0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mítosz vagy valóság: a jégkocka jót tesz a növénynek

Időről időre felbukkannak tanácsok a kertművészetben az orchideák gondozásával kapcsolatban, az csak egy a sok közül miszerint: jót tesz a növénynek, ha jégkockával locsoljuk.

Hosszú éveken át a Reader’s Digest és a Reddit platformja ezt a jégkockás praktikát javasolta az olvasóinak annak érdekében, hogy cserepes barátainkat minél tovább életben tudjuk tartani. Ahogy telt az idő egyre ritkábban fordult elő a köztudatban ez a feltevés, de még mindig akadnak páran, akik ezt követve próbálják gondozni növényeiket.

A közösségi média felhasználói besegítettek ennek a módszernek a terjedésébe, olyan bejegyzésekkel amikben elültették a növényeket, majd a hozzászólók vicces megjegyzéseket fűztek hozzá, melyben a jégkockás öntözést javasolták, mint egyszerű módszert a virág locsolására. A hozzászólásokban néhányan megesküdnek rá, hogy a nagymamájuk vagy a család idősebb barátja is így gondozta sikeresen az orchideáit hosszú évtizedeken keresztül.

„Úgy tudom, hogy ez az elmélet már legalább 10 éves.” – mondta Tammy Huynh, a Leaf An Impression online üzleti tanácsadója, aki úgy gondolja, hogy a jelenlegi Z generáció sokat tesz azért, hogy a növényeket újra népszerűvé tegye. 

„Az emberek manapság a trendek miatt gyűjtenek szobanövényeket, de a gondozásuk már problémát jelent számukra, ezért a könnyű megoldást keresik gondozásukhoz”.

Egy növényt megölni nem nehéz feladat – a túlöntözés gyakran előfordul – , ha túl sok vizet öntünk a cserép aljába kirohasztjuk a gyökerét. Sokan a „jégkocka” elméletet javasolják ennek elkerüléséhez, miszerint a jég olvadása időt ad a növénynek fokozatosan felszívni a vizet. Az Ohio Állami Egyetem kutatói 2017-ben tanulmányozták az orchideák jégkockával való öntözését, majd a vizsgálat végén megállapították, hogy nincs káros hatása a növényre nézve.

Manapság a szakértők úgy gondolják, hogy ez nem jó megoldás. „Én nem javasolnám” – mondja Lauren Camilleri, a Leaf Supply munkatársa. A jégkocka segítségével is előfordulhat a túlöntözés, ha gyorsabban olvad, mint amilyen tempóban képes a növény felvenni a vizet. Ezenkívül a jégkocka hideg hőmérséklete sokkot okozhat a növénynek, amibe belehalhat.

„Amikor szobanövényt ültetünk mindig próbáljuk a természetes környezetét utánozni amennyire lehetséges.” -mondta Lauren Camilleri. „Sok növény jól viseli a benti környezetet is ilyenek például a trópusi növények, amik az esőerdőből származnak.”

Számtalan bejegyzés terjed a közösségi oldalakon erről a különleges növényről, az orchideáról.

Vannak alapszabályok, amik teljesen mások esetükben, vagy csak a könnyű megoldást keresik az emberek egy nehezen életben tartható növény gondozásához?

„Egyértelműen az utóbbi” – mondta Huynh. „Az emberek törékeny dolgokként tekintenek az orchideákra. De valójában minden, amit tudnunk kell az öntözésükről annyi, hogy rakjuk őket a csap alá, engedjük meg a vizet, amíg az alján nem folyik ki és hagyjuk teljesen megszáradni a virágot mielőtt visszatesszük.”

Nem számít, hogy milyen növényt gondozunk, hiszen nincs bevált formulája annak, hogy mennyire és milyen gyakran kell öntözni. A legjobb, amit tehetünk, hogy figyelünk a fény mennyiségére és arra, hogy csak akkor öntözzük a növényt, amikor a felső pár centimétere már teljesen száraz.

Ez kissé bonyolultabb módszer, mint jégkockákat rakni a cserépbe, de működik és hosszútávon életben tartja a növényt.

Forrás: theguardian.com