eurós élelmiszer-támogatást javasol az afrikai, karibi és csendes-óceáni országoknak

Az Európai Unió az élelmezésbiztonság szavatolására 600 millió euró (mintegy 240 milliárd forint) támogatást javasol az afrikai, karibi és csendes-óceáni országoknak válaszul az Ukrajna elleni orosz háború nyomán kialakult helyzetre - közölte az Európai Bizottság.