Back to top

Lezajlott az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tisztújító választása

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület a koronavírus járvány miatt elhalasztott, eredetileg tavaszra tervezett tisztújító választást tartott 2020. szeptember 05-én. Bross Péter lett ismét az OMME elnöke.

A tisztségekre összesen negyven jelöl, míg az elnöki posztra ketten pályáztak. A nagy érdeklődést bizonyítja, hogy a küldöttgyűlésen mintegy kétszáz méhész vett részt., amelyet a Lurdy Konferencia és Rendezvényteremben tartottak meg. A koronavírus fertőzéssel kapcsolatos megelőző intézkedéseknek megfelelően, a küldöttgyűlés helyszínén több ponton kézfertőtlenítőket helyeztek el, a méhésztársakat az ilyenkor szokásos üdvözlési formáktól való tartózkodásra kérték, a székeket hézagosan helyezték el. A fegyelmezett küldöttség minden tagja az ülés időtartama alatt maszkot viselt.

A rendben lezajlott gyűlés eredményeként a küldöttség elsöprő többséggel Bross Péter elnöki tisztségének megújítása mellett döntött, így az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöki posztját immár ötödik alkalommal tölti be.

Az elnökség ugyanakkor megújult, hiszen a korábbi elnökségi tagok több mint fele cserélődött. A következő személyek nyertek bizalmat:

Elnök: Bross Péter

Általános elnökhelyettes: Dr. Rusvai Miklós

Szakmai elnökhelyettes: Dr. Hegedűs Dénes

Nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettes: Dr. Bónai András

Elnökségi tag: Csonka Imre, Dr. Kolics Balázs, Lászka István Attila, Petneházy Antal, Simonné Venter Éva, Tóth Péter, Zsibritáné Paczuk Anikó 

Ellenőrző Bizottság Elnök: Mészáros János

Ellenőrző Bizottsági tag: Ficzere Péter, Halász Balázs Lajos, Dr. Körmendy-Rácz János, Kővágó Károly, Somogyi-Magyar József, Szlávik-Orvos Mária

Etikai- és Fegyelmi Bizottság Elnök: Rádi Tibor József

Etikai- és Fegyelmi Bizottság tag: Balog Csaba, Kalóné Tekes Magdolna, Dr. Sólya Nándor, Szegedi Erika Mária

Bross Péter elmondta, hogy az ágazat nehéz helyzetben van, de bízik benne hogy erős szakmai összefogással, megbízható, szavahihető érdek képviselettel befolyásolni tudják a méhész társadalom számára kedvező kormányzati döntéseket.

A megválasztott új elnökség vezetésével az egyesület első nagy feladata lesz, hogy a 33. Bábolnai Gazdanapok keretén belül nagyszabású méhészeti bemutatóval és színes programokkal képviseljék a szakmát.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A második koronavírus-segélyért folyamodhatnak az amerikai farmerek

Az USA agrárminisztériuma bejelentette második segélycsomagját a Covid-19 járvány miatt kieső bevételek, illetve megnövekedett marketingköltségek kompenzálására. Összesen 14 milliárd dollárt osztanak szét a farmerek közt, a korábbinál szélesebb körben.

Vigyázzunk magunkra a második hullámban: egy gyógyhatású mézes keverék és néhány jótanács

Előzze meg a betegséget! Ha immunrendszerünk rendben van, nem sok betegség tud leverni bennünket a lábunkról. Ősszel iskolakezdéskor, vagy a télvégén jelentkező megfázásos időszak próbára teszi az immunrendszerünket. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy ügyeljünk magunkra és másokra.

Légkondicionált méhkas és precíziós öntözés a forróság ellen

A globális felmelegedés néhány észak-afrikai ország mezőgazdaságára komoly nyomást gyakorol. Negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében Tunéziában a startupok a méhek megmentését és a vízmegtakarítást tűzték ki célul.

Elég egy kis lóbab, vagy annál azért több kell?

Pozitív-e a vadméhek szempontjából egy lóbabbal bevetett szántóföldi tábla? Német kutatók jártak utána a kérdésnek, és arra jutottak, hogy a poszméhek sokat profitáltak belőle, a többi vadméhfajnak viszont muszáj, hogy legyen a környéken valamennyi félig-meddig természetes élőhely is.

Gépújdonságok a Magtártól

A Magtár Kft. több mint 30 éve foglalkozik mezőgazdasági gépek forgalmazásával, pótalkatrész ellátással, valamint az értékesített gépek teljes körű szervizelésével. A 33. Bábolnai gazdanapokon a mintegy 600 négyzetméteres kiállítói standjukon a teljes termékpalettájukból kaphattak ízelítőt az érdeklődők.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Magyar fejlesztésű művelőrobot

Magyar fejlesztésű, teljesen önjáró, lánctalpas erőgépeket állított ki a Hári Tech Kft. A faiskolák automata művelésére, permetezésére tervezett gépet már az idei AGROmashEXPO kiállításon is láttuk, Bábolnán bemutatták a szőlő- és gyümölcsültetvények permetezésére alkalmas, szélesebb változatát.

Hogyan élték meg a gazdák az idei nehéz évet? - Kihívások és lehetőségek

Különös év az idei, a gazdák a megszokottnál is több kihívással szembesültek. A vírushelyzet, a szélsőséges időjárás mellett állatbetegségek, valamint az euró/forint árfolyam kedvezőtlen alakulása is nehezítette a dolgukat. Hogy élték ezt meg? Erről beszélgettek gazdálkodók, kereskedők, szaktanácsadók a 33. Bábolnai Gazdanapokon.