0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Friss tojás kis ráfordítással

A tápanyagokban gazdag tojást kis ráfordítással mi magunk is megtermelhetjük. Gazdag méretbeli és színbeli előfordulása mellett egyetlen célt szolgál a természetben: az új élet születését. Ez az oka gazdag beltartalmának. Melyek azok a szempontok, melyekre odafigyelve jelentősen növelhetjük az egy tyúkra jutó tojás mennyiségét?

A tojások sok tulajdonsága függ a tyúkfajtától. A fogyasztási igényeinknek megfelelő fajta, illetve hibrid tojását válasszuk. A tojás héjának színe nem befolyásolja beltartalmát. Egyes fajtáké fehér, míg másoké egészen sötét. Az araucana fajta tojásszíne kékeszöld. A kokinnak pedig nemcsak megjelenése gömbölyded, hanem tojása is.

A tojás sárgájának színét viszont takarmánnyal befolyásolhatjuk. Színanyagban gazdag takarmány etetésével (pl. kukorica, zöldek) sötét sárgája képződik. Ez egyébként magasabb vitamintartalma miatt egészségesebb, és a belőle kelt csibe is életképesebb. Míg a sápadtabb sárgájának eléréséhez színagyagban szegény takarmányt kell etetnünk.

Fajtaválasztás előtt érdemes meggyőződnünk arról is, hogy mennyi tojást várhatunk tőle.

Ez persze elég tág határok között mozoghat. De ha megfelelően takarmányozunk, könnyen elérjük a fajtára jellemző mennyiséget. Választhatunk elsősorban tojóhasznosítású állatokat, de a kettős hasznosításúakkal is sikeresek lehetünk. A tojóhasznosításúak jellemzően kevésbé izmoltak, és lassabban is nőnek. Tojásméretük is kisebb lehet. Azonban kisebb tojással gazdaságosabb a termelés, mert a tyúk arányaiban kevesebb táplálékot fordít létfenntartásra, és többet termelésre. A kettős és húshasznosításúakkal az a gond, hogy könnyebben elhízhatnak, és nagyobb izomtömegük miatt is több táplálékot igényelnek az önfenntartásra.

Ha sikerült fajtát vagy hibridet választanunk, vegyük sorra, mit tehetünk a termelés növelése érdekében.

A legfontosabb a takarmány. Ha ebből valamely tápanyag hiányzik, nem lesz ép a tojásunk, vagy el is maradhat a tojásrakás.

A fehérje képzéséhez fehérjedús magvakat kell etetnünk (pl. búza, napraforgó, borsó). A legnagyobb része pedig víz, ezért is elengedhetetlen a folyamatos vízellátás. Ha kizárólag tápot etetünk, nem szükséges kavicsot biztosítanunk. Magvak és zöld etetésénél ez viszont elengedhetetlen, különben madaraink nem tudják a leghatékonyabban hasznosítani a táplálékot.

Másik kritikus pontja a tojásképzésnek a kalcium. Ezt legegyszerűbben porrátört tojáshéjjal, zúzott kagylóhéjjal kínálhatjuk, de számos egyéb lehetőségünk is van. Erre különösen tavasz kezdetén figyeljünk, ha zöldet etetünk. Ugyanis a tavaszi friss zöld kalciumtartalma még csekély. A kalciumot szükség esetén a tyúk szervezete a csontozatból is kivonhatja, de ennek mennyisége nem elégséges: így nem igazán tudja kompenzálni a kalciumhiányos táplálékot.

A friss zöld etetésének nagy pártolója vagyok baromfiak esetén.

A kapirgálás, levélcsipkedés mint időtöltés igen hasznos. Emellett rengeteg ásványi anyagot és vitamint is biztosítunk állatainknak. Fehérjetartalmuk is jelentős. Ha lehet, inkább a friss hajtásokat etessük. Korral a növények fehérjetartalma csökken, és emészthetetlen rosttartalma nő. Talán a legfontosabb hatása a zöldeknek a szaporaság élénkítése, melyet a b-karotinból képződő A-vitamin okoz.

Találkoztam már olyan háztáji gazdálkodóval, aki számára kérdéses volt, az étkezési célú tojás termeléséhez szükséges-e kakast tartani – így ejtsünk erről is szót: kakas nélkül is problémamentesen tojnak tyúkjaink! Tehát hacsak nem célunk a szaporítás, nyugodtan eltekinthetünk tőle. Az én trükköm, hogy törpe kakast tartok a nagy tyúkok mellett, ugyanis az kevesebb takarmányt fogyaszt, de mégis mutatós.

Ne feledkezzünk meg a fészkekről sem. Nemcsak méretük, de számuk is olyan legyen, hogy állataink kényelmét szolgálja. Én a fűszénát preferálom a szalma helyett. Nemcsak ingyen nő a kertben, de tapasztalatom alapján kevésbé telepszenek meg benne rovarok, mint a szalmában.

A fészkek tisztasága a tojások eltarthatóságát befolyásolja.

A tojás legkülső védőrétege a kórokozók ellen a héjat körülvevő kutikula. Ha ez sérül (pl. a piszok lemosásakor), akkor a tojáshéj pórusain kórokozók juthatnak a tojásba. Ezért nem javasolt megmosni a tojásokat, legfeljebb közvetlenül feltörés előtt. A piszkot tanácsos letörléssel, szárazon eltávolítani. Így hosszabban eltarthatóak lesznek, mint lemosással.

Ezek után már csak egy dolgunk van, hogy elfogyasszuk munkánk eredményét. Talán még a süteményünk is finomabb lesz saját tojásból!

Forrás: Kistermelők Lapja