A tojások sok tulajdonsága függ a tyúkfajtától. A fogyasztási igényeinknek megfelelő fajta, illetve hibrid tojását válasszuk. A tojás héjának színe nem befolyásolja beltartalmát. Egyes fajtáké fehér, míg másoké egészen sötét. Az araucana fajta tojásszíne kékeszöld. A kokinnak pedig nemcsak megjelenése gömbölyded, hanem tojása is.
A tojás sárgájának színét viszont takarmánnyal befolyásolhatjuk. Színanyagban gazdag takarmány etetésével (pl. kukorica, zöldek) sötét sárgája képződik. Ez egyébként magasabb vitamintartalma miatt egészségesebb, és a belőle kelt csibe is életképesebb. Míg a sápadtabb sárgájának eléréséhez színagyagban szegény takarmányt kell etetnünk.
Ez persze elég tág határok között mozoghat. De ha megfelelően takarmányozunk, könnyen elérjük a fajtára jellemző mennyiséget. Választhatunk elsősorban tojóhasznosítású állatokat, de a kettős hasznosításúakkal is sikeresek lehetünk. A tojóhasznosításúak jellemzően kevésbé izmoltak, és lassabban is nőnek. Tojásméretük is kisebb lehet. Azonban kisebb tojással gazdaságosabb a termelés, mert a tyúk arányaiban kevesebb táplálékot fordít létfenntartásra, és többet termelésre. A kettős és húshasznosításúakkal az a gond, hogy könnyebben elhízhatnak, és nagyobb izomtömegük miatt is több táplálékot igényelnek az önfenntartásra.
Ha sikerült fajtát vagy hibridet választanunk, vegyük sorra, mit tehetünk a termelés növelése érdekében.
A fehérje képzéséhez fehérjedús magvakat kell etetnünk (pl. búza, napraforgó, borsó). A legnagyobb része pedig víz, ezért is elengedhetetlen a folyamatos vízellátás. Ha kizárólag tápot etetünk, nem szükséges kavicsot biztosítanunk. Magvak és zöld etetésénél ez viszont elengedhetetlen, különben madaraink nem tudják a leghatékonyabban hasznosítani a táplálékot.
Másik kritikus pontja a tojásképzésnek a kalcium. Ezt legegyszerűbben porrátört tojáshéjjal, zúzott kagylóhéjjal kínálhatjuk, de számos egyéb lehetőségünk is van. Erre különösen tavasz kezdetén figyeljünk, ha zöldet etetünk. Ugyanis a tavaszi friss zöld kalciumtartalma még csekély. A kalciumot szükség esetén a tyúk szervezete a csontozatból is kivonhatja, de ennek mennyisége nem elégséges: így nem igazán tudja kompenzálni a kalciumhiányos táplálékot.
A kapirgálás, levélcsipkedés mint időtöltés igen hasznos. Emellett rengeteg ásványi anyagot és vitamint is biztosítunk állatainknak. Fehérjetartalmuk is jelentős. Ha lehet, inkább a friss hajtásokat etessük. Korral a növények fehérjetartalma csökken, és emészthetetlen rosttartalma nő. Talán a legfontosabb hatása a zöldeknek a szaporaság élénkítése, melyet a b-karotinból képződő A-vitamin okoz.
Találkoztam már olyan háztáji gazdálkodóval, aki számára kérdéses volt, az étkezési célú tojás termeléséhez szükséges-e kakast tartani – így ejtsünk erről is szót: kakas nélkül is problémamentesen tojnak tyúkjaink! Tehát hacsak nem célunk a szaporítás, nyugodtan eltekinthetünk tőle. Az én trükköm, hogy törpe kakast tartok a nagy tyúkok mellett, ugyanis az kevesebb takarmányt fogyaszt, de mégis mutatós.
Ne feledkezzünk meg a fészkekről sem. Nemcsak méretük, de számuk is olyan legyen, hogy állataink kényelmét szolgálja. Én a fűszénát preferálom a szalma helyett. Nemcsak ingyen nő a kertben, de tapasztalatom alapján kevésbé telepszenek meg benne rovarok, mint a szalmában.
A tojás legkülső védőrétege a kórokozók ellen a héjat körülvevő kutikula. Ha ez sérül (pl. a piszok lemosásakor), akkor a tojáshéj pórusain kórokozók juthatnak a tojásba. Ezért nem javasolt megmosni a tojásokat, legfeljebb közvetlenül feltörés előtt. A piszkot tanácsos letörléssel, szárazon eltávolítani. Így hosszabban eltarthatóak lesznek, mint lemosással.
Ezek után már csak egy dolgunk van, hogy elfogyasszuk munkánk eredményét. Talán még a süteményünk is finomabb lesz saját tojásból!