0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

EU erdészeti stratégia – gazdálkodói vélemények

Az Európai Parlament Agrárbizottságának a jövőbeli uniós erdészeti stratégiáról szóló szavazását követően a gazdákat, erdőtulajdonosokat és szövetkezeteiket képviselő Copa&Cogeca tagjai, egy olyan javaslat támogatását fejezték ki, amely hosszú távon képes biztosítani az erdészeti ágazat stabilitását és kiszámíthatóságát. A szektorban kulcskérdésnek az éghajlatváltozás hatásainak kezelése számít.

A szavazás eredményére reagálva Pekka Pesonen, a Copa & Cogeca főtitkára hangsúlyozta,

„Az agrárbizottság szavazása egyértelmű üzenetet küld a jövőbeli EU erdészeti stratégián dolgozó Európai Bizottságnak, és hangsúlyozza, hogy a stratégiának el kell ismernie az erdészeti ágazat jelentőségét az éghajlat, a biológiai sokféleség és a vidéki térségek tekintetében, valamint fel kell ismernie, hogy milyen kihívásokkal kell az ágazatnak szembenéznie. Az európai erdészeti ágazatnak támogatásra és kiszámíthatóságra van szüksége az éghajlatváltozáshoz való jobb alkalmazkodás és a kockázatok csökkentése érdekében. A jövőbeli EU erdészeti stratégiának megfelelő eszközöket kell tartalmaznia e tekintetben, és biztosítania kell az összes vonatkozó politika koherenciáját.”

A jövőbeli uniós erdészeti stratégiának a fenntartható erdőgazdálkodás (Sustainable Forest Management , SFM) páneurópai és globális szintű előmozdítását és fokozását, valamint az erdők multifunkcionális szerepének folyamatos támogatását kell képviselnie – áll az érdekképviseletek közleményében. Ezek olyan területek, amelyeket Petri Sarvamaa európai parlamenti képviselő munkája nyomán az Agrárbizottság szavazása egyértelműen kiemelt.

A képviselő jelentése azt is elismeri, hogy az erdőtulajdonosok döntő szerepet játszanak az fenntartható erdőgazdálkodás megvalósításában, és azt, hogy lehetővé kell tenni számukra a beruházások és az innováció folytatását, ideértve a készségeket és a képzést, valamint a bevált gyakorlatok megosztását. Ennek biztosítása lehetővé teszi az erdészeti ágazat számára, hogy jobban alkalmazkodjon az új kihívásokhoz, és megerősítse az aktív erdőgazdálkodást.

A Copa & Cogeca szeretné ösztönözni a bizottságot, és arra is felkérte az Európai Parlamentet, hogy vizsgálják meg és a jövőbeni stratégiába foglaljanak bele olyan mechanizmusokat, amelyek ösztönzik a fosszilis helyett megújuló nyersanyagok használatát, és elősegítik a helyi körkörös bioalapú gazdaságot, amely elősegíti a klíma-, a biológiai sokféleség és az ökoszisztéma védelmét.

Forrás: Copa & Cogeca Press Service