0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A fiatal erdők nem segítik a klímaváltozás lassítását

A globális felmelegedés hatására a fák gyorsabban nőnek, ami a szén-dioxid-megkötés szempontjából kedvező. Ugyanakkor egy új tanulmány szerint ezt a hatást jelentősen csökkentheti, hogy a gyorsabban növő fák hamarabb el is pusztulnak, ezáltal a szén-dioxid-megkötésük is rövidebb. Szélességi körtől és fafajtól függetlenül fennáll a kapcsolat a gyorsabb növekedés és a rövidebb élettartam között.

A vizsgálat során a kutatók mintegy 110 faj 200 ezer évgyűrűmintáját elemezték. Afrika és az Antarktisz kivételével az összes földrészre kiterjedő vizsgálatot végeztek.

A gyorsabb növekedés és a korai halál közötti kapcsolat a helyi klímától és a talajtípustól függetlenül fennállt.

A kutatók maguk is meglepődtek, hogy ez az összefüggés ennyire általános. A kutatás kiegészült egy számítógépes szimulációval is, amely során kanadai fekete luc gyorsabb növekedésének hatását vizsgálták a fa széntároló képességére

Az eredmények alapján azok a fafajok, melyek magasabb hőmérsékleten gyorsabban növekednek, hamarabb elérik csúcsméretüket, ezáltal növelve a gyorsabb elpusztulás esélyét.

Miután a fák elpusztulnak, üvegházhatású metán kibocsátása közben fokozatosan megszabadulnak az eltárolt széntől.

Mindez azt jelenti, hogy sok standard klímamodell, amely az erdőkkel mint szénraktárakkal számol, valószínűleg túlértékeli a jótékony hatásokat.

Ezek alapján az átfogó tanulmány leírja, hogy bár a magasabb hőmérséklet hatására a fák gyorsabban nőnek, széntároló kapacitásuk csökken a fák korai halála miatt.

A tanulmány szerzője felhívja a figyelmet, hogy a jelenséget komolyan kell venni, mert a lassúbb növekedésű, de ellenállóbb fajokat gyakran gyorsan növő, de sebezhetőbb fákkal pótolják.

Az elmúlt évtizedben már több kutatás is megkérdőjelezte a klímaváltozás lassítása érdekében a faültetés fontosságát.

Kutatások alapján például a trópusi fák széntároló képessége csökken, más vizsgálat pedig kimutatta, hogy a világ erdői egyre fiatalabbak és alacsonyabbak, ami fokozza a klímaváltozást.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu