Back to top

Már lehet regisztrálni az Interpoma Kongresszusra

Szeptember 7-én nyílt meg hivatalosan az előregisztrációs lehetőség a 12. Interpoma Kongresszusra, ami az almaágazat vezető nemzetközi tanácskozása. A program a termesztők és fogyasztók közti kommunikáció nehézségeit, valamint a klímaváltozással járó kihívásokat és lehetőségeket állítja a középpontba.

Mint arról beszámoltunk, az idei Interpoma kiállítás helyett 2020. november 19-én és 20-án egy sor offline és online elérhető, az alma gazdaságtanával foglalkozó eseményt szervez a Fiera Bolzano. A kétnapos program legfontosabb eleme a nemzetközi tanácskozás, ahol a világ nagy almatermelő országainak szakértői tartanak előadásokat az almatermesztés trendjeiről, a marketing és a tárolás új módszereiről.

Személyesen csak néhányan vesznek majd részt az eseményen, a nemzetközi közönség otthonról, élő streaming szolgáltatáson keresztül követheti az előadásokat.

Az első napon a termesztők és fogyasztók közt tapasztalható problematikus kapcsolatra fókuszálnak. Első előadóként a német almatermesztő, Wilhelm Kremer-Schillings számol be arról, ő hogyan szólította meg a városlakókat,

miért követelnek a vásárlók egyre több biztosítékot a minőségről és az alma egészségi állapotáról, és ugyanakkor miért nem hajlandók méltányos árat fizetni a gyümölcsért.

Christian Josephi a német Panama PR ügynökségtől arra ad javaslatot, hogyan lehet hatékonyan és pontosan kommunikálni a közösségi média korában. November 19-én a két utolsó előadó osztrák és dél-tiroli példákat mutat be a fenntartható almatermesztési technológiáról mint a biodiverzitás „bölcsőjéről”.

November 20-án az éghajlatváltozás lesz a központi téma, azt járják körül, milyen fajtákkal és technológiákkal lehet alkalmazkodni hozzá és milyen új lehetőségek rejlenek benne. Olasz, amerikai, új-zélandi és brit egyetemi oktatók, kutatók számolnak be az újdonságokról.

Gerhard Dichgans, a tanácskozás főszervezője elégedett az átalakítással. Mint mondja, sikerült többféle formában, nagyon értékes tartalmat összeállítani, amiben az almaipar legfrissebb eredményeiről lesz szó. Az előregisztráció a www.fierabolzano.it oldalon érhető el, az első jelentkezők szeptember 25-ig 69, a későbbiek 79 eurós áron regisztrálhatnak. Ez az összeg tartalmazza az Interpoma vadonatúj nyomtatott magazinját is.

A tanácskozás olasz, német és angol nyelven lesz követhető.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruitecom.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Négy helyszínen száz film a gödöllői természetvédelmi fesztiválon

Május 27-től 29-ig rendezik meg a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált, amelyen ebben az évben négy helyszínen száz filmet nézhetnek meg a nézők. Az ingyenes fesztivál helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély és parkja, a kínálatot számos családi és kulturális program színesíti.

A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai agrárium csúcsteljesítménye

Hazánk élen jár a vetőmag export tekintetében, és egyike a világ tíz legjelentősebb vetőmag-előállító országának - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Magyar Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és kirgiz partnere közötti együttműködési megállapodás aláírásán, kedden, Martonvásáron.

Bardóczi Sándor az év tájépítésze

Egy alkotó, esetleg alkotópáros vagy alkotócsapat legföljebb ötéves kiemelkedő teljesítményének szakmai elismerése az Év Tájépítésze díj. Aktív, teljesítőképességük csúcsán álló tájépítészek kapják. Nem életműdíj, hanem egy rövidebb időszak rangos szakmai elismerése, a szakmai önbecsülés növelője, nagyobb teljesítményre ösztönző erő, a szakmaközi kapcsolatok építését szolgáló kohézió.

Dísznövény-kereskedelem: Ismerjük a vásárlókat?

Egyre több forrásból lehet beszerezni a különféle növényeket és kertészeti kiegészítőket, kellékeket, ezért a fogyasztók vásárlási gyakorisága sok helyen fokozatosan csökken, de legalábbis kiegyenlítetlen. Mind fontosabb tudni, hogy kik a rendszeres vásárlóink, milyen gyakran és egyáltalán mit vesznek, hiszen annak ismeretében tudunk a leginkább a kedvükben járni.