0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Van jövője a magyar hidegvérű lovaknak?

Az elmúlt években jelentős és jó árat kínáló kereslet alakult ki a hidegvérű lovaink iránt. Romániából, Szlovéniából és Horvátországból érkeznek vásárók, de megjelent egy újfajta igény is e lovakra a cirkuszoktól. A jövőben pedig a természetvédelemben, vagy akár a fogatos szelektív szemétgyűjtés területén lehetne bővíteni a használatukat.

Nagyszerű munkát végeznek a hidegvérű lovak tenyésztői Magyarországon, akik ezt a hagyományos magyar lófajtát tovább viszik – mondta Farkas Sándor, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület által szervezett országos hidegvérű ménvizsgán Tiszaföldváron. Az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára azt is kiemelte, hogy ezek a nagy erő kifejtésre képes lovak korábban a Nyugat-Dunántúlon, valamint Szlovéniában, és Horvátország területén voltak elterjedtek, ám az erőgépek kiszorították őket a gazdaságokból.

youtube://v/6pfsBZnEzm8

Az erdészetek ugyan még időnként használják nagy teherbíró erejük miatt, ám napjainkban a tenyésztésük legfőbb célja a hagyományápolás és ennek az őshonos magyar lófajtának a megtartása az utókor számára.

Farkas Sándor átadta a Nagy István agrárminiszter által első alkalommal odaítélt „Kiváló ménes” kitüntető címet Nagy Ferencnek, a Homokréti Ménes tulajdonosának.

Dallos Gyula, az Agrárminisztérium miniszteri biztosa hangsúlyozta, hogy a hidegvérű lónak a nem csak jelene van, de lesz jövője is. Mintaértékűnek nevezte, hogy – az országos hidegvérű ménvizsga eseményének Tiszaföldvári helyszínéül is szolgáló területen – a Homokréti Ménes tulajdonosa Nagy Ferenc, az elmúlt tizenöt év alatt európai szintű hidegvérű tenyészetet és telepet hozott létre és üzemeltet.

Baranyai Sándor, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület társadalmi elnöke elmondta jó úton halad a hidegvérű lótenyésztés. 

Magyarországon napjaikban 1200-1300 kanca és 250 mén alkotja az állományt. A sárga, a fekete, a pej, a szürke és a deres szín változataiban tenyésztett magyar hidegvérű kiváló fogatos ló, megbízhatóan dolgozik, betanítása valamennyi fajta közül az egyik leghálásabb feladat.

Tiszaföldváron szeptember 1-én az országos hidegvérű ménvizsgán 19 mént szemléztek a szakemberek. A ménjelöltek küllemi vizsgálatán kívül fogatos vizsgán, indítási próbán is vizsgáztak a lovak. 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu