Back to top

Együnk csokoládét az egészségünkért

A csokoládé édes íze és gyógyító képessége évszázadok óta ismert: már az aztékok is megtapasztalták az egészségre való hatását, míg az arisztokraták különleges édességként tekintettek rá.

A csokoládé számtalan formában megédesíti az emberek mindennapjait, ám a manapság is fogyasztott formája csak a 16. század környékén jelent meg először Európában.

Az ősi aztékok csodaszerként tekintettek a kakaóbabra egészségügyi hatása miatt és hatalmas kulturális jelentőséget tulajdonítottak ennek a növénynek, melyet italként fogyasztottak el. A folyadék elkészítése nagyon egyszerű volt, mindössze a babot összezúzták, forró vízben megfőzték majd fűszerekkel és chilivel ízesítették.

Az elkészült nedűvel olyan betegségeket gyógyítottak, mint a láz, hasmenés, fáradtság, torokgyulladás és a fogfájás.

Úgy tartották, hogy ezt az isteni elixírt Quetzalcoatl (a szél és bölcsesség azték istene) ajándékozta nekik. Valószínűleg ezért nevezte a svéd botanikus Carl Linnaeus ezt a növényt az „istenek ételének”.

Hernando Cortes és csapata 1518-ban érkezett meg Tenochtitlánba, az aztékok fővárosába, ahol különleges tapasztalattal gazdagodtak. Mexikóban töltött idejük alatt a spanyolok megkóstoltak egy őrölt kakaóbabból készült italt, amely nem volt pozitív élmény a spanyolok számára, túl keserűnek és rossz ízűnek ítélték meg. II. Montezuma, az aztékok királya naponta nagyjából ötven alkalommal fogyasztotta ezt a csodaszert, ezzel felkeltette Cortes érdeklődését a kakaóbabban rejlő lehetőségekkel kapcsolatban, aki úgy döntött, hogy magával viszi Spanyolországba a növényt hódító útja végén.

Európában a kakaó felhasználási módja már megváltozott, a babot megőrölték majd mézzel és cukorral összekeverték, így alakult ki az akkori társadalmi elit közkedvelt itala.

Kis idő elteltével a 19. században Joseph Fry és fiai elkészítették a számunkra is ismert táblás csokoládét.

Az elkészítési folyamat során a növény híresen magas antioxidáns tartalma jelentősen csökken mire elkészül belőle a népszerű táblás csokoládé. A kutatók bebizonyították, hogy a természetes kakaópor majdnem tízszer több flavonoidot tartalmaz, mint az a kakaó ami átmegy ezen a folyamaton. Ugyanakkor az is bizonyított tény, hogy a kakaónak vannak jótékony hatásai többek között a magas polifenol tartalma miatt. A polifenolok az antioxidánsok vegyületei, amik gyümölcsökben és zöldségekben is megtalálhatóak, ezek alkotják testünk védelmi rendszerének a gyökereit. Lehet, hogy a kakaóbabból készült termékek nem tudnak minden betegséget meggyógyítani, ahogy ezt régen feltételezték, de a kutatók rámutattak arra, hogy jóval több rejlik benne, mint csupán egy bűnös élvezeti forrás.

A magas kakaótartalmú termékek, mint az étcsokoládé jótékony hatással vannak a vénák rugalmasságára, amely elősegíti a normál vérnyomást és véráramlást.

Ezenkívül vaspótló hatással vannak a vérszegény szervezetre és gyulladáscsökkentő hatása miatt alacsonyabb a vérrögök kialakulásának esélye. A flavonoidok növelik a vér áramlását az agyban, amely a kognitív képességek működését segíti, ezáltal megvédi az agyat a súlyos megbetegedésektől. A kakaó kardiovaszkuláris rendszerre és kognitív képességekre gyakorolt pozitív hatásai mellett az izomzat felépülésében is segíthet egy fárasztó edzés után, amelyről magas antioxidáns tartalma és gyulladáscsökkentő hatása gondoskodik.

