Back to top

Hihetetlen drága lenne minden élelmiszer, ha a "valódi" árukat kéne megfizetnünk

A Penny Market egyik németországi boltjában 16 élelmiszer dupla árcímkét kap: az egyiken az az ár látható, amit a pénztárnál fizetni kell érte, a másikon pedig, amennyibe akkor kerülne, ha beleszámolnák az árába az előállításához igénybe vett összes környezeti erőforrást. Az augsburgi egyetem kutatása alapján kalkulált számok megdöbbentőek.

Fotó: Pixabay
A dpa hírügynökség információi alapján a német internetes lapok széles köre tudósít az augsburgi egyetem és a nálunk is a „legkeményebb diszkontok” között számon tartott, de a jelek szerint talán stratégiát váltó Penny közös kutatásáról, amelyben egyes élelmiszerek úgynevezett valódi árát kalkulálták ki.

„Jelenleg senki nem számolja bele az élelmiszerek árába a környezeti károkat, amelyeket a gyártásuk előidéz, azokat egyszerűen hozzácsapjuk a nagy közöshöz, és a következő generációkra hagyjuk a megoldásukat” – fogalmazott az augsburgi kutatócsapat gazdasági informatikusa, Tobias Gaugler.

A valódi ár kiszámításához a kutatók egyebek között azt vették figyelembe, hogy mennyi üvegházhatású gázzal jár, mire egy-egy termék eljut az üzlet polcaiig, illetve számszerűsítették a túltrágyázás következményeit, valamint a folyamatok energiaigényét is.

A végeredmény megdöbbentő, főleg a húsoknál és más állati eredetű termékeknél:

eszerint egy félkilós darált hús ára 173%-kal lenne magasabb a bolti árnál, ha a rejtett költségeket is figyelembe vennék, vagyis 2,79 euró helyett 7,62 eurót kellene fizetnünk érte (kerekítve kb. 1000 forint helyett kb. 2500-at). A tej 122%-kal lenne drágább, a gouda sajt 88%-kal, a mozzarella 52%-kal. Lényegesen kisebb a rejtett költség a zöldségeknél és gyümölcsöknél, még a világ másik feléről ideszállított banán ára is csak 19%-kal lenne magasabb, ha mindent beleszámolnának, míg a burgonyáé és a paradicsomé 12%-kal, az almáé pedig 8%-kal.

A biotermesztés kisebb ökológiai lábnyoma miatt a biotermékeknél kisebb ez a fajta rejtett költség, de még ott sem elhanyagolható:

a biohús „tényleges ára” is 126%-kal magasabb a boltinál a kutatók számítása szerint.

A Penny egyik berlini üzletében tizenhat saját márkás élelmiszer (nyolc-nyolc konvencionális és bio) példáján a vevők mostantól nap mint nap szembesülhetnek vele, hogy mennyibe is kerül valójában az életmód, amit megszoktunk.

Stefan Magel, a Penny területi vezetője – amellett, hogy rövidlátó szemléletnek nevezte az eddigi hozzáállást, és hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóság felé vezető út első lépése, hogy legalább rálássunk rá az élelmiszerek közvetlen előállítási költségén túl a kapcsolódó rejtett költségekre is –, mindenesetre leszögezte, hogy a kasszánál nem a magasabb árat kell kifizetni, számol be róla a fruchthandel.de cikke.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természeti kincsek az ország legszárazabb erdeiben

A főváros vonzáskörzetébe eső, a Dunától nyugatra fekvő erdőségek sokak előtt ismertek. A Budai-hegység, valamint a Pilis és a Visegrádi-hegység turistaútjai, kirándulóhelyei, különösen pandémia idején, számos kirándulót vonzanak, pedig az országot kettészelő folyam túloldalán lévő erdők is bővelkednek természeti és kulturális kincsekben.

Nem jelölt allergén miatt hívtak vissza ételízesítőket

Nem jelölt allergén (zeller) jelenléte miatt a Metro Kereskedelmi Kft. visszahívta és kivonta a forgalomból a Metro Chef és az Aro ételízesítőket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán.

Törpe görögdinnye üvegházban?

Egy belgiumi paradicsomtermesztő üvegházban érdekes ötlettel álltak elő: görögdinnyét kezdtek termeszteni hidropóniás technológiával.

Népszerű réspiaci termék - Cukkinivirág

A cukkinivirág remek hiánypótló termék, fogalmazott Claudio Peiro­ne, az olaszországi Villanova Mon­dovìban (Cuneo megye) működő családi vállalkozás vezetője. A száz éve alapított családi vállalkozás elsősorban alma és körte termesztésére szakosodott, de nyaranta cuk­kinivirágot is értékesítenek.

Vasárnaptól megszűnik az elviteles vagy házhoz szállított ételek és italok kedvezményes áfája

Megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfa augusztus 1-jével az elviteles vagy házhoz szállított ételek és italok esetében - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

Helybe jönnek a vevők

Példaértékű, több lábon álló kisgazdaság a zalaszentlászlói Gyógynövények Völgye, ahol a gyümölcs- és gyógynövénytermesztés jól megfér az állattartással, a falusi vendéglátással, szálláshely-szolgáltatással, oktatóprogramokkal. Mindemellett feldolgozó kisüzemük bérmunkát is vállal, így integrátori szerepet is betölt a gazdaság.

Díszít is, ehető is

Mindenki szereti a saját termesztésből származó egészséges harapnivalókat, az édes, friss gyümölcs gyerekek és felnőttek kedvence. A kisméretű kert sokszor nem teszi lehetővé gyümölcsfák telepítését.

Hogyan védjük meg és műveljük a szőlőt?

Átfogó képet kaphattak a szőlő növényvédelméről, tápanyag-utánpótlásáról és a gépesítés lehetőségeiről azok, akik ellátogattak Rádpusztára, a Vititech 2021 rendezvényre. Működés közben lehetett tanulmányozni, összehasonlítani a bemutatott gépeket.

Zöldségek a Rózsa-kertből

„A Rózsa-kert elnevezés miatt gyakran keresnek, hogy virágot vásárolnának, de én csak zöldségeket termelek – mindent, amit csak konyhakertben lehet.” Rózsáné Andrea fogalmazott ekképp, hozzáfűzve, hogy a vegyszermentességből és a folyamatosan kiváló minőségből nem hajlandó engedni.

Még van esély a poloskák ellen – Növényvédelmi előrejelzés 30. hét

A közelmúltban érkezett bőséges csapadék ezúttal a kórokozók terjedésének fog kedvezni, ettől függetlenül azonban tömeges a keleti gyümölcsmoly jelenléte, a levéltetűfajok szaporodása ismét lendületet vett, továbbá egyre intenzívebben rajzanak a nyugati dióburok-fúrólegyek, és rengeteg a poloska.