Back to top

Jövőre már kenderből készült húspótlót is ehetünk

Kenderből készül húspótló termék gyártását kezdik meg Új-Zélandon. A gyártók szerint a legnagyobb értéke, hogy ezek a növényi alapú termékek a húsnál több fehérjét és rostot tartalmaznak. Az előállításuk pedig fenntartható módon történik.

Fotó: greencamp.com
Az Új-zélandi székhelyű Sustainable Foods 2021-ben tervezi bevezetni a kender alapú élelmiszerek forgalmazását. A kender alapú húspótló a Craft Meat Co. védjegyével fogják forgalmazni, amely már most is növényi alapú termékeket kínál.

- Élelmiszereink  többsége a tápértéke miatt már tartalmaz kendert, de

az új termékben a kender lesz az alapanyag, így a  fehérjetartalma magasabb lesz, mint az állati termékeké, mivel a kender önmagában nagyon gazdag fehérjében. A kenderhús várhatóan nagyon nagy mennyiségű rostot tartalmaz majd, és ezek olyan előnyök, amelyek nem érhetők el a hagyományos húsnál,

és mint sok más növényi helyettesítőnél, ismertette a termék előnyeit - mondta  Kyran Rei, a Sustainable Foods társalapítója.

A végtermék minimális feldolgozottságú lesz, és természetes összetevőkön alapul, összhangban az egészségesebb és fenntarthatóbb ételeket kereső fogyasztói trendekkel.

Kérdésre, hogy a kender alapú húspótló íze és állaga hogyan viszonyul az állati vagy más alternatív termékekhez? Kiderült, hogy

az íze leginkább a csirkehúshoz fog hasonlítani.

A gyártók úgy fogalmaztak, hogy céljuk nem a hús "lemásolása".

Fotó: greencamp.com
A helyettesítő alapanyagot helyben termesztett kenderből fogják készíteni. A Greenfern Industries cég egy kisebb vízerőművet épített, amely árammal látja el a termelő és feldolgozó létesítményt, ezáltal növelve a folyamatok fenntarthatóságát. Az élelmiszer gyártó cég számára ugyanis  nagyon fontos volt megtalálni azt az ökológiai módszert, amivel megvalósíthatják a feldolgozást és az előállítást.

Ahol pedig elengedhetetlen a műanyag használata,  például a csomagolásnál, ott újrahasznosított anyagokat használnak majd.  

A növényi étrend fogyasztásának egyik előnye a húsipar által létrehozott ökológiai lábnyom minimalizálása. A növényi eredetű hús és tejpótlók egyre népszerűbbek a fejlett világban., érveltek a kenderhús gyártói.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/portalspozywczy.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagyobb kereslet, nagyobb választék

A pozsgás növények több éve töretlenül népszerűek a vásárlók körében, mivel tökéletesen illeszkednek a jelenlegi lakberendezési irányzatokhoz. A korszerű otthonok tulajdonosai kedvelik a könnyen gondozható szobanövényeket, szívesen veszik magukat körbe velük, ez pedig növeli a keresletet.

Készüljünk a télre: Wolf András tippjei az egészséges és finom almakompóthoz

A hideg időszak beköszöntével, különös tekintettel a mostani járványhelyzetre, érdemes átgondolni, hogyan biztosíthatunk az egész család számára télen is megfelelő vitaminforrást. Az Európai Friss Kalandok program nagykövete, Wolf András a kompótot ajánlja, amelynek elkészítéséhez néhány tippet is ad.

Ha én fa volnék

Mesélnek a fák címmel hirdetett pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a PontVelem Nonprofit Kft. A pályázat célja, hogy tudatosítsa a diákok körében az erdő fáinak a klímavédelemben és a mindennapokban betöltött fontos szerepét.

13 millió euró gyorssegély a fair kereskedelemnek

Segélyalapot hoznak létre Németországban, célja a fejlődő országokban fenntartható gazdálkodást folytató kistermelők támogatása, hogy a koronavírus-válság idején is meg tudják tartani a dolgozóikat.

Galagonya: gyógybor-, és ketchup ízesítőnek is jó!

A galagonya a szenvedő szívek doktora.Erdei sétáink során gyakran találkozunk mostanában pirosban pompázó galagonya bokrokkal. A galagonya virágos ágvégből – tavasszal - enyhe szívpanaszokra kedvezően ható jóízű tea készül, de a most pirosló termések is felhasználhatók...

Bevetik az anyatejet a Covid-19 ellen

A koronavírusfertőzésen átesett szoptatós édesanyák teje olyan antitesteket tartalmaz, amelyek alkalmasak lehetnek a fertőzés elleni védekezésben. Ezt holland orvosok jégkrém formájában képzelik el. Az amszterdami Emma Kinderziekenhuis kórház orvosai arra a következtetésre jutottak, hogy az értékes összetevőkből álló anyatej fogyasztása segít a koronavírus megelőzésében, legyőzésében.

Ezért kellene több libát ennünk!

Ha a csirke, a kacsa, a pulyka és a liba vágóhús árát vetjük össze vitathatatlan, hogy a liba áll torony magasan a dobogó tetején: a többi szárnyashoz képest két-háromszoros ártöbblettel kell számolnunk, ha libasültet akarunk az asztalra tenni. Ám vannak, akik vallják, megéri!

Minden idők egyik legsúlyosabb termékszennyezését követte el a gazda

14 éves börtönbüntetést kapott az a brit juhtenyésztő, aki fémszilánkokat rakott a Tesco által forgalmazott bébiételekbe, majd pedig megzsarolta a vállalatot, hogy fizessen neki, s akkor elmondja, mely áruház mely termékeit választotta „áldozatul”.

Ellenségből barát – vírussal fertőzött gomba

A repcetermesztők minden évben jelentős veszteséget szenvednek el a szárrothadást és a fertőzés után pár napon belül a növényt elpusztító (Scle­rotinia sclerotiorum) gomba­kártevő miatt. Mycovírussal történt fertőzés után a repcét veszélyeztető gomba elveszíti fertőzőképességét.

Óbiródi vadászházak

A Balatontól mindössze 50 kilométerre található a Tolna megyei Óbiród. A legendákkal övezett festői erdőrengeteg legmélyén várja visszajáró és új, étkező és megszálló vendégeit a Gyulaj Zrt. két egymás szomszédságában álló patinás vadászháza.