Back to top

A kihívások csak még elszántabbá teszik a fiatal paprikatermelőt

Közeleg a rátermett fiatal gazdálkodókat bemutató cikksorozatunk harmadik része, melyben Szlovák Pál, kiskőrösi paprikatermelőnél tett látogatásunkról számolunk majd be - elsőként a Magyar Mezőgazdaság hetilap hasábjain. Következzék egy kis ízelítő a cikkből.

Fotó: Csatlós Norbert
Az idei év tán legviharosabb éjszakáját követő reggelen indultunk útnak, s vettük az irányt a Bács-Kiskun-Megyei Kiskőrös felé. A bő 14 ezer lelket számláló település határában gazdálkodik ugyanis cikksorozatunk harmadik főszereplője, Szlovák Pál, aki megérkezésünket követően kedélyesen üdvözölt bennünket. Tette ezt annak dacára, hogy nem sokkal ezelőtt komoly kihívással szembesült:

elmondása szerint a hatalmas szél az éjjel igencsak megtépázta a gazdaságukat – a többi közt kitépte helyéről az öntözőrendszer védelmére szolgáló sátrat is.

„Hamarosan érkezik a villanyszerelő, akivel felmérjük, pontosan milyen károk keletkeztek az elektronikában; valószínűleg beázott. Ez az év egyébként sem szűkölködik a kihívásokban: az enyhe tél miatt korán, már júniusban megjelentek nálunk a poloskák, az ellenük való védekezés pedig igencsak körülményesnek és költségesnek bizonyult” – magyarázta. A 31 esztendős gazdálkodótól azt is megtudtuk, elődei javarészt szőlőtermesztéssel foglalkoztak, ő azonban

új területen szerette volna megmérettetni magát. Így vágott bele a paprikatermesztésbe három éve; jelenleg 1,8 hektáron, fóliasátrakban termeszt kápia és fehér paprikát.

Ezeket termelő és értékesítő szövetkezeteknek értékesíti, rajtuk keresztül pedig például a magyarországi nagy áruházláncok polcaira juttatja el – évente átlagosan 1500 mázsányit. Vendéglátónk növénytermesztés iránti lelkesedése már a beszélgetésünk első percében kiütközött, így magától értetődőnek tűnt, mikor azt mondta, szeretné, ha idővel a most öt hónapos kisfia, ifjabb Szlovák Pál is e hivatásban, egyszersmind életformában találná meg számításait.

A teljes cikket elsőként a Magyar Mezőgazdaság hetilap hasábjain tesszük közzé - hamarosan.

Fotó: Csatlós Norbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/36 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kedvezett az idő a fertőzéseknek – Növényvédelmi előrejelzés 31. hét

A forró nyári időjárásba július közepe felé csapadékos időszak ékelődött, ami sokat változtatott a növényvédelmi helyzeten, és azóta is hatással van az elvégzendő teendők fontossági sorrendjére.

Pötréte, a kertészeti robotika fellegvára

Majdnem egy év után találkoztak újra személyesen a díszkertész szakma szereplői, ezúttal a Zala megyei Pötrétén, a Hári Díszfaiskola és a Hári Tech Kft. startup vállalkozás telephelyén.

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Bécsi ház zöld homlokzata nyert díjat

Az osztrák főváros komolyan veszi a klímaváltozás elleni küzdelmet. A városvezetés kiemelt szerepet szán a homlokzatok zöldítésének, amelyre támogatást is adnak a társasházaknak. A házfalak növénnyel való beültetése pozitív hatással van a környezetre: megköti a port és a szén-dioxidot, jó hőszigetelő és búvóhelyül szolgál a rovaroknak. Egy bécsi homlokzatzöldítő projektet díjjal tüntettek ki.

Biodiverz zöldtető Budapesten

Dezsényi Péter, a Zöldtető és Zöldfal Építők Országos Szövetségének elnöke a Makeosz szervezésében szakmai bejárást tartott az IKEA áruház tetőkertjének megtekintésére. Ez volt az első igazán biodiverz, extenzív, öntözés nélküli zöldtető egész Magyarországon, ezért nagyon jó viszonyítási pont a szakemberek számára.

Minden drágul, de a termelői árak nem feltétlenül

Elkezdődött a szabadföldi zöldségek szezonja, érik a szilva, a sárga- és őszibarack. Milyen termésre számítanak a gazdálkodók, és mennyiért vehetjük majd meg a szezonális zöldséget, gyümölcsöt – erről kérdeztük Hunyadi Istvánt, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetőjét.

Kiskerti permetezőgépek karbantartása

A kerti munkát segítő eszközök közül a permetezőgépek eléggé érzékenyek: pontos működést csak helyes és rendszeres karbantartás esetén várhatunk el.

Idén előbb kezdődött a dinnyeszezon

Fogyasszunk a nyáron minél több magyar dinnyét, mert így a magyar családok megélhetését és a magyar gazdaságot is támogatjuk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Drágulnak az élelmiszerárak

A Takarékbank július 28-án megtartotta szokásos negyedéves AgrárTrend Index elemzői háttérbeszélgetését. A hitelintézet adatai alapján tovább javultak a magyar agrárium kilátásai, az indexértékek kismértékben megint emelkedtek a második negyedévben. A piaci szereplők helyzete főként a baromfi, a szőlő-bor és a szántóföldi növénytermesztés termékpályákon javult.

A fóti Virágos Pagony

Különleges virágkertészetet alapított 2016-ban két fiatal kertészmérnök. Az indulás óta eltelt években széles körű tapasztalatot gyűjtöttek azokról a termesztésbe vont vágott virágokról, amelyekkel bátor úttörőkként jelentek meg a hazai virágkereskedelemben. A Virágos Pagony által kínált izgalmas újdonságok a virágkötők által szívesen használt, keresett réspiaci termékek lettek.