0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

ASP Németországban – a Copa & Cogeca reagálása

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenésére reagáltak a mezőgazdasági termelőket és azok szövetkezeteit tömörítő ernyőszervezetek, a Copa és a Cogeca is.

Pekka Pesonen, a Copa & Cogeca főtitkára az eset kapcsán elmondta:

„A fertőzött vaddisznók azonosítása manapság természetesen aggodalomra ad okot az egész európai sertéshús-ágazatban. Ennek ellenére meg kell nyugodnunk. Németország bebizonyította képességét a gyors reagálásra és a hatékony fellépésre, és a Brandenburgi régióban kicsi a sertésállomány.

Az, hogy a belga és a cseh hatóságok a közelmúltban hatékonyan kezelték az ASP-t, azt mutatja, hogy a mezőgazdasági termelői és a hatósági biológiai biztonsági intézkedések hatékonyak az EU-ban.”

Antonio Tavares, a sertéshússal foglalkozó Copa-Cogeca munkacsoport elnöke a következőket kéri:

„Az EU üzleti partnerei arányosan reagáljanak erre a bejelentésre. Alapvető fontosságú, hogy elismerjenek az ASP visszaszorítására irányuló minden intézkedést, és megőrizzék az ágazatba vetett bizalmukat.”  Tavares ezután hozzátette:

„Üdvözöljük a Bizottság és a tagállamok azon erőfeszítéseit, amelyek a regionalizációs elvek elismerését szorgalmazzák.

Az európai sertéshúságazat nehéz időszakában elengedhetetlen, hogy az európai és a nemzeti hatóságok hatékony és gyors intézkedéseket hozzanak az ágazat támogatására. Ki kell emelni a Bizottság alapvető intézkedéseit a tudatosság növelésében és a biológiai biztonsági intézkedések előmozdításában.”

Az érdekképviselet hangsúlyozza, hogy tudományos tény, miszerint az ASP csak vaddisznók és házi sertések között terjed, nem fertőz meg sem más állatfajt, sem embereket. Felhívják azonban a figyelmet, hogy tájékoztatni kell a lakosságot, hogy közvetítőként milyen módon segíthetik az ASP terjedését, és hogy ezt hogyan kerülhetik el. A Copa & Cogeca közleménye kiemeli, különösen a vadászoknak lesz kulcsszerepe a betegség megelőzésében és megfékezésében.

Forrás: Copa & Cogeca Press Service