Back to top

Dísznövény kertészet nélkül nincs emberléptékű, élhető környezet

A Hungarogreen 2020 Szakmai Napot Dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg, hangsúlyozta: napjainkra a dísznövény kertészet nélkül elképzelhetetlenné vált az emberléptékű élhető környezet fenntartása. A rendezvényen Dr. Orlóci László az egész szakma nevében köszönte meg Biza Klárának a Kertészet és Szőlészet, illetve a Kertbarát Magazin volt főszerkesztőjének a több évtizedes szakújságírói munkáját.

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete közös szervezésében 2020. szeptember 8-án rendezték meg a Hungarogreen 2020 Szakmai Napot Szigetszentmiklóson a Flora Hungária Virágpiacon.

Rónai Gergely a Magyar Díszfaiskolások Egyesületének elnöke köszöntőjében elmondta, ugyan az eredetileg két naposra tervezett rendezvény szakmai kiállítását a COVID 19 járvány miatt elhalasztották, de bízik benne, hogy hamarosan lehetőség nyílik az elmúlt időszak egyik legrangosabb kertészeti szakkiállításának megrendezésére.

dr_nagy_istvan.jpg

Dr. Nagy István
Fotó: Fotó: Csatlós Norbert

A szakmai napot Dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg. Mint mondta, sikerült az emberek figyelmét ráirányítani arra hogy fontos a kert, fontos az igényes környezet, és napjainkra a

dísznövény kertészet termékei és szolgáltatásai nélkül elképzelhetetlenné vált az emberléptékű élhető környezet fenntartása.

A kormány ugyanakkor felismerte azt, hogy a koronavírus járvány kapcsán milyen nehézségekkel küzd az egész ágazat ezért azonnali segítségként első lépésben terjesztették ki a dísznövény ágazatra a jelentős mértékű járulék kedvezményt. Emellett a valamennyi gazdasági szereplő számára elérhető hiteltörlesztési moratórium a kisadózók számára bevezetett adófizetési könnyítés is nagymértékben javította ezen vállalkozások helyzetét. Az egyszerűsített foglalkoztatásban pedig további könnyítés történt, mely érintette a szektort. Hozzátette: a növénytermesztési ágazatban megvalósuló alkalmi és idénymunka esetében, a törvény által meghatározott éves időkorlát 120 napról 180 napra növekedett. Ezen túlmenően az alkalmi munka időtartama a legfeljebb havi 15 napról havonta 20 napra emelkedett.

hungarogreen_2020_040.jpg

Fotó: Fotó: Csatlós Norbert
A Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból, az egyes kertészeti tevékenységet végző vállalkozások részére, a kormány további 1,4 milliárd forint összértékű támogatást nyújt. A dísznövény termesztők foglalkoztatottanként 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kapnak, melynek felső korlátja 100 ezer euró. Mint említette, a támogatási program második szakasza jelenleg is nyitva áll, szeptember 14-ig lehet pályázni, valamint az idei évben a Vidékfejlesztési Programban további 30 milliárd forintnyi beruházási forrás lesz elérhető.

A miniszter szerint az intézkedések segítségével, a kertésztársadalom áldozatos munkájának és a szakmaközi szervezet hatékony tevékenységének köszönhetően az ágazat helyzete mostanra stabilizálódott.

A szakmai napon a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke Dr. Orlóci László valamint Kiss László az Országos Erdészeti Egyesületének elnöke stratégiai együttműködési megállapodást írt alá.

Ezt követően Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Magyar fajták című kiadvány bemutatása kapcsán kiemelte, sok szempontból fontos,  hogy a hazai zöldfelületeken a hazai díszfaiskolákban előállított növényeket telepítsék. Megemlítette, hogy a már korábban megkezdett dísznövény kampány keretein belül az

ország településeinek önkormányzataival igyekeznek megismertetni a hazai fajtákat, és sokat tesznek azért hogy olyan ágazati szabványok alakuljanak ki amelyek az ágazat további fejlődése szempontjából nagy jelentőséggel bírnak.

biza_klara_koszontese.jpg

Dr. Orlóci László köszönti Biza Klárát
Fotó: Fotó: Csatlós Norbert
Dr. Orlóci László az egész szakma nevében szólva virágcsokorral és ajándékkal köszönte meg Biza Klárának a Kertészet és Szőlészet valamint a Kertbarát Magazin volt főszerkesztőjének a több évtizedes szakújságírói munkáját, amelynek - mint mondta- az egész szakma nagyon sokat köszönhet. 

