Back to top

Hazánk kulcsszerepet játszhat a világ élelmezésében

Az olyan országok, mint Magyarország és Hollandia, melyek több élelmiszert állítanak elő, mint amennyit elfogyasztanak, fontos szerepet tölthetnek be az egyre növekvő népesség élelmezésében – erről beszélgettünk René van Hell, Hollandia magyarországi nagykövetével a 33. Bábolnai Gazdanapokon.

MMG - Hazánk kulcs szerepet játszhat a világ élelmezésében

A megnyitó után René van Hell több hazai céget is meglátogatott, megnézte a gépkiállítást és az interaktív talajszelvényt is, illetve a lovas bemutatóra is maradt ideje. A holland nagykövet már visszatérő vendég Bábolnán:

- Immár a harmadik alkalommal látogattam el ide. A Bábolnai Gazdanapok az egyik legismertebb, leginnovatívabb mezőgazdasági kiállítás és egy remek lehetőség arra, hogy Nagy István agrárminiszterrel is találkozhassunk.

Jó látni, hogy a magyar gazdák miként használják a legújabb technológiákat, a precíziós megoldások pedig az a terület, melyben Hollandia szeretne együttműködni Magyarországgal.

A Bábolnai Gazdanapok egy különleges alkalom arra, hogy az agrárszektor képviselői találkozhassanak egymással. Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy a kiállítás az agrárminiszter támogatásával létrejöhetett.

A nagykövet kiemelte, hogy a világ népessége 2050-re eléri a 9 milliárdot és nem minden ország képes az élelmiszer-önellátásra, így azoknak az országoknak a szerepe felértékelődik, melyek a lakosságuk ellátásán túl exportra is tudnak termelni. Azt is hozzátette, hogy a fenntartható gazdálkodás kötelességünk:

- Egy nagyon kellemes sétát tettünk a szántóföldön, ahol

az interaktív talajszelvény mellett beszélgettünk a Miskolci Egyetem professzorával, aki bemutatta a talaj szerkezetét, kezelését, hogy az egyes rétegek milyen komoly hatással vannak a gazdálkodás hatékonyságára.

Igazán azért szeretek ide ellátogatni, mert a mezőgazdaság az a terület, ahol Magyarország és Hollandia egymás természetes partnerei, az agrárium pedig az élet alapja.

Ahogy a Szent István Egyetem rektora fogalmazott, a termőföldet nem lehet csak úgy odébb vinni, itt van, és itt lesz a jövőben is, az pedig a mi feladatunk, hogy fenntartható módon gazdálkodjunk rajta. Ehhez pedig a legjobb út, ha egymástól tanulunk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felmérése szerint 4%-kal csökkent a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyisége az elmúlt 3 évben. A jövőben is fontos szerepe lesz a tudatos fogyasztóknak, erre szeretné felhívni a figyelmet a hivatal szeptember 29-én, az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napján.

Agrárminiszteri találkozó és élelmiszeripari kiállítás Poznanban

Egy kiszámítható, megvalósítható, a gazdálkodói és tagállami pénzügyi kockázatokat csökkentő Közös Agrárpolitika irányába mutató javaslatokat tartalmazó nyilatkozatot fogadott el tizenegy ország agrárminisztere a Visegrádi Csoport kibővített agrárminiszteri ülésén Poznanban. Ugyanitt, a POLAGRA FOOD kiállításon a lengyel agrárminiszter közreműködésével megnyílt a magyar stand.

Díjak és kitüntetések az Erdő Világnapja alkalmából

Az Erdők Világnapja alkalmából adományozott elismeréseket Nagy István agrárminiszter és átadták az Országos Erdészeti Egyesültet díjait is a mátrafüredi Vadas Jenő Erdészeti és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolában.

Koronavírus: Peking aggódik a fagyasztott élelmiszerek miatt

Noha a hivatalos adatok alapján Kína kifelé tart a koronavírus-járványból, nyugalomra nincs ok a távol-keleti országban: az elmúlt napokban ugyanis több alkalommal is kimutatták a vírust külföldről importált fagyasztott élelmiszerek csomagolásán.

Legendás óriások

Nevezetes fákat bemutató sorozatunkban olyan matuzsálemeket veszünk sorra, amelyekhez több helyi hiedelem, legenda szövődik, vagy levéltári forrásokból ismerjük az eredetüket.

Feltételekkel engedélyezte a versenyhatóság az OTP Csoport számára a mezőgazdasági és élelmiszeripari terjeszkedést

A GVH engedélyezte az OTP Csoport számára a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon aktív NAGISZ csoport megvásárlását, de olyan feltételekkel, amelyek képesek versenysemlegesen kezelni az OTP és a Csányi Csoport vezetői átfedéséből adódó helyzetet.

A koronavírus átalakította a vásárlási szokásokat is, egyre tudatosabbak a vásárlók

Kevesebb időt töltenek az élelmiszerboltokban a vásárlók, és céltudatosabban vásárolnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe azt mutatja, hogy ugyan valamelyest visszaalakultak a járvány megjelenése előtt megszokott vásárlási szokások, de bizonyos változások megmaradtak.

Vörös vércse - Adjunk otthont nekik!

Nézzük, milyen módszerek állnak azoknak a rendelkezésére, akik szeretnék a vegyszermentes, környezetkímélő rágcsálóirtóként hasznosítható ragadozó madarakat a területükre vonzani, esetleg folyamatosan ott is tartani.

Egerészölyv, vörös vércse - Tollas segítőink

A határban leggyakrabban megfigyelhető ragadozó madarak az egerészölyv és a vörös vércse. Nap mint nap láthatjuk őket vitorlázni, egy helyben szitálni, majd lecsapni, mégis keveset tudunk róluk, pedig a hasznunkra lehetnek.

Bajban az európai burgonyapiac

Előrejelzések szerint az európai burgonyatermés nagyobb lesz, mint az elmúlt évben, de nincs egyensúly a kereslet és a kínálat között. Még a tavalyi készletek egy része is a raktárakban van.