Back to top

Lezajlott az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tisztújító választása

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület a koronavírus járvány miatt elhalasztott, eredetileg tavaszra tervezett tisztújító választást tartott 2020. szeptember 05-én. Bross Péter lett ismét az OMME elnöke.

A tisztségekre összesen negyven jelöl, míg az elnöki posztra ketten pályáztak. A nagy érdeklődést bizonyítja, hogy a küldöttgyűlésen mintegy kétszáz méhész vett részt., amelyet a Lurdy Konferencia és Rendezvényteremben tartottak meg. A koronavírus fertőzéssel kapcsolatos megelőző intézkedéseknek megfelelően, a küldöttgyűlés helyszínén több ponton kézfertőtlenítőket helyeztek el, a méhésztársakat az ilyenkor szokásos üdvözlési formáktól való tartózkodásra kérték, a székeket hézagosan helyezték el. A fegyelmezett küldöttség minden tagja az ülés időtartama alatt maszkot viselt.

A rendben lezajlott gyűlés eredményeként a küldöttség elsöprő többséggel Bross Péter elnöki tisztségének megújítása mellett döntött, így az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöki posztját immár ötödik alkalommal tölti be.

Az elnökség ugyanakkor megújult, hiszen a korábbi elnökségi tagok több mint fele cserélődött. A következő személyek nyertek bizalmat:

Elnök: Bross Péter

Általános elnökhelyettes: Dr. Rusvai Miklós

Szakmai elnökhelyettes: Dr. Hegedűs Dénes

Nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettes: Dr. Bónai András

Elnökségi tag: Csonka Imre, Dr. Kolics Balázs, Lászka István Attila, Petneházy Antal, Simonné Venter Éva, Tóth Péter, Zsibritáné Paczuk Anikó 

Ellenőrző Bizottság Elnök: Mészáros János

Ellenőrző Bizottsági tag: Ficzere Péter, Halász Balázs Lajos, Dr. Körmendy-Rácz János, Kővágó Károly, Somogyi-Magyar József, Szlávik-Orvos Mária

Etikai- és Fegyelmi Bizottság Elnök: Rádi Tibor József

Etikai- és Fegyelmi Bizottság tag: Balog Csaba, Kalóné Tekes Magdolna, Dr. Sólya Nándor, Szegedi Erika Mária

Bross Péter elmondta, hogy az ágazat nehéz helyzetben van, de bízik benne hogy erős szakmai összefogással, megbízható, szavahihető érdek képviselettel befolyásolni tudják a méhész társadalom számára kedvező kormányzati döntéseket.

A megválasztott új elnökség vezetésével az egyesület első nagy feladata lesz, hogy a 33. Bábolnai Gazdanapok keretén belül nagyszabású méhészeti bemutatóval és színes programokkal képviseljék a szakmát.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

27 újonnan felfedezett vírus a méheken!

Egy nemzetközi kutatócsapat 27 ismeretlen vírust fedezett fel a mézelő méhen és más méhfajokon. Az eredmény segíthet olyan stratégiák kidolgozásában, melyekkel a jövőben megállíthatják a beporzók vírusos fertőzéseit - állítják a kutatók.

Elkészült a világ méhösszeírása

A világ 20 ezer méhfajáról készült összeírás jelent meg a Current Biology folyóiratban. Kínai és szingapúri kutatók állították össze a méhek eloszlásáról és a jelenlétüket befolyásoló tényezőkről szóló jelentést több mint 5,8 millió publikáció alapján.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 3.

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk. Az első és második részben a varroózisról és a vírusokról volt szó bővebben. Most az amerikai költésrothadás következik a sorban.

Mézek eredete és hamisítása: hogyan lehet vizsgálni?

A méhek által készített mézet hosszú ideje fogyasztjuk és alkalmazzuk a hasznos tulajdonságai miatt. A neki tulajdonított pozitív hatások a mézek különleges és komplex összetételéből erednek.

Online apiterápiás konferencia: propolisz a fogászatban, méhtermékek és a koronavírus

A konferencia témái között szerepel a koronavírus méhtermékekkel való megelőzése és az ehhez kapcsolódó apiterápiás kutatás, illetve a propolisz fogászatban való sikeres alkalmazásának bemutatása is.

Az Országgyűlés elfogadta a családi gazdaságokról szóló törvényjavaslatot

Kedvező adózási feltételeket, csökkenő adminisztrációs terheket és a 21. századi elvárásoknak megfelelő működési környezetet biztosít az őstermelők számára az országgyűlés által kedden elfogadott családi gazdaságokról szóló jogszabály – jelentette ki a parlamenti szavazást követően Nagy István agrárminiszter.

Gyakorlatilag "megrészegülnek" a méhek a napraforgó egyik betegségétől

Van egy olyan betegség, amely a napraforgót már öregedő, legyengült állapotában szokta elérni és megfelelő időjárási feltételek mellett akár még komolyabb termésveszteséget is okozhat - mellékhatásaként a mézelő méhekre is veszélyt jelenthet.

Légúti fertőzések megelőzésére: a propolisz mint potenciális lehetőség

Egyre rosszabb híreket hallhatunk a korházak túlzsúfoltságáról, a korházi dolgozók leterheltségéről. A nővérek és orvosok értetlenkedve állnak az utóbbi időben megnövekedett tüdőgyulladásos esetekkel szemben. A maszkok helyes viselete, megfelelő szájhigiénia, de orvos-apiterapeuták szerint a propolisz használata is segíthet a megelőzésben.

Kevertessen egyedi mézet!

Remek ötletet valósított meg egy veszprémi méhész-orvos. Honlapján összeállíthatja saját személyre szabott mézkeverékét, melyet aztán egyedi ajándékként adhat tovább barátainak, szíve választottjának, családtagjainak vagy akár gyógyításra/gyógyulásra is használhatja.

Egy hirtelen jött ötlet - technikusból méhész

A 24 éves automatikai technikus Zóka-Dani Dávid jelenleg főállású méhészként tevékenykedik. A pécsi fiatalember állandó méhészeti telephelye egy Pécshez közeli kis településen van. Dávid állományával vándorolni is szokott, és gondosan ügyel arra, hogy keze alól kiváló minőségű méz kerüljön ki.