0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Októbertől beadhatóak az idei év legjobban várt pályázatai

Az ősszel több, mint nyolcvan milliárd forint összegben nyílnak meg a beruházási pályázatok. Az állattartó telepek, valamint a kertészeti üzemek fejlesztésén túl a kisebb gazdaságok számára ismételten elérhető lesz a „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című felhívás.

Az október 1. napján megnyíló vissza nem térítendő támogatásra a baromfi-, sertés-, szarvasmarha-, juh-, kecske, és egyéb állattartó gazdaságok pályázhatnak. Míg október 19. napjától igényelhetik a kertészeti tevékenységet végző vállalkozások a beruházási forrásokat. Akár két milliárd forint támogatási összeget is el lehet nyerni, amelyet a megvalósítási időszakban 24 hónap alatt kell elszámolni – írja a nak.hu.

A felhívások elsődleges célcsoportja a mezőgazdasági termelők, akik rendelkeznek legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel, valamint a benyújtást megelőző teljes lezárt üzleti évben az árbevételük legalább 50%-a mezőgazdasági árbevételből származott.

Az állattartó telepek fejlesztésekor elszámolható az építéssel járó technológiák beszerzése, a telepi épületek építése. A kertészeti üzemek korszerűsítése esetén támogatható tevékenység a növényházak, hűtőházak, hűtőtárolók, zöldség- és burgonyatárolók, valamint a betakarítást követő áruvá készítést szolgáló létesítmények létrehozása.

A fejlesztéssel érintett ingatlannak rendezett tulajdoni/használati viszonnyal kell rendelkeznie.

A projekt költségvetésének a tervezésekor ügyelni kell arra, hogy kockázatosnak minősül a pályázat, ha a tevékenységek összértéke meghaladja az előző lezárt üzleti év árbevételének a tízszeresét.

A „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című felhívás még nem jelent meg, azonban a benyújtás kezdete várhatóan itt is október hónap lesz. Az előző kiírás óta az egyik legfontosabb változás, hogy eltörlik a benyújtáskor szükséges főállásra vonatkozó kötelezettséget. A támogatási igényléshez a teljes lezárt üzleti évben 3000-6000 euró STÉ üzemméret vagy ennek megfelelő árbevétel szükséges, valamint életvitelszerűen már 12 hónappal a benyújtás előtt a jogosult településen kell tartózkodni.  A felhívásban kiemelten támogatják a nagy élőmunka-igényes ágazatokat.

Forrás: nak.hu