Back to top

Már lehet regisztrálni az Interpoma Kongresszusra

Szeptember 7-én nyílt meg hivatalosan az előregisztrációs lehetőség a 12. Interpoma Kongresszusra, ami az almaágazat vezető nemzetközi tanácskozása. A program a termesztők és fogyasztók közti kommunikáció nehézségeit, valamint a klímaváltozással járó kihívásokat és lehetőségeket állítja a középpontba.

Mint arról beszámoltunk, az idei Interpoma kiállítás helyett 2020. november 19-én és 20-án egy sor offline és online elérhető, az alma gazdaságtanával foglalkozó eseményt szervez a Fiera Bolzano. A kétnapos program legfontosabb eleme a nemzetközi tanácskozás, ahol a világ nagy almatermelő országainak szakértői tartanak előadásokat az almatermesztés trendjeiről, a marketing és a tárolás új módszereiről.

Személyesen csak néhányan vesznek majd részt az eseményen, a nemzetközi közönség otthonról, élő streaming szolgáltatáson keresztül követheti az előadásokat.

Az első napon a termesztők és fogyasztók közt tapasztalható problematikus kapcsolatra fókuszálnak. Első előadóként a német almatermesztő, Wilhelm Kremer-Schillings számol be arról, ő hogyan szólította meg a városlakókat,

miért követelnek a vásárlók egyre több biztosítékot a minőségről és az alma egészségi állapotáról, és ugyanakkor miért nem hajlandók méltányos árat fizetni a gyümölcsért.

Christian Josephi a német Panama PR ügynökségtől arra ad javaslatot, hogyan lehet hatékonyan és pontosan kommunikálni a közösségi média korában. November 19-én a két utolsó előadó osztrák és dél-tiroli példákat mutat be a fenntartható almatermesztési technológiáról mint a biodiverzitás „bölcsőjéről”.

November 20-án az éghajlatváltozás lesz a központi téma, azt járják körül, milyen fajtákkal és technológiákkal lehet alkalmazkodni hozzá és milyen új lehetőségek rejlenek benne. Olasz, amerikai, új-zélandi és brit egyetemi oktatók, kutatók számolnak be az újdonságokról.

Gerhard Dichgans, a tanácskozás főszervezője elégedett az átalakítással. Mint mondja, sikerült többféle formában, nagyon értékes tartalmat összeállítani, amiben az almaipar legfrissebb eredményeiről lesz szó. Az előregisztráció a www.fierabolzano.it oldalon érhető el, az első jelentkezők szeptember 25-ig 69, a későbbiek 79 eurós áron regisztrálhatnak. Ez az összeg tartalmazza az Interpoma vadonatúj nyomtatott magazinját is.

A tanácskozás olasz, német és angol nyelven lesz követhető.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruitecom.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lassan nyugovóra tér a kert

Hamarosan megérkeznek a fagyok, ám a kertben még akad néhány olyan tennivaló, amelyek hatékonyabbak lesznek, ha még idén, tél előtt elvégezzük, ahelyett, hogy tavaszra halasztanánk.

Nagyon kell figyelni a Halloween-tökök és a sütőtökök közti különbségre

Október végén nagy hagyománya van a sütőtökfogyasztásnak, és – bár a Halloween hazánkban kultúridegen, kelta eredetű szokás - a tökfaragás is népszerű. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja mindenki figyelmét arra, hogy körültekintően vásároljon illetve egyen tököt. Ugyanis míg a sütőtökök finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.

Hívatlan látogatók a kertben

A tavaszi és főként az őszi időszakban sok olyan kétségbeesett kert­tulajdonos szokott tanácsot kérni, aki otthonában különböző „vadállattal” találta magát szemben. A túlzó kifejezés cselőpókokra és ártalmatlan siklófajokra vonatkozik, melyek a pincében, farakás alatt vagy akár a szobában is felbukkanhatnak az említett időszakokban.

Új korszak az agráriumban

Csiza Gergő úgy érzi, egyszerűen beleszületett a mezőgazdaságba, a középiskola és a szakirányú egyetem elvégzése után sikeresen vett részt a fiatalgazda-pályázaton. Jelenleg egyéni vállalkozóként gazdálkodik sümegprágai birtokán, Veszprém megyében.

Japánbirsek: nemcsak dísz-, gyógynövények is

A japánbirsek kedvelt díszcserjék, ám termésükről kevesen tudják, hogy feldolgozva fogyaszthatóak, sőt gyógyhatással is rendelkeznek. Régen befőttek, lekvárok savanyúságának beállítására gyakran használták ezeket az aranyszínű almácskákat.

Kertekben is másolhatjuk a növénytársulásokat

A természetben található növényi életközösségek nem véletlenszerűen kialakuló csoportok. A növények társítása a kerti kultúrkörnyezetben is hasznos, hiszen az egyes fajok segíthetik, vagy pont ellenkezőleg: akadályozhatják is, megnehezíthetik egymás életét...

A legtisztább gyümölcs: csak egy kupicával!

Köztudott: egy liter 40-45 fokos whiskyt nagyjából 2 kilogramm gabonából állítanak elő, egy üveg vodkának 3 kiló krumpli és víz az alapanyaga, miközben egy liter pálinkát legalább tíz kiló kiváló gyümölcsből készítenek. És ha valaki nagyon ínyenc készítheti szőlőből is!

Gyenge lesz az idei diótermés

Az idén az átlagos évek termésének fele, mintegy 3,5-4,0 ezer tonna dió teremhet az országban - mondta az MTI-nek a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke, hozzátéve, hogy a héjas dió termelői ára, illetve a dióbél fogyasztói ára ennek ellenére egyelőre a tavalyi, átlagosnak tekinthető szinten mozog.

Mégsem lesz IPM!

A járványhelyzet alakulása és az újra életbe lépő utazási korlátozások miatt, a kiállítók és a látogatók biztonsága érdekében a szervezők a 2021. január 26–29-re meghirdetett IPM ESSEN rendezvényt lemondása mellett döntöttek. 

Zöldítő vetőmagvak kivitelre

Szolid termelési költség, megsüvegelésre méltó árbevétel – röviden így jellemezhetnénk a Multi Mag Debrecen Kft. által exportcélra termeltetett aprómagvakat. Ebben az évben összesen 3200 hektárt integrált a cég, nem kevesebb, mint 126 termelővel voltak szerződéses kapcsolatban.