A szakmai nap  a zöldfelület gazdálkodás szabályozása témakörhöz kapcsolódó előadás sorozattal záródott.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagyobb kereslet, nagyobb választék

A pozsgás növények több éve töretlenül népszerűek a vásárlók körében, mivel tökéletesen illeszkednek a jelenlegi lakberendezési irányzatokhoz. A korszerű otthonok tulajdonosai kedvelik a könnyen gondozható szobanövényeket, szívesen veszik magukat körbe velük, ez pedig növeli a keresletet.

Megfáztak a rózsák Ecuadorban

Az éghajlat változik és ezt már az ecuadori rózsatermesztők is saját bőrükön tapasztalják. Néhány héttel ezelőtt a Lassóban található Flowers House Group egyik üvegházában az éjszakai hőmérséklet 0 °C alá csökkent több mint két órán keresztül, amitől a fehér és a rózsaszínű fajták mintegy 90%-a károsodott.

Alacsony burgonyaárakra panaszkodnak a gazdák

Az utóbbi napok gyakori esőzései Szlovákia több régiójában is fékezik az őszi termésbetakarítást. Matej Korpáš, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) sajtóosztályának munkatársa lapunknak elmondta, hogy a galántai járásban például csak a 37. naptári héten tudtak nekilátni a gazdák az őszi betakarításnak.

Jó átlagos szőlőtermés ígérkezik

Szeptember végén nagyjából a felénél tartott a szőlőszüret Szlovákiában. A gazdák jónak mondják a termést, de egy-másfél hónappal ezelőtt még bizakodóbbak voltak. A mennyiség mellett szerencsére a minőséggel sincs különösebb probléma.

Ha a lomb fele lehullott, kezdődhet a lemosás – Növényvédelmi előrejelzés 43. hét

Véglegesen elmúlt a késői nyár, ezzel együtt – a muslicákon kívül – a mezőgazdasági szempontból fontos kártevők is visszavonultak. Szőlőben és gyümölcsben is megkezdhető az őszi lemosó permetezés, a pázsitok áttelelésének elősegítésére pedig már most kiszórhatóak a magas kálium- és foszfortartalmú komplex műtrágyák.

Biológiai alapok - amire építenünk kell

A szőlő szaporítóanyag-termelés az ágazat egyik legerősebb lába, hiszen ezzel kerül kapcsolatba a termelő. "Nagy kérdés, kell-e új fajtákat létrehozni, vagy a régiek között keresgélni” – fogalmazta meg Kocsis László, az MTA doktora –, a kérdésből pedig egyből adódik a másik kérdés, hogy mit teszteljünk, mit vírusmentesítsünk, a szaporítóanyag-előállításhoz milyen ültetvényeket kell létesíteni.

Időutazás egy élő majorságban

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely ősszel is szeretné megismertetni a kicsikkel és nagyokkal a régi idők szokásait és a kertművelést, valamint felhívni a figyelmet a felelős állattartásra.

Az együttműködés hatalmas erő - a DélKerTÉSZ jó példa erre

A zöldséghajtatás az egyik legsikeresebb ágazat, köszönhetően a nagyfokú integrációnak is, aminek kiváló példája a 18 éve működő Délalföldi Kertészek Szövetkezete, fogalmazott Nagy István a VII. Zöldséghajtatási napon Szentesen. A FruitVeB és a DélKerTÉSZ közös rendezvényén gratulált a tész elért eredményeihez, és tájékoztatott az ágazat további erősödését szolgáló pályázati lehetőségekről.

90 tonna élelemmel vonult át Budapesten az Élelmiszerkonvoj

Ma, az Élelmezési Világnapon tizenötödik alkalommal vonult át a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a FAO által szervezett élelmiszerkonvoj Budapesten. Húsz cég felajánlásából 90 tonna élelmiszer juthat el ezúttal a rászorulókhoz. Az egyesület az idén már 6000 tonna élelmet gyűjtött össze.

Hungarikum lett a Magyar népmesék rajzfilmsorozat

Tovább bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár. A Hungarikum Bizottság Lakiteleken megtartott ülésén egyhangúan döntött a Magyar népmesék rajzfilmsorozat hungarikummá nyilvánításáról. A Hungarikumok Gyűjteményébe így jelenleg 76 érték tartozik, míg a Magyar Értéktárban található kiemelkedő nemzeti értékek száma 181-re emelkedett.