0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 24.

Ünnepi közgyűlés a gazdanapok idején

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete. Ez alkalomból a Bábolnai Gazdanapok szombati lovasbemutatókat követően, várhatóan 15.00 órától ünnepi közgyűlést tartanak. Itt a szakmai előadások mellett bemutatják az elmúlt 20 esztendő Shagya-arab méneskönyvét is

1990. december 8-án 50 „rajongó” taggal alakult meg a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete. Rajongásukat, vagy az arab lovak iránti kötődésüket bizonyítja, hogy az alapítók közt számos olyan tag is akadt, akinek nem is volt saját lova. Mára az egyesület tagsága megháromszorozódott, és öt fajta, az arab telivér, a Shagya-arab, az anglo-arab, az arab félvér és az arab fajta lovak regisztrációjáért felel és vezeti a törzskönyvét.

A közhasznú egyesület célját így határozzák meg: az arab telivér, az őshonos magyar Shagya-arab és minden más arab vérségű ló és lófajta tenyészértékének megőrzése és fejlesztése, e fajtákra jellemző sajátos külső-belső tulajdonságokkal rendelkező nemes lovak tenyésztése, amelyek használhatóságukat is figyelembe véve (bemutatók, fogathajtás, díjugratás, távlovaglás, stb.) megfelelnek a nemzetközi előírásoknak és elvárásoknak.

„Büszke vagyok arra, hogy ez alatt a 30 év alatt a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokkal közösen sikerült egy kihalófélben lévő állatfajt esetében nem csak az általunk képviselt öt fajtát megőriznünk, de sikerült olyan fejlődési pályára is állítanunk, hogy megfeleljenek a mai sport követelményeinek .”

– mondja Rombauer Tamás, a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesületének elnöke. „Természetesen soha nem lesznek a mi lovaink nagydíjas díjugró lovak, de például távlovaglásban szép eredményeket tudnak elérni. Büszke vagyok arra a kontinuitásra is, ami összeköti a monarchiabéli tenyésztést a mával, hogy 1990 óta sikerült, a XX. század második felének számos tenyésztési baklövése után rekonstruálni a Shagya-arab fajtát. Ebben nagy szerepe volt a ménesbirtoknak ugyanúgy, mint azoknak az elkötelezett magánszemélyeknek, akik egyesületünk tagságának magját adják.”

Forrás: magyarmezoazdasag.hu