0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Borból gyártanak fertőtlenítőt Olaszországban

Fertőtlenítő gélt állítanak elő borból az olaszországi Ravennában. A furcsának tűnő eljárásra a koronavírus-járvány, illetve annak hatásai miatt van szükség.

A boreladás Olaszországban több mint 50 százalékkal visszaesett a jó ideig kötelezően zárva tartó vendéglátóhelyek lecsökkent igényei következtében. A borászatok raktáraiban így felhalmozódtak a tavalyi év terméséből készített borok, miközben már hely kellene az ideieknek.

A tavalyi borok jó részét ezért szeszfőzdébe küldik, ahol fertőtlenítő gél lesz belőlük. Az eljárás lényegét a szeszfőzdék szövetségének (Assodistil ) elnöke magyarázta el.

– Megkapjuk a bort, amelyek az acéltartályokba kerülnek, majd lepárlással kinyerjük belőle az alkoholt, ami egyre tisztább lesz, mígnem eléri azt a szintet, ahogyan a gyógyszerészetben alkalmazzák, így alkalmas lesz fertőtlenítő gél előállítására.– mondta Antonio Emaldi.

A kinyert borszeszt, azaz etanolt ezután denaturalizálják, vagyis emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszik.

– Az alkohol a tartályokból pumpák segítségével csövekbe kerül, melyekben vegyszerrel denaturalizálják. A csőrendszerből aztán megint tartályokba vezetik, amelyekben a csomagolóüzembe szállítják, azután pedig már az üzletek polcaira kerül – tette hozzá a szeszfőzdék szövetségének elnöke.

Az Euronews helyszíni tudósítója, Luca Palamara arra hívta fel a figyelmet, az, hogy a borból fertőtlenítő lesz, segít túljutni a borászoknak – egy fontos gazdasági ágazatnak – a krízisen. Hogy a borból kézfertőtlenítő legyen, normális körülmények között elképzelhetetlen lenne, de a koronavírus-járvány sok mindent más megvilágításba helyezett.

A fertőtlenítőket akár az idei szőlőtermés szüretelésekor is alkalmazhatják.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/euronews.com