Back to top

A kampány sikeres, de még mindig sereghajtók vagyunk Európában

Az elmúlt három évben 20 százalékkal emelkedett a hazai halfogyasztás, ami köszönhető a „Kapj rá” médiakampánynak, a 70 ezer adag kóstoltató falatnak, és a sikeres szakácsblogoknak – mondta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője a 33. Bábolnai Gazdanapokon tartott tájékoztatón. A kampány célja ugyan már félidőben teljesült, ám még mindig túl kevés halat eszünk.

Fotó: Csatlós Norbert
Magyarországon jelenleg 6,7 kg az egy főre eső évente elfogyasztott hal mennyisége, ám az uniós átlag 20-25 kg között van. Idehaza a fogyasztók körében legnépszerűbb halfajták a ponty, az afrikai harcsa és a pisztráng. Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője hangsúlyozta, hogy a pandémiás időszakában különösen fontos lenne, hogy több egészséges hazai halhúst fogyasszunk, ami erősíti az immunrendszert is.

Fotó: Csatlós Norbert
Lévai Ferenc a MAHAL szóvivője elmondta, hogy

kormányzati intézkedésnek köszönhetően az idén 1200 tonnányi és 800 millió forint értékű pontykészletet helyeztek ki az állami vizekbe segítve ezzel a horgászatot.

Ez a mennyiség a duplája az átlagos években kihelyezett halnak, ám ez a befektetés már az idén megtérül, annak köszönhetően, hogy a horgászlétszám 75-90 ezerrel bővült, a horgászat 12-13 milliárdos háttéripara pedig 3 milliárddal növekedett. Lévai Ferenc kiemelte, hogy a hazai tavakból kikerülő halak rendkívül egészségesek, Európa legbiztonságosabb élelmiszereinek egyike. Ezért arra biztatott mindenkit, arra, hogy legalább hetente egyszer halat fogyasszon: jó alkalom erre a péntek, amit az új, „Hal péntek” kampányukkal is szorgalmaznak.

Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampány során 7 éven keresztül kommunikációs és marketingprogram segítségével ösztönözik a halfogyasztást. A cél, hogy a fejenkénti éves halfogyasztás 20%-al növekedjen. A kampány 2023-ban ér véget.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Pilisi lakomák

A Pilis lenyűgöző, fenséges, fejedelmi hely. Szinte hallani Mátyás király vezéreinek döngő lépteit, s ahogyan kupáikat a nehéz asztalra csapják. Régen királyi vadászterület volt, ám méltóságát máig megőrizte. A Római birodalom virágzásának idején a Duna mentén futó védvonalakat összekötő utak közül több a Pilis, Visegrádi-hegységen keresztül vezetett.

Egészséges talaj - Egyre inkább felértékelődik

A 21. század legjelentősebb megoldandó feladatai között első helyen az energia, a tiszta ivóvíz iránti igény kielégítése és az egészséges talaj megóvása áll.

Kína szigorítja az import vizsgálatát, torlódások várhatók a fontos kikötőkben

Mivel Kína a téli hónapokban tart a megnövekvő koronavírus-kockázattól, megszigorítja az importszállítmányok vizsgálatát. A szárazföldi Kínába szánt zöldség és gyümölcsszállítmányok egy részét emiatt Hongkongba irányíthatják át a kereskedők.

Túlzásba vitt a antibiotikumok - Milyen lesz a hús minősége a Brexit után?

A jelentések szerint az Amerikai Egyesült Államok és a Kanada állattartó telepein ötször annyi antibiotikum használnak, mint az Egyesült Királyságban. Európában pedig tovább szigorítják az antibiotikumok használatát. Felmerül a britekben a kérdés, hogy milyen minőségi előírások fogkan vonatkozni az import hústermékekre a Brexit után és vajon fel tudják-e venni a versenyt az olcsóbb hússal.

Online étterem a nagy ukrán éhínség ételeivel

Ételek krumplihéjból, nyírfakéregből, kukoricacsutkából, ezekkel a fogásokkal emlékeztek meg a nagy ukrán éhínség áldozatiról a napokban. Egy virtuális étteremben mutatták be azokat az ételeket, amelyek megmentették az emberek életét, a szervezők ezzel hívták fel a figyelmet a történelmi eseményre.

Újabb üzletlánc kötelezte el magát a fenntartható csomagolások terén

A brit Aldi bejelentette következő nagy ívű tervét, miszerint 100%-ban újrahasznosított csomagolásban forgalmazza sajátmárkás reggeli pelyheit év végére.

Hatéves csúcson a világpiaci élelmiszerárak novemberben

Hatodik hónapja tartó folyamatos emelkedés mellett novemberben hatéves csúcsra nőttek a világpiaci élelmiszerárak elsősorban a növényi olajok drágulására.

Pálmaolajmentes karácsonyi sütemény forgalmazásába kezd a Spar

Az osztrák Spar közleménye szerint új, saját márkás karácsonyi sütemény forgalmazásába kezd, amely nem tartalmaz pálmaolajat. A termékkínálatban megtalálhatóak a vaníliás croissantok, a fűszeres mézeskalácsok és az ízletes fahéjas csillagok.

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

A Főmenüben a humor is az alapanyagok között szerepel

Főmenű címmel új gasztroműsor indul karácsonykor Széll Tamással és Anger Zsolttal a Dunán, amelyben jobbnál jobb, otthon is elkészíthető receptekkel készülnek a nézőknek