0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Háromfalus borászat: a Gál Szőlőbirtok és Pincészet

Szigetcsépen nem is fogadhattak volna kedvesebben, mint egy Jóbarát gyöngyözőborral. A friss, illatos ital pedig két alkotójáról, az Ezerjóról és a Szürkebarátról kapta a nevét.

A Magyar Sommelier Szövetség és a Magyar Borszakírók Köre szakmai csapatával tettünk látogatást Gál Csaba, és felesége, a 2013-ban az Év Bortermelője, Gálné Dignisz Éva családi birtokán. A professzionális szőlészeti és borászati munka mellett ízelítőt kaphattunk a család vendégszeretetéből, míves vendéglátásából – és természetesen számtalan elismerést nyert boraikból is.

Mitől háromfalus borászat?

A Csepel-szigeten, Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu községek dűlőiben, míg a 2011-ben vásárolt Balaton-felvidéki területeken Lesencefalu, Lesencetomaj és Lesenceistvánd határában fekvő ültetvényekben készült borok viszik a gazdaság hírét. Nem is eredménytelenül, hiszen számtalan hazai és nemzetközi díj bizonyítja a szőlész férj és a borász feleség összeszokott munkáját.

A nagy duetthez ma már két gyermekük is csatlakozott, fiuk a szőlőtermesztésben veszi ki részét és a növényvédelemért vállalt felelősséget, míg lányuk a marketing munkában erősíti a családi vállalkozást.

Míg a korábbi időkben elsősorban a földvásárlásra, a telepítésre fordítottak nagyobb figyelmet, s, bár a borászati fejlesztések ezzel párhuzamosan folytak, a jövőben nagyobb hangsúlyt kapnak. Míg a kezdetekben – Maja Ernő hagyományaihoz hűen – elsősorban a reduktív technológiai jellemezte a gazdaságot, mára, ha nem is hangsúlyosan, de a fahordók is szerephez jutottak.

„Szőlő nélkül nincsen borászkodás, ám kizárólag eladásra termelni életképtelenné teszik a céget”- utalt Gál Csaba az alacsony felvásárlási árakra. Bár ma is a szőlőiknek csak 30-40 százalékát dolgozzák fel Szigetcsépen, ezen az arányon rövid időn belül változtatni fognak.

Míg korábban 4000-5000 mázsa szőlőt értékesítettek, idén ez már visszaszorítják 1500 mázsára.

A saját feldolgozásra koncentrálnak. A szakember kiemelte, a Kunsági Borvidénken Alettát, Biancát ilyen mértéktelenül telepíteni elhibázott lépésnek bizonyult, így ők csak minőségi szőlőfajtákat engednek be a birtokukra.

„Értékesítésünk 70 százaléka a pincénél történik”- magyarázta Dignisz Éva, a kiszállítás, az export minimális mennyiség. A szüretről kérdezve a szakember elmondta, folyamatosan vizsgálják a szőlőt, hogy ki tudják választani a legjobb szüreti időpontot. A család együtt gondolkozik és együtt is dönt.

Míg Szigetcsépen a kézi szedés mellett a szőlőkombájnt is be kell vetni, a Balatonnál kizárólag kézzel dolgoznak.

A logisztika sok fejtörést okoz, 40 embert kell mozgatni ahhoz, hogy a Balatonról is néhány órán belül megérkezzen a szőlő.

Szigetcsépen ma 16 fajtával dolgoznak – de volt, amikor 25 különböző fajtát szüreteltek –egyesfüggöny és ernyő művelésmódban. Hosszú ideig vita tárgyát képezte, hogy egyesfüggönyön lehet-e minőségi szőlőt termelni. Gál Csaba, leszögezte, lehet, egyébként is a növény és a termőhely eldönti.

Forrás: magyarmezogazdasag