Back to top

Együnk csokoládét az egészségünkért

A csokoládé édes íze és gyógyító képessége évszázadok óta ismert: már az aztékok is megtapasztalták az egészségre való hatását, míg az arisztokraták különleges édességként tekintettek rá.

A csokoládé számtalan formában megédesíti az emberek mindennapjait, ám a manapság is fogyasztott formája csak a 16. század környékén jelent meg először Európában.

Az ősi aztékok csodaszerként tekintettek a kakaóbabra egészségügyi hatása miatt és hatalmas kulturális jelentőséget tulajdonítottak ennek a növénynek, melyet italként fogyasztottak el. A folyadék elkészítése nagyon egyszerű volt, mindössze a babot összezúzták, forró vízben megfőzték majd fűszerekkel és chilivel ízesítették.

Az elkészült nedűvel olyan betegségeket gyógyítottak, mint a láz, hasmenés, fáradtság, torokgyulladás és a fogfájás.

Úgy tartották, hogy ezt az isteni elixírt Quetzalcoatl (a szél és bölcsesség azték istene) ajándékozta nekik. Valószínűleg ezért nevezte a svéd botanikus Carl Linnaeus ezt a növényt az „istenek ételének”.

Hernando Cortes és csapata 1518-ban érkezett meg Tenochtitlánba, az aztékok fővárosába, ahol különleges tapasztalattal gazdagodtak. Mexikóban töltött idejük alatt a spanyolok megkóstoltak egy őrölt kakaóbabból készült italt, amely nem volt pozitív élmény a spanyolok számára, túl keserűnek és rossz ízűnek ítélték meg. II. Montezuma, az aztékok királya naponta nagyjából ötven alkalommal fogyasztotta ezt a csodaszert, ezzel felkeltette Cortes érdeklődését a kakaóbabban rejlő lehetőségekkel kapcsolatban, aki úgy döntött, hogy magával viszi Spanyolországba a növényt hódító útja végén.

Európában a kakaó felhasználási módja már megváltozott, a babot megőrölték majd mézzel és cukorral összekeverték, így alakult ki az akkori társadalmi elit közkedvelt itala.

Kis idő elteltével a 19. században Joseph Fry és fiai elkészítették a számunkra is ismert táblás csokoládét.

Az elkészítési folyamat során a növény híresen magas antioxidáns tartalma jelentősen csökken mire elkészül belőle a népszerű táblás csokoládé. A kutatók bebizonyították, hogy a természetes kakaópor majdnem tízszer több flavonoidot tartalmaz, mint az a kakaó ami átmegy ezen a folyamaton. Ugyanakkor az is bizonyított tény, hogy a kakaónak vannak jótékony hatásai többek között a magas polifenol tartalma miatt. A polifenolok az antioxidánsok vegyületei, amik gyümölcsökben és zöldségekben is megtalálhatóak, ezek alkotják testünk védelmi rendszerének a gyökereit. Lehet, hogy a kakaóbabból készült termékek nem tudnak minden betegséget meggyógyítani, ahogy ezt régen feltételezték, de a kutatók rámutattak arra, hogy jóval több rejlik benne, mint csupán egy bűnös élvezeti forrás.

A magas kakaótartalmú termékek, mint az étcsokoládé jótékony hatással vannak a vénák rugalmasságára, amely elősegíti a normál vérnyomást és véráramlást.

Ezenkívül vaspótló hatással vannak a vérszegény szervezetre és gyulladáscsökkentő hatása miatt alacsonyabb a vérrögök kialakulásának esélye. A flavonoidok növelik a vér áramlását az agyban, amely a kognitív képességek működését segíti, ezáltal megvédi az agyat a súlyos megbetegedésektől. A kakaó kardiovaszkuláris rendszerre és kognitív képességekre gyakorolt pozitív hatásai mellett az izomzat felépülésében is segíthet egy fárasztó edzés után, amelyről magas antioxidáns tartalma és gyulladáscsökkentő hatása gondoskodik.

Legközelebb, amikor csokoládéra vágyunk érdemes a magasabb kakaótartalmú készítményt választani, amellyel szervezetünkre is gondolunk.

Forrás: 
The Independent

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Színes őszi immunerősítők

Elődeink a gyógyuláshoz, szépüléshez vagy éppen a főzéshez is gyakran hívták segítségül a természet gazdag kincsestárát, ami máig kíméletes és olcsó megoldás. Az őszi, színesedő erdőben tett kiránduláskor is sokféle immunerősítő termésre bukkanhatunk.

A Mitsubishi is beszáll a laborhús piacba

A Mitsubishi Corporation úgy döntött, hogy együttműködik az izraeli Aleph Farms céggel a laboratóriumban termesztett húsok gyártásában és forgalmazásában. Ennek az a célja, hogy Japánban csökkenjen az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

"Gyűrött rózsával" influenza ellen - Cistus incanus

Az influenza, és a felsőlégúti megbetegedések ellen ismét szolgálatra jelentkezik egy régi szövetségesünk a Cistus incanus. Mivel a hétköznapi kórokozók ellen éppoly sikeresen veszi fel az harcot, mint a komplikáltabb esetekkel szemben, ezért a közelmúltban szintén hozzá fordultak a kutatók a jelenlegi járványhelyzetre megoldást keresve.

Erdőfürdő

Erdőfürdőzés hallatán joggal kérdezhetik: hát az meg mi fán terem? – mert bizony fák között „terem”, és nincs köze kádhoz, medencéhez. Valójában tudatos megmerítkezést jelent az erdő, a természet élményében, egy avatott kísérő vezetésével.

Gombásszunk januárban!

Szeretne télen is gombát szedni az erdőben? Ez nem lehetetlen, mert fafülgombát még januárban is találunk. Ez a gomba elsősorban a kínai fogásokból ismert, de Magyarországon is bőségesen megtalálható.

A világ egyik legdrágább fogása: 60 millió egyetlen halért

A tokiói piac rendszeres új évi árverésén 200 000 dollárért, mintegy 60 millió forintért kelt el a tonhal, mely a tavalyi árhoz képest jelentős visszaesést mutat. Az említett kékúszójú tonhalat 20,8 millió jenért, azaz pontosan 202, 197 dollárért adták el az első aukción a Toyosu halpiacon miután az ünnepeket követően újranyitott.

Mads Mikkelsen a sztárja az új Carlsberg reklámnak

A Carlsberg leleplezte legújabb reklámját, melyben alkoholmentes sörüket népszerűsíti. A vállalat úgy döntött, hogy eljött az ideje az alkoholmentes sörök piacának fellendítéséhez, ezért a Carlsberg 0.0 promóciós reklámjához a híres dán színész, Mads Mikkelsen-t kérték fel, hogy főszereplője legyen a videónak.

Beengedik az idénymunkásokat

A világjárványból eredő súlyos munkaerőhiány miatt Ausztráliában számos gyümölcstermesztő kénytelen volt az ültetvényen hagyni a termést, vagy a betakarítás után megsemmisíteni.

Biológiai gombaölő szert fejlesztettek ki tárolási betegségek ellen

A Decco Italia forgalmazza a Nexy nevű biológiai gombaölő szert, amivel az alma, körte és a citrusfélék tárolási betegségeit lehet megelőzni. Az új készítmény szermaradék nélkül akadályozza meg a Botrytis cinerea, a Colletotrichum musae, vagy a Penicillium-fertőzést.