0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Biopamut, zsákok és szilikonfedelek: a német Aldi zöldre vált

Környezetbarátabb lehet a bevásárlás az Aldinál: hagyományos papír- és műanyagzacskók helyét átvehetik a vászonból készült társaik a zöldségek után a kenyereknél is a németországi Aldi Süd üzleteiben.

A legtöbb boltlánc igyekszik minél zöldebben viselkedni. Próbálják a hulladékot csökkenteni, növelni az újrafelhasználható csomagolások arányát. Most a diszkontlánc lép egyet előre: újrahasznosítható kenyeres zacskókkal jön az Aldi Süd, amely közvetve – az osztrák Hoferen keresztül – a magyarországi boltok anyavállalata is – írja a hvg.hu.

Biopamut 356 forintért

A termék szeptember 7-től Németországban lesz elérhető és az eldobható, átlátszó „műanyagablakos papírzacskók” alternatívája lehetne.

A mosható, többször használható kenyeres zsákok 0,99 euróba, azaz 356 forintba kerülnek. Az Aldi Süd szerint a zsákokban higiénikusan lehet majd pakolni a kenyereket és egyéb péksüteményeket.

Ráadásul friss marad az áru, így tárolni is ideális benne a kenyérféléket.

A zsákok biopamutból készülnek, és megkapták a német Green Button minősítést, amely az ökológiailag és társadalmilag tisztességesen előállított textíliáknak jár.

Még több szemetet hozott a járvány

A többször használható zsákokkal csökkenthető a papír- és műanyagszemét mennyisége, a koronavírus-járvány alatt ugyanis az Aldi szerint sokkal több szemét keletkezett a háztartásokban. A Deutsche Gesellschaft für Abfallwirtschaft 2020-ra pedig további két millió tonna háztartási hulladékkal számol.

Az élelmiszerlánc üzleteiben a zöldségeknél és gyümölcsöknél már elérhetőek a többször használható zsákok, amelyek a műanyagszatyrokat váltanák fel.

Julia Adou, az Aldi Süd vállalati felelősségvállalással foglalkozó vezetője szerint előbbiek már jól működnek, és sok vásárló kereste a fenntartható megoldást a pékáruk esetében is. Az anyagzsákokkal így a vásárlók környezettudatosabban végezhetik a bevásárlást.

Zsákok és szilikonfedelek

Magyarországon szintén elérhetőek már a környezetbarát csomagolások, A Spar-áruházak zöldség-gyümölcs részlegein is beszerezhetőek az újrahasználható tasakok. Egy csomag 3 darab mosható és szalaggal jól zárható, tartós, többször használatos tasakot tartalmaz.

A zsákok pedig már pékárukhoz is elérhetőek, de többször használatos szilikonfedők is megjelentek, ugyanis a cég több saját márkás terméke tetejére, a fém zárófólia fölé nem tesz műanyagfedelet.

Ezeket felbontás után például a szilikonos verziókkal lehet higiénikusan lezárni.

Az Aldi egyik legnagyobb riválisa, a Lidl Portugáliában, Dániában és az Egyesült Királyságban már bevezette az újrahasználható zöldséges, gyümölcsös zacskókat. A brit Tesco pedig a környezetbarát hulladékkezelési rendszereket és újrahasznosítási technológiákat fejlesztő TerraCycle-t megalapító magyar származású üzletemberrel, Tom Szakyval együttműködve újratölthető palackokkal kísérletezik, amelyekbe többek között márkás ketchupot, mosószert rakhatnak a vásárlók.

Forrás: hvg.hu