0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Veszélyben a bogyósok, sok a gond a dióval – Növényvédelmi előrejelzés, 38. hét

Általános gond ebben az időszakban, hogy a darázsrágta gyümölcsön azonnal megjelennek a gombás betegségek; de még ennél is nagyobb kárt tesz a tömegesen jelen lévő pettyesszárnyú muslica, a védekezés gyakorlatilag eredménytelen ellene. Eredményesen megelőzhetjük ugyanakkor a cseresznye- és a meggyfák idő előtti lombvesztését, ha kontakt hatású készítményekkel védekezünk a blumeriellás levélfoltosodás ellen.

A naptári ősz első dekádjának időjárása még a nyarat idézi. A nappali hőmérsékletek általában 25 °C körül mozognak, éjszaka viszont alaposan lehűl a levegő. Az alacsony éjszakai hőmérséklet miatt erős a harmatképződés. Frontok most nem befolyásolják hazánk időjárását, és a rövid távú előrejelzés is ezt mutatja. A kellemes időjárás elősegíti a növények érési folyamatait, több növény betakarítása nagy erőkkel zajlik.

Így van ez a szőlőültetvényekben is, ahol a korai fajták szürete folyamatos. A szőlőlisztharmat-fertőzés levéltünete a felső lombszintre szorult, a másodlagos hajtásokon most együttesen fertőz a peronoszpórával, de ezeken a leveleken erőteljesek a levélatka okozta torzulásos tünetek is. Az idén

a kígyóaknás szőlőmoly a korábbi éveknél több gondot okoz az ültetvényekben, most a negyedik nemzedék lepkerajzása zajlik.

A viszonylag száraz idő ellenére meglehetősen magas a szürkepenész okozta fürtmegbetegedés, főként a vékony héjú szőlőfajtákon.

A betegség terjedését elősegíti a darazsak rágása, ami más gyümölcsféléknél is megfigyelhető. A megrágott terméseken azonnal megjelenik a gyümölcsfertőző monília jellegzetes tünete.

A bogyós gyümölcsű növények közül most a szeder, a kétszer termő málna és a bodza termése van veszélyben, elsősorban a Drosophila suzukii tömeges jelenléte miatt. Az okozott kár óriási, a védekezés gyakorlatilag eredménytelen a pettyesszárnyú muslica ellen. Ezen túlmenően

a bogyók szürkepenészes rothadása viszi el a termés egy részét.

Ribiszkében a lombozat egy része már lehullott az amerikai lisztharmat következtében, de jelentős a vesszők deformáltsága is a kórokozó miatt.

Dióültetvényekben a nyugati dióburok-fúrólégy rajzása tovább folytatódik, bár a rajzás üteme csökkenő tendenciát mutat, a csapdák heti fogása mostanra 25-50 darabra esett vissza. Még most is megfigyelhetők friss szúrásnyomok a zöld burok felületén, de a termésburkot szétbontva fiatal és idős lárvