0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre a hazai gazdák

A hazai gazdák elengedhetetlennek tartják a technológiai fejlesztéseket, 68%-uk ruházna be különböző korszerűsítésekbe, egy részük pedig már el is kezdte a beruházásokat. Egyre elfogadottabbakká válnak a precíziós gazdálkodás eszközei is, az agrárvállalkozók 39%-a kíván a legmodernebb technológiába fektetni a közeljövőben – derült ki a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből*.

A beruházások harmadát bankhitel vagy pénzügyi lízing segítségével finanszírozzák, amelyek most a gazdaságvédelmi terv hitelprogramjaiban páratlanul kedvező feltételekkel állnak a rendelkezésükre. A Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexének eredményei egyfelől biztatók, hiszen a részindexek adataiból kiderül, hogy a gazdák viszonylag kevéssé érezték meg a járvány negatív hatásait, másfelől viszont a kedvezőtlen, aszályos időjárás nagy nehézséget jelent számukra. Az érintettek 33%-a szerint pedig a csapadékszegény tavaszi időjárás rontotta leginkább hatékonyságukat.

Az Agrárgazdasági Index adatai szerint a gazdák tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy versenyképességük, és egyben időjárás-állóságuk is fejlesztésekkel érhető el, amelyekre ráadásul a forrást sem sajnálják.

A Budapest Bank Agrárgazdasági Indexéről

A Budapest Bank megbízásából külső kutatócég 2015 óta vizsgálja az agrárszektorban tevékenykedő kkv-k várakozásait. Az Agrárgazdasági Index értékét az eredményektől függően -100 és +100 között állapítják meg, ahol a 0 érték a semleges, az alatta lévő érték a negatív, felette pedig a pozitív várakozásokat mutatja. A kutatás során az agrárvállalkozások pénzügyi várakozásait, beruházásaik alakulását, a piaci környezet megítélését, a munkaerőpiaccal kapcsolatos meghatározó elemeket és finanszírozási lehetőségeiket vizsgálják. Ezek alapján a főindexen belül három részindexet határoznak meg: siker, beruházás és kereslet.

Az országosan reprezentatív kutatás 50 millió forint árbevétel feletti mezőgazdasági vállalkozások megkérdezésével készül, 400-as mintán. A legutolsó felmérést 2020. május 21. és július 7. között az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette.

A tavalyi évben összesen átlagosan 110 millió forint értékben ruháztak be, ami több mint 10 millió forinttal magasabb, mint egy évvel korábban.

A különböző beruházásokban óriási szerepe lehet az öntözés fejlesztésének, hiszen ma nagyságrendileg mintegy 100 ezer hektárnyi termőföldet, a mostani természeti-gazdasági keretek között reálisan lehetséges méret csupán egynegyedét öntözik. A mesterséges vízutánpótlás biztosításával nem csak a termésátlagok növekednek ­– biztosítva a nagyobb jövedelmezőséget ­–, hanem a termésbiztonságot is segítik, ami pedig a kiszámítható gazdálkodás és a beruházások megtérülése szempontjából kulcsfontosságú.

A precíziós gazdálkodás néhány évvel ezelőtt még csak szakmai fórumokon, vagy a Digitális Agrár Stratégiában sokat ismételt kifejezés volt, mára azonban egyre több gazda ismeri fel, hogy mekkora költségcsökkentés érhető el a legfejlettebb digitális technológiák használatával, legyen szó a műtrágya vagy növényvédőszerek célzott kijuttatásáról vagy az önvezető mezőgazdasági gépekről.

A gazdák közel 70%-a ezért már korábban belefogott, vagy tervezi a legmodernebb termelési eszközöket és módszereket bevezetni, ezen belül csaknem 10%-uk pedig lehet, hogy már idén belevág precíziós fejlesztésekbe.

„Az egyre szeszélyesebb időjárás alapjaiban fogja meghatározni a globális mezőgazdaság elkövetkezendő évtizedeit. Azon országok agrárvállalkozásai lesznek nemzetközileg is versenyképesek, amelyek minél hatékonyabban tudnak alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz. Ennek számos módja van, de az egyik legfontosabb a technológiai fejlesztések, ezen belül is a precíziós gazdálkodás eszközei. Ezek nélkül a jövőben a gazdák teljesen védtelenné válnak a külső tényezőkkel szemben, ez pedig végzetes lehet számukra” – jelentette ki Kasziba Levente, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője. „Szerencsére számos állami és uniós támogatás vehető igénybe a fejlesztésekhez, ráadásul a gazdaságvédelmi terv hitelprogramjaiban páratlanul kedvező feltételek állnak a rendelkezésükre, amelyek közül mindegyik elérhető a bankunknál. Az NHP Hajrá például rendkívül népszerű, a Budapest Banknál az összes NHP szerződés több mint fele, vagyis közel 14 milliárd forintnyi kedvezményes hitel a magyar agráriumban hasznosul” – tette hozzá.

Forrás: Budapest Bank sajtóközlemény