Legközelebb, amikor csokoládéra vágyunk érdemes a magasabb kakaótartalmú készítményt választani, amellyel szervezetünkre is gondolunk.

Forrás: 
The Independent

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben. A jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak, erre szeretné felhívni a figyelmet a hivatal szeptember 29-én, az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napján.

Agrárminiszteri találkozó és élelmiszeripari kiállítás Poznanban

Egy kiszámítható, megvalósítható, a gazdálkodói és tagállami pénzügyi kockázatokat csökkentő Közös Agrárpolitika irányába mutató javaslatokat tartalmazó nyilatkozatot fogadott el tizenegy ország agrárminisztere a Visegrádi Csoport kibővített agrárminiszteri ülésén Poznanban. Ugyanitt, a POLAGRA FOOD kiállításon a lengyel agrárminiszter közreműködésével megnyílt a magyar stand.

Koronavírus: Peking aggódik a fagyasztott élelmiszerek miatt

Noha a hivatalos adatok alapján Kína kifelé tart a koronavírus-járványból, nyugalomra nincs ok a távol-keleti országban: az elmúlt napokban ugyanis több alkalommal is kimutatták a vírust külföldről importált fagyasztott élelmiszerek csomagolásán.

Feltételekkel engedélyezte a versenyhatóság az OTP Csoport számára a mezőgazdasági és élelmiszeripari terjeszkedést

A GVH engedélyezte az OTP Csoport számára a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon aktív NAGISZ csoport megvásárlását, de olyan feltételekkel, amelyek képesek versenysemlegesen kezelni az OTP és a Csányi Csoport vezetői átfedéséből adódó helyzetet.

KITE Zrt. szigorúbb óvintézkedéseket vezetett be

A KITE Zrt. kiemelt figyelmet szentel a járványügyi helyzetre, emiatt mindent megtesz, hogy munkavállalói és partnerei egészségét megóvja, amellett, hogy vállalatuk folyamatos működését is biztosítsa. Ennek kapcsán szigorúbb intézkedések betartását kezdeményezte irodaépületeiben, műhelyeiben, valamint alközponti épületeiben.

A koronavírus átalakította a vásárlási szokásokat is, egyre tudatosabbak a vásárlók

Kevesebb időt töltenek az élelmiszerboltokban a vásárlók, és céltudatosabban vásárolnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe azt mutatja, hogy ugyan valamelyest visszaalakultak a járvány megjelenése előtt megszokott vásárlási szokások, de bizonyos változások megmaradtak.

Gesztenye édesen és sósan

A szelídgesztenye késő ősszel, azaz október és november fordulóján érik meg. Tudta, hogy a legmagasabb a C-vitamin tartalma? Rendkívül egészséges, édes és sós finomságok készülhetnek belőle.

A burgonyatermelők boldogulását segítené a McDonald's

A brit burgonyatermelők támogatása érdekében fogott össze a McDonald’s és a javarészt burgonyatermékek előállításával és forgalmazásával foglalkozó McCain Foods. A felek amellett, hogy mentőövet kívánnak nyújtani a gazdálkodóknak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodáshoz, a Brexit okozta nehézségek leküzdésében is támogatnák őket.

Bajban az európai burgonyapiac

Előrejelzések szerint az európai burgonyatermés nagyobb lesz, mint az elmúlt évben, de nincs egyensúly a kereslet és a kínálat között. Még a tavalyi készletek egy része is a raktárakban van.

8 millió forint értékben rendelünk házhoz pizzát, hamburgert és alkoholt

Átlagban csaknem napi négy rendelést adott le április-májusban a leggyakrabban NetPincérező, a legnagyobb összeget költő ételrendelő pedig milliós nagyságrendben vásárolt a kijárási korlátozások időszakában. Népszerű lett a reggeli rendelés, este pedig az alkohol házhoz szállítás. A pizza még mindig az elsőszámú hazai kedvenc, de rövid időre áprilisban a hamburger vette át a vezetést.