Back to top

Népszerű a drónos bemutató is

A látványos drón bemutató az idei Bábolnai Gazdanapoknak is elmaradhatatlan „kelléke”: az Agro-Way Kft. munkatársai minden órában várják a látogatókat a repülések alkalmával, ugyanakkor a rendezvény egésze alatt állnak az érdeklődők rendelkezésére.

A cég kiállítóterületén két kínai gyártó, a DJI és a TTA 10 és 20 literes permetező drónjait vehetik szemügyre a látogatók. Előbbi típusból egyet repülés közben is szemléltetnek a szakemberek, méghozzá a minden órában esedékes drón bemutató alkalmával: a gépet egy kijelölt területen vezetik végig, szimulálva ezzel egy permetezési munkát.

„Ezen a gépen két permetezőfej található, illetve van rajta egy magasságszenzor is, amit most – az egyenletes terep miatt – nem szükséges használnunk” – magyarázta lapunknak a cég egyik munkatársa, Prokopp Péter mezőgazdasági gépészmérnök. Szavai szerint egy ilyen eszköz 2-3 évesen már elavultnak számít; egyebek mellett a permetezők mennyisége és minősége, a szóráskép, vagy éppen a betöltőnyílás mérete is egy-egy fejlesztési iránynak számít.

Maga a repülés, illetve permetezés egyébként a munka egészének mindössze 10 százalékát teszik ki. Azt ugyanis alapos tervezés kell, hogy megelőzze.

„Mindenekelőtt fel kell mérni a területet, ennek során pedig rengeteg adatot kell feldolgozni – ez hosszú időt vesz igénybe. Rendelkezni kell jó néhány akkumulátorral, amiket természetesen egytől egyig fel kell tölteni, továbbá szükséges egy jó minőségű bekeverő-berendezés is, amivel gyorsan után lehet tölteni a permetlét” – részletezte a szakember.

Elmondta azt is, hogy a kiállítás első óráiban érkező érdeklődők legfőképpen arra voltak kíváncsiak, adott idő alatt körülbelül mekkora területet lehet megpermetezni.

Szavai szerint ez sok mindentől függ, de ha az előkészületek rendben történtek és az időjárás is kedvező, akkor 4 óra alatt nagyjából 10 hektárral lehet számolni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fejlesztések a Fendt-nél

A közelmúltban egy ötszintes új létesítmény építése kezdődött el az AGCO finanszírozásában, a Fendt traktorgyár marktoberdorfi telephelyén. Az új épületben 125 új munkatársuk kap helyet, akiknek egy része a traktorgyár adminisztratív feladatait végzi majd el 21. századi körülmények között.

Magyar hagyma: a piaci részesedés növelése a cél

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara égisze alatt működő hagyma munkacsoport hiánypótló szerepet tölt be a termelés hatékonyabbá tételében és a piacszervezésben. A versenyképes termesztéshez technológiai fejlesztésekre, megfelelő fajtaválasztásra és a tárolókapacitások növelésére van szükség.

Digitális aratás: a Trelleborg csapat nyerte meg a Farming Simulator Liga döntőjét

A hétvégén Erlangenben rendezték meg a Farming Simulator Liga döntőjét, ahol a Trelleborg csapat győzött és elnyerte a 30.000 eurós díjat, miután egy izgalmas meccsen legyőzte a Grimme csapatot. A Corteva a Giants Software által fejlesztett mezőgazdasági témájú videójáték fő szponzora. A játék – amely egy gazdaság tényleges működését és gazdasági vonatkozásait szimulálja - virtuális farmerek milliót vonzza.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.

Korszerű takarmánykeverő épült Baranyában

Több mint egymilliárd forintos beruházással új takarmánykeverő üzemet létesített a növénytermesztéssel, takarmánygyártással és állattenyésztéssel foglalkozó Palotabozsoki Zrt. a Baranya megyei Véménden.

Légkondicionált méhkas és precíziós öntözés a forróság ellen

A globális felmelegedés néhány észak-afrikai ország mezőgazdaságára komoly nyomást gyakorol. Negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében Tunéziában a startupok a méhek megmentését és a vízmegtakarítást tűzték ki célul.

Drónok segíthetik a parlagfűvel borított területek és a járműforgalom vizsgálatát

A történelmi helyszínek felkutatása mellett a mezőgazdasági területek parlagfűvel való szennyezettségét és a járműforgalmat is vizsgálhatják a jövőben drónok segítségével.

Gépújdonságok a Magtártól

A Magtár Kft. több mint 30 éve foglalkozik mezőgazdasági gépek forgalmazásával, pótalkatrész ellátással, valamint az értékesített gépek teljes körű szervizelésével. A 33. Bábolnai gazdanapokon a mintegy 600 négyzetméteres kiállítói standjukon a teljes termékpalettájukból kaphattak ízelítőt az érdeklődők.

Magyar fejlesztésű művelőrobot

Magyar fejlesztésű, teljesen önjáró, lánctalpas erőgépeket állított ki a Hári Tech Kft. A faiskolák automata művelésére, permetezésére tervezett gépet már az idei AGROmashEXPO kiállításon is láttuk, Bábolnán bemutatták a szőlő- és gyümölcsültetvények permetezésére alkalmas, szélesebb változatát.

Hogyan élték meg a gazdák az idei nehéz évet? - Kihívások és lehetőségek

Különös év az idei, a gazdák a megszokottnál is több kihívással szembesültek. A vírushelyzet, a szélsőséges időjárás mellett állatbetegségek, valamint az euró/forint árfolyam kedvezőtlen alakulása is nehezítette a dolgukat. Hogy élték ezt meg? Erről beszélgettek gazdálkodók, kereskedők, szaktanácsadók a 33. Bábolnai Gazdanapokon.