Back to top

Német EU-elnökség - termelői várakozások

A német EU-elnökség Koblenzben megrendezett informális mezőgazdasági ülésén, a Covid-járvány miatt bizonytalan helyzetben Joachim Rukwied és Ramon Armengol, a Copa és a Cogeca elnöke felszólította a résztvevőket, hogy bármely jelenlegi és jövőbeni tanácskozáson vegyék figyelembe a válság első hullámának tanulságait, különös tekintettel a KAP-ról és a Zöld Megállapodás-ról szóló megbeszéléseken.

Joachim Rukwied, a Copa elnöke
Fotó: Wikimedia Commons
Joachim Rukwied, a Copa elnöke a tanácskozáson kijelentette:

„A koronavírus kitörése továbbra is drámai hatást gyakorol az EU vidéki területeire. Amint azt az Európai  Bizottság is elismerte, számos ágazatban mind azonnali, mind közép- és hosszú távú következményekkel járt.

Az  Európai Uniónak a járványra adott közép- és hosszú távú válasza szilárd és erőteljes gazdasági fellendülési programon kell, hogy alapuljon, amelynek része a fokozott fenntarthatóság, az éghajlatváltozásra adott válasz és a biológiai sokféleség fokozottabb védelme.

Mindezeken túl javítani kell az Unió egységes piaca és az élelmiszer-ellátási lánc működését.”

Emellett a mezőgazdasági termelők szervezetének elnöke rámutatott, hogy annak ellenére, hogy bizonyos gazdasági tevékenységeket EU-szerte részlegesen újból megnyitottak, a legtöbb ágazat piaci helyzete jelentősen nem javult, és további piackezelési intézkedésekre van szükség a küzdő ágazatok és a gazdálkodók megsegítésére. Az elnök mind a helyreállítási alap, mind a jövőbeli KAP tervezésével foglalkozva hangsúlyozta, három kulcsfontosságú kérdést kell figyelembe kell venni, ezek az EU élelmezésbiztonsága, a mezőgazdaság versenyképessége és a mezőgazdasági termelők megfelelő jövedelme.

Ramon Armengol, a Cogeca elnöke
Fotó: Cogeca
Spanyolországi sertéstenyésztőként, a Cogeca elnöke, Ramon Armengol, az állatjólét szempontjaira összpontosított, ami a németországi miniszteri találkozó napirendjén is kiemelt kérdés volt. Az Európai Bizottság által az EU állatjóléttel kapcsolatos közelgő javaslataival foglalkozva Armengol úr rámutatott, hogy bár a fogyasztók képesek többet fizetni a jólétbarát termékekért, ha jól tájékozottak az állatjólétről, sajnos nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy mindez azon termelőknél is megjelenne, akik ilyen jellegű beruházást hajtottak végre, ezért további tanulmányokat szorgalmazott a kérdéskörrel kapcsolatban. A Cogeca elnöke megjegyezte azt a tényt is, hogy az állattenyésztési ágazattal kapcsolatban sok a hamis vád, és további kommunikációs kampányokra, például a MeatTheFacts-re van szükség, amelyek összehangolják a különböző érdekelt felek mondanivalóját a kiegyensúlyozott kommunikáció és az EU állattenyésztési ágazatának és termelésének, illetve szabványainak jobb megértése érdekében.

Az állatszállítás témájában az európai mezőgazdasági szövetkezetek elnöke kiemelte:

 „Megfelelő alkalmazásuk és végrehajtásuk esetén az állatok szállítására vonatkozó uniós jogszabályok pozitív hatással vannak az állatok jólétére. Támogatjuk e jogszabály teljes és harmonizált végrehajtását a tagállamok szintjén; még akkor is, ha egyes tagállamokban esetenként a tagállam sajátos földrajzi, politikai, éghajlati feltételei miatt nem tartják azt be. ”

A német elnökséggel és az EU agrárminisztereivel folytatott találkozójuk során a két elnök olyan kulcsfontosságú kérdésekkel is foglalkozott, mint például az éghajlatváltozással szembeni ellenállóképesség elősegítése, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok és az eredetcímkézés.

Forrás: 
copa-cogeca.eu/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Eredetvédett vadkörtepálinka

A mai értelemben használt eredetvédelem kifejezést a francia borászok találták ki a filoxéravész után, alaptétele, hogy a bor minőségét elsősorban a termőhely határozza meg. Így a legkiválóbb termőhelyeken termelt borok viselhetik a megkülönböztető jelzést, ha megfelelnek a termelők által megfogalmazott rendkívül szigorú követelményeknek.

Kápiatermesztés, napra pontos tervezéssel

A nyírségi Vasmegyerben két évtizede termeszt kápiapaprikát Szunyogh András és fia. Sikerük titka a pontosság, és az, hogy nyitottak a fejlesztésre, az újdonságokra. A számukra legmegfelelőbb fajta mellett biostimulátorokat és rendhagyó technológiai módszereket is alkalmaznak annak érdekében, hogy akkorra időzíthessék a termés betakarítását, amikor az a legjobb áron eladható.

Ne hibáztassuk a gazdákat!

Miért drágul a kenyér, és miért riogatják a pékek 500 forint/kilogrammos kenyérárral a fogyasztókat? A kenyér árának alakulását több tényező is befolyásolja, de a pékek mégis elsősorban a búza magas árával indokolják az áremelést.

A földművelés embert próbáló hivatás

Ötödik alkalommal rendezték meg a Földművesek Napját, amelynek ezúttal szeptember 18-án Alsónémedi Nagyközség Széchenyi István Általános Iskolája adott otthont. Az ünnepnap létrejötte és szervezése Lambert Győzőnének, az Arany-Korona Alapítvány képviselőjének, a Földművesek Napja alapítójának, valamint Petráss László alapítónak köszönhető. Az ünnepnap fővédnöke Nagy István agrárminiszter volt.

Agrovirtus: vezetőket képeznek

Szeptember 16-án a Mercure Budapest Korona Hotelben megnyitották az év digitális agrárversenyére, az Agrovirtusra a felvételi jelentkezést. A diákcsapatok a képzés során nemcsak piacképes tudásra tehetnek szert, de értékes nyereménnyel is gazdagodhatnak, hiszen a legjobb csapat 1 millió forint díjazásban részesül.

A földművelés hivatás és életforma

Földművelők nélkül nem tudnánk mit tenni az asztalra, és a vidék sem lehetne teljes nélkülük. A paraszti társadalomnak is – amely kifejezés napjainkra igen pejoratívvá vált a köztudatban – alkalmazkodnia kellett a XXI. század modernizációjához, azonban mindeközben megőrizte tradícióit, és a természettől elidegeníthetetlenül kemény munkával dolgozik mindannyiunk élelmezéséért a földeken.

Összevont fajtabemutató Debrecenben

A kukoricát, a napraforgót és a már nyáron learatott kalászosokat szeptember 1-jén értékelték a Debreceni Egyetemen.

Éjjel és holnap érkezik csapadék

Átalakul időjárásunk, lehűlés jön, pénteken nagy területen jelentős csapadékkal. Az esőre nagy szükség van, a talaj termőrétege szinte országszerte igen száraz, a kelésben lévő, vagy éppen kikelt repce szomjazza a csapadékot.

A boltok polcai üresen maradhatnak karácsonyra Angliában

A brit kiskereskedőknek arra kellene ösztönözniük vásárlóikat, hogy már most kezdjenek el karácsonyra tervezni, mivel az ország ellátási láncának kihívásai az ünnepi szezon alatt csak tovább súlyosbíthatják a hiányt a boltok polcain– javasolja egy iparági elemző.