0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Egyedülálló növénytani gyűjteményt hoztak létre a Debreceni Egyetemen

Négy különálló botanikai összeállítását digitalizálta és integrálta a távoktatásban is jól használható speciális adatbázissá a Debreceni Egyetem Növénytani Tanszéke.

A több mint egy évtizedes munkának köszönhetően egy-egy növénynek a struktúrája, morfológiai metszete és mikroszkopikus fotója is elérhető a virtuális gyűjteményben – tájékoztatta az egyetem az MTI-t.

A szakértők a különböző időszakban készült, eltérő formátumú gyűjteményeket – melyek között a terepről származó növények préselt részei, a növények hatóanyagai és szövettani struktúrái, valamint sztereomikroszkópos mikrofotók is szerepelnek – egy közös virtuális adatbázissá kapcsolták össze.

A Soó Rezső Herbárium, az alga-, a növényiszövetkultúra-, valamint a növényidrog-gyűjtemény (utóbbi növényi hatóanyag-tartalmú szárított növényi részeket tartalmaz) egységesítésével jött létre a különleges adatbázis.

A Debreceni Egyetem honlapján olvasható cikk szerint az egységes összeállításra számos jelentős kutatás épül. A biodiverzitással, a növényi sejtbiológiával, filogenetikával, fiziológiával foglalkozó vizsgálatokban is alkalmazzák a kutatók és érdeklődnek iránta a növényi hatóanyag-tartalmú termékfejlesztéssel foglalkozó ipari partnerek is. Emellett jelentős segítséget nyújt az oktatásban.

A gyűjteményt tízéves tanszéki munkát követően, egy európai uniós projekt keretében hozták létre.

A Növénytani Tanszék távlati célja, hogy kiállítások révén a tudomány iránt érdeklődő nagyközönség is megismerje a gyűjteményt.

Forrás: MTI