0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Luxus minőségű belga szőlő

A belga szőlőtermesztés visszaszorulóban van, mert nagyon kevés termelő maradt.

Egy fiatal belga lótenyésztő, Brecht Fluyt azonban elhatározta, hogy népszerűsíteni fogja a belga szőlőtermesztést. Egyhektáros üvegház építésébe kezd, és az ország leendő legnagyobb ilyen célú üvegházában fog szőlőt termeszteni.

A belga szőlő egykoron luxuscikk volt, különféle okok miatt azonban a termesztése azóta jóformán a nullára szorult vissza – magyarázza Brecht.

A fiatal több generációra visszanyúló gazdálkodó családból származik, nagyszülei és szülei szőlőt termesztettek, ő maga pedig zöldséget termel és lovakat tenyészt. Brecht a III. Lipót belga királyról elnevezett csemegeszőlőfajtát fogja termeszteni. Ennek a bogyója olyan nagy, mint egy pingponglabda, húsa ízletes és lédús, magja alig van.

Régi fajta, spontán mutáció eredményeként jött létre a múlt század során, de még mindig nagyon népszerű a termelők és a fogyasztók körében.

Brecht a termést maga szeretné értékesíteni, a növényházban az ökológiai gazdálkodás szabályai szerint fog termeszteni, és gázmotorral termel majd hőt és villamos energiát egyszerre. Tervei szerint a szőlőt réspiaci luxuskategóriás termékként értékesíti majd kiskereskedelmi partnereknek.

Forrás: Kertészet és Szőlészet