A csokoládé számtalan formában megédesíti az emberek mindennapjait, ám a manapság is fogyasztott formája csak a 16. század környékén jelent meg először Európában.
Az ősi aztékok csodaszerként tekintettek a kakaóbabra egészségügyi hatása miatt és hatalmas kulturális jelentőséget tulajdonítottak ennek a növénynek, melyet italként fogyasztottak el. A folyadék elkészítése nagyon egyszerű volt, mindössze a babot összezúzták, forró vízben megfőzték majd fűszerekkel és chilivel ízesítették.

Hernando Cortes és csapata 1518-ban érkezett meg Tenochtitlánba, az aztékok fővárosába, ahol különleges tapasztalattal gazdagodtak. Mexikóban töltött idejük alatt a spanyolok megkóstoltak egy őrölt kakaóbabból készült italt, amely nem volt pozitív élmény a spanyolok számára, túl keserűnek és rossz ízűnek ítélték meg. II. Montezuma, az aztékok királya naponta nagyjából ötven alkalommal fogyasztotta ezt a csodaszert, ezzel felkeltette Cortes érdeklődését a kakaóbabban rejlő lehetőségekkel kapcsolatban, aki úgy döntött, hogy magával viszi Spanyolországba a növényt hódító útja végén.
Európában a kakaó felhasználási módja már megváltozott, a babot megőrölték majd mézzel és cukorral összekeverték, így alakult ki az akkori társadalmi elit közkedvelt itala.
Az elkészítési folyamat során a növény híresen magas antioxidáns tartalma jelentősen csökken mire elkészül belőle a népszerű táblás csokoládé. A kutatók bebizonyították, hogy a természetes kakaópor majdnem tízszer több flavonoidot tartalmaz, mint az a kakaó ami átmegy ezen a folyamaton. Ugyanakkor az is bizonyított tény, hogy a kakaónak vannak jótékony hatásai többek között a magas polifenol tartalma miatt. A polifenolok az antioxidánsok vegyületei, amik gyümölcsökben és zöldségekben is megtalálhatóak, ezek alkotják testünk védelmi rendszerének a gyökereit. Lehet, hogy a kakaóbabból készült termékek nem tudnak minden betegséget meggyógyítani, ahogy ezt régen feltételezték, de a kutatók rámutattak arra, hogy jóval több rejlik benne, mint csupán egy bűnös élvezeti forrás.

Ezenkívül vaspótló hatással vannak a vérszegény szervezetre és gyulladáscsökkentő hatása miatt alacsonyabb a vérrögök kialakulásának esélye. A flavonoidok növelik a vér áramlását az agyban, amely a kognitív képességek működését segíti, ezáltal megvédi az agyat a súlyos megbetegedésektől. A kakaó kardiovaszkuláris rendszerre és kognitív képességekre gyakorolt pozitív hatásai mellett az izomzat felépülésében is segíthet egy fárasztó edzés után, amelyről magas antioxidáns tartalma és gyulladáscsökkentő hatása gondoskodik.
Legközelebb, amikor csokoládéra vágyunk érdemes a magasabb kakaótartalmú készítményt választani, amellyel szervezetünkre is gondolunk.