Magyarországon jelenleg 6,7 kg az egy főre eső évente elfogyasztott hal mennyisége, ám az uniós átlag 20-25 kg között van. Idehaza a fogyasztók körében legnépszerűbb halfajták a ponty, az afrikai harcsa és a pisztráng. Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a pandémiás időszakában különösen fontos lenne, hogy több egészséges hazai halhúst fogyasszunk, ami erősíti az immunrendszert is.
Lévai Ferenc a MAHAL szóvivője elmondta, hogy
Ez a mennyiség a duplája az átlagos években kihelyezett halnak, ám ez a befektetés már az idén megtérül, annak köszönhetően, hogy a horgászlétszám 75-90 ezerrel bővült, a horgászat 12-13 milliárdos háttéripara pedig 3 milliárddal növekedett. Lévai Ferenc kiemelte, hogy a hazai tavakból kikerülő halak rendkívül egészségesek, Európa legbiztonságosabb élelmiszereinek egyike. Ezért arra biztatott mindenkit, arra, hogy legalább hetente egyszer halat fogyasszon: jó alkalom erre a péntek, amit az új, „Hal péntek” kampányukkal is szorgalmaznak.
Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampány során 7 éven keresztül kommunikációs és marketingprogram segítségével ösztönözik a halfogyasztást. A cél, hogy a fejenkénti éves halfogyasztás 20%-al növekedjen. A kampány 2023-ban ér véget.