Back to top

Dísznövény kertészet nélkül nincs emberléptékű, élhető környezet

A Hungarogreen 2020 Szakmai Napot Dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg, hangsúlyozta: napjainkra a dísznövény kertészet nélkül elképzelhetetlenné vált az emberléptékű élhető környezet fenntartása. A rendezvényen Dr. Orlóci László az egész szakma nevében köszönte meg Biza Klárának a Kertészet és Szőlészet, illetve a Kertbarát Magazin volt főszerkesztőjének a több évtizedes szakújságírói munkáját.

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete és a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete közös szervezésében 2020. szeptember 8-án rendezték meg a Hungarogreen 2020 Szakmai Napot Szigetszentmiklóson a Flora Hungária Virágpiacon.

Rónai Gergely a Magyar Díszfaiskolások Egyesületének elnöke köszöntőjében elmondta, ugyan az eredetileg két naposra tervezett rendezvény szakmai kiállítását a COVID 19 járvány miatt elhalasztották, de bízik benne, hogy hamarosan lehetőség nyílik az elmúlt időszak egyik legrangosabb kertészeti szakkiállításának megrendezésére.

Dr. Nagy István
Fotó: Fotó: Csatlós Norbert

A szakmai napot Dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg. Mint mondta, sikerült az emberek figyelmét ráirányítani arra hogy fontos a kert, fontos az igényes környezet, és napjainkra a

dísznövény kertészet termékei és szolgáltatásai nélkül elképzelhetetlenné vált az emberléptékű élhető környezet fenntartása.

A kormány ugyanakkor felismerte azt, hogy a koronavírus járvány kapcsán milyen nehézségekkel küzd az egész ágazat ezért azonnali segítségként első lépésben terjesztették ki a dísznövény ágazatra a jelentős mértékű járulék kedvezményt. Emellett a valamennyi gazdasági szereplő számára elérhető hiteltörlesztési moratórium a kisadózók számára bevezetett adófizetési könnyítés is nagymértékben javította ezen vállalkozások helyzetét. Az egyszerűsített foglalkoztatásban pedig további könnyítés történt, mely érintette a szektort. Hozzátette: a növénytermesztési ágazatban megvalósuló alkalmi és idénymunka esetében, a törvény által meghatározott éves időkorlát 120 napról 180 napra növekedett. Ezen túlmenően az alkalmi munka időtartama a legfeljebb havi 15 napról havonta 20 napra emelkedett.

Fotó: Fotó: Csatlós Norbert
A Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból, az egyes kertészeti tevékenységet végző vállalkozások részére, a kormány további 1,4 milliárd forint összértékű támogatást nyújt. A dísznövény termesztők foglalkoztatottanként 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kapnak, melynek felső korlátja 100 ezer euró. Mint említette, a támogatási program második szakasza jelenleg is nyitva áll, szeptember 14-ig lehet pályázni, valamint az idei évben a Vidékfejlesztési Programban további 30 milliárd forintnyi beruházási forrás lesz elérhető.

A miniszter szerint az intézkedések segítségével, a kertésztársadalom áldozatos munkájának és a szakmaközi szervezet hatékony tevékenységének köszönhetően az ágazat helyzete mostanra stabilizálódott.

A szakmai napon a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetének elnöke Dr. Orlóci László valamint Kiss László az Országos Erdészeti Egyesületének elnöke stratégiai együttműködési megállapodást írt alá.

Ezt követően Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Magyar fajták című kiadvány bemutatása kapcsán kiemelte, sok szempontból fontos,  hogy a hazai zöldfelületeken a hazai díszfaiskolákban előállított növényeket telepítsék. Megemlítette, hogy a már korábban megkezdett dísznövény kampány keretein belül az

ország településeinek önkormányzataival igyekeznek megismertetni a hazai fajtákat, és sokat tesznek azért hogy olyan ágazati szabványok alakuljanak ki amelyek az ágazat további fejlődése szempontjából nagy jelentőséggel bírnak.

Dr. Orlóci László köszönti Biza Klárát
Fotó: Fotó: Csatlós Norbert
Dr. Orlóci László az egész szakma nevében szólva virágcsokorral és ajándékkal köszönte meg Biza Klárának a Kertészet és Szőlészet valamint a Kertbarát Magazin volt főszerkesztőjének a több évtizedes szakújságírói munkáját, amelynek - mint mondta- az egész szakma nagyon sokat köszönhet. 

A szakmai nap  a zöldfelület gazdálkodás szabályozása témakörhöz kapcsolódó előadás sorozattal záródott.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Létrehozták a növényfajok legnagyobb katalógusát

Új, kibővített növényfaj katalógust tettek közzé, amelyben német kutatók több mint 1,3 millió fajt ismertetnek.

Tartsuk életben a talajt, védjük meg a biológiai sokféleséget!

December 5-én a Talaj világnapját ünnepeljük, az idei kampány felhívja a figyelmünket arra, hogy a földfelszín alatt lévő baktériumok és giliszták nélkülözhetetlenek a talajban végbemenő folyamatokhoz. Az emberiség közel 11–12 ezer éve foglalkozik a talaj művelésével.

„Mi lesz az ünnepi vacsora?” - A sertéshús népszerűsége töretlen

Az ünnepek közeledtével az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) a minőségi sertéshús fogyasztását népszerűsíti.

A mikulásvirág hónapokig az otthonok dísze lehet

Az adventi időszak kedvenc dísznövénye a mikulásvirág. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara piaci körképe szerint a legtöbb vásárló a 12-13 cm-es cserépben lévő virágot veszi, a piros fellevelűek mellett pedig egyre népszerűbbek a rózsaszínűek, a fehérek és az extrább színűek is. A kényszerű sok otthonlétbe természetességet, színt vihet a mikulásvirág.

Készüljünk a tavaszra - cserepes és vágott virágok

A Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szervezésében tavaly Változások a technológiákban címmel meghirdetett szemináriumsorozat idén is sok izgalmas témát ölelt volna fel, ám a járványügyi helyzet csak egyetlen rendezvény megtartását tette lehetővé. A novemberi szakmai napon a jövő évi egynyári-,balkon-,évelőnövény-és krizantémidényre való fölkészüléshez adtak tanácsokat a szaporítóanyag-forgalmazók.

Többcélú kerti utak, burkolatok építése

A tél közeledtével a növényekkel egyre kevesebb tennivaló akad, ám ilyenkor megtervezhetünk, jobb időben pedig meg is valósíthatunk néhány kerti beruházást. Például kerti utakat építhetünk, burkolatokat rakhatunk le...

Tűzveszély a „kertek alatt”

Sokan gondolják azt, hogy csak tőlünk távol lehetnek nagy kiterjedésű erdőtüzek, ugyanakkor a klímaváltozás miatt ez a veszély már itt van a „kertkapunkban”, a magyarországi erdők is veszélyeztettek, a keletkező erdőtüzek pedig egyre nagyobb kiterjedésűek.

A Közös Agrárpolitika kilátásai a következő években

Az új Közös Agrárpolitika esélyt ad az mezőgazdasági termelőknek, hogy gazdaságilag, társadalmilag és környezetileg fenntartható termelést folytassanak – hangsúlyozta Janusz Czesaw Wojciechowski, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa az online térben tartott Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Koronavírus és magyar agrárium – kárenyhítő kormányzati intézkedések

2020 a magyar agrárágazat szempontjából nem volt rossz év – dacára mindazon külső körülményeknek, amelyek az ágazatot sújtották. A pandémia hatásait enyhítő kormányzati intézkedéseknek köszönhetően egyebek mellett 140 ezer munkahelyet sikerült megőrizni az agráriumban és élelmiszergazdaságban. Erről Feldman Zsolt, államtitkár beszélt a Portfolió Agrárszektor 2020 konferencián.

Betiltanák a tőzegen termesztést

Norvégiában az üvegházi zöldségtermesztésben tilos lesz tőzeget használni, ugyanakkor 150 %-kal szeretnék növelni a termelést. Minderre 2030-ig adtak határidőt.