0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tollas vadásztárs

A 33. Bábolnai Gazdanapokon a hagyományőrzés is kulcsszerepet kapott. A huszár lovasbemutató mellett egy solymász is jelenlétét tette az eseményen, aki az érdeklődéseknek eleget téve, elmesélte a solymászat ősi hagyományőrző mivoltát, ismertette a ragadozómadár-tartás alapjait, továbbá a madár-ember kapcsolat egyedi, ám annál szorosabb kötelékéről is beszámolt.

youtube://v/VEuW8qOcPbI

 

Győrffy-Villám András agrármérnök, c. egyetemi docens, mestersolymász fiatalkora óta tart ragadozó madarakat, melyeket vadászatok alkalmával és bemutatókon egyaránt szerepeltet, ráadásul igen eredményesen. Jelenleg három madár áll a tulajdonában, egy vándorsólyom és két Harris-héja, azonban a madarak teljesen más funkciót képviselnek.

Előbbit kifejezetten vadászatok alkalmával használja, még a Közép-Amerikából származó Harris héját kulturális bemutatókon alkalmazza.

Mielőtt bárki kedvet kapna e nemes madarak tartására, felhívnám figyelmüket, hogy az csak szigorú jogi keretek között történhet. Magyarországon alapvetően a természetvédelmi, állatvédelmi és vadászati törvény szabályozza a solymászatot, ráadásul nem tartható bármilyen ragadozó madár, csak vándorsólyom, lugger sólyom, vadászsólyom, héja, karvaly és szirti sas. Ezek a madarak mind testméretükből, viselkedésükből és vadászati módjukból kifolyólag eltérő tartást kívánnak meg.

Emellett elengedhetetlen egy átfogó elmélet és gyakorlati tudás, elhivatottság, materiális oldalról pedig minimum egy kertes ház, ahol a madarak megfelelő tartása biztosított, közeli gyakorló terület, ahol a bevadásztatás gyakorolható, illetve sólyomkereső-műszer, amivel a madár röpte és helyzete lekövethető.

Győrffy-Villám András vándorsólymával rendszeresen részt vesz vadászatokon, melyeket kifejezetten sólyommal való vadászat céljából szerveznek meg. A mestersolymász eredményességét és szakmai kiválóságát nem is igen lehetne jobban fémjelezni, minthogy tavaly Csenge nevű vándorsólymával az Év Solymásza kitüntető címet érdemelte ki. A sólyommal történő vadászatok során a vadász, eb és a madár együttes, harmonikus munkája szükséges az eredményes elejtéshez. Először is a vadász felküldi a madarat a levegőbe, ami körkörös, „kémlelő” mozgást végezve várja a felröpülő vadat. Ezalatt a földön a vadászeb felkutatja a vadat (vándorsólyom esetében fácánt, foglyot), majd az eredményes keresés során állja azt, és mikor a gazdája kiadja az utasítást, felzavarja búvóhelyéről.

Ekkor a felrepülő vadra több mint 300 km/óra sebességgel rávág a sólyom, ami az iszonyatos sebesség volta miatt többségében azon nyomban életét veszti.

Ezek az egyedi, kifejezetten tradicionális vadászatok ősibbek a puskával történő vadászatnál; elődeink előszeretettel alkalmazták őket, ráadásul igen eredményesen.

Győrffy-Villám András mindemellett a fiatalokat is igyekszik ösztönözni a ragadozó madárral történő vadászatra, mind bemutatói során, mind pedig oktatás keretin belül, ugyanis rendszeres előadója a Kaposvári, valamint a Testnevelési Egyetemnek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu