Back to top

Okostelefonos alkalmazással ösztönzik a mézfogyasztást

A Bábolnai Gazdanapok kiállítói között járva találkoztunk Az Elit Méhészeti Szövetkezet képviselőivel, akik az MNVH standjánál hívták fel a látogatók figyelmét egyebek közt egy iskolásoknak szóló, mézfogyasztást ösztönző, újszerű kezdeményezésükre.

A 33. Bábolnai Gazdanapok kiállítói közt szerepel a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat (MNVH) is, melynek legfőbb céljai közt szerepel a vidékfejlesztésben érintett kormányzati, önkormányzati és társadalmi szervezetek, szakmai testületek, gazdálkodó tevékenységet végző szervezetek információs és együttműködési hálózatba történő szervezése, illetve tevékenységük összehangolása. A hálózat standjánál a látogatók többek között Czémán Lászlóval, az Elit Méhészeti Szövetkezet igazgatósági tagjával is beszélgethetnek, s kóstolhatják meg a szövetkezet termelői által készített mézeket.

Ottjártunkkor megtudtuk tőle, hogy a termelői csoportjuk 60 főből áll, és egy pályázatnak köszönhetően vesznek részt a bábolnai kiállításon az MNVH-val karöltve. E lehetőséget megragadva kívánják felhívni a figyelmet az Iskolás Méz elnevezésű saját márkás termékükre és a hozzá kapcsolódó kezdeményezésükre is. „A tavaszi félévtől, egyfajta előfizetéses rendszerben, heti rendszerességgel lesznek elérhetőek az iskolákban a gyermekek számára ezek a mézek.

A tégelyeken található QR-kódot okostelefonnal beolvasva egy folytatásos tanmese-videósorozat epizódjai lesznek láthatók, melyekkel igyekszünk a környezettudatosságra is nevelni az iskolásokat – ez a koncepció kifejezetten tetszett a látogatóinknak”

– magyarázta. Czémán László emellett egy másik kezdeményezésükről is beszélt, melyet szintén kézzel fogható, illetve megízlelhető formában tettek elérhetővé a stand látogatói számára. Ennek lényege a csakméz.hu webes felület, amin keresztül a virágtól az asztalig követhetővé válik a méz útja.

„A szövetkezetünk minden tagjától elvárás, hogy alaposan dokumentálja az általa termelt mézet. Ha a fogyasztók az említett internetes oldalon begépelik a tégelyeken található LOT-számot, megtudhatják egyebek között a méhész(ek) nevét, a mézelvétel dátumát és helyét, a pergetés vagy éppen a méz csomagolóüzembe érkezésének időpontját” – részletezte, hozzátéve, hogy a reményeik szerint hamarosan a boltok polcain is találkozhatnak vásárlók a „csakméz.hu”-s logójú termékeikkel.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2021-től folytatódnak Frutti és Veggi kalandjai

2021-től újabb hároméves periódust nyert meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara francia és belga szakmai szervezetekkel együttműködve, így folytatódnak Frutti és Veggi kalandjai a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése, valamint a jó minőségű, hazai termékek iránti kereslet ösztönzése érdekében.

Csodálatos méhvilág, finom mézek

„A jó méz valódi kaptárból származik, és valódi méhek állítják elő valódi nektárból. Úgy gondolom, egyedül az ilyet nevezhetjük méznek, és innentől fogva, ha valami egyszer méz, akkor csak jó lehet” - vallja Stefanics Dániel. A 27 éves gyenesdiási vállalkozó és méhész őstermelő 3 éve elkötelezetten méhészkedik.

27 újonnan felfedezett vírus a méheken!

Egy nemzetközi kutatócsapat 27 ismeretlen vírust fedezett fel a mézelő méhen és más méhfajokon. Az eredmény segíthet olyan stratégiák kidolgozásában, melyekkel a jövőben megállíthatják a beporzók vírusos fertőzéseit - állítják a kutatók.

Új kapuk nyíltak a magyar termékek előtt

Noha a koronavírus-járvány okozta helyzet nem feltétlen szolgál a pozitív gondolatok táptalajául, a biztonságos, minőségi alapanyagokból készült magyar élelmiszereknek kétségtelenül kedvező közeget teremtett. Ugyanakkor az már kérdéses, hogy vajon az észérvek vagy inkább az érzelmek vezérlik a fogyasztókat, miközben leemelik a hazai termékeket a polcról.

A növényi alapanyagokból készült ételek mellett kötelezte el magát az IKEA

A svéd bútorforgalmazó óriásvállalat célja, hogy 2025-re az éttermeiben kínált ételek fele, az általa forgalmazott, előre csomagolt élelmiszereknek pedig 80 százaléka növényi alapanyagokból készüljön. Több lesz a csirkéből és halból készült ételük is.

Elkészült a világ méhösszeírása

A világ 20 ezer méhfajáról készült összeírás jelent meg a Current Biology folyóiratban. Kínai és szingapúri kutatók állították össze a méhek eloszlásáról és a jelenlétüket befolyásoló tényezőkről szóló jelentést több mint 5,8 millió publikáció alapján.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 3.

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk. Az első és második részben a varroózisról és a vírusokról volt szó bővebben. Most az amerikai költésrothadás következik a sorban.

Évente 13 milliárd forintot költünk kapszulás kávéra

Évente mintegy 13,4 milliárd forintot költenek a magyarok kapszulás kávéra a Nielesen adatai szerint, a piackutató számait ismertető Costa Coffee közleményéből kiderül, hogy tavaly a kapszulás kávék értékbeni részesedése a kiskereskedelmi kávéforgalomból már 23 százalékos volt.

Mézek eredete és hamisítása: hogyan lehet vizsgálni?

A méhek által készített mézet hosszú ideje fogyasztjuk és alkalmazzuk a hasznos tulajdonságai miatt. A neki tulajdonított pozitív hatások a mézek különleges és komplex összetételéből erednek.

Online apiterápiás konferencia: propolisz a fogászatban, méhtermékek és a koronavírus

A konferencia témái között szerepel a koronavírus méhtermékekkel való megelőzése és az ehhez kapcsolódó apiterápiás kutatás, illetve a propolisz fogászatban való sikeres alkalmazásának bemutatása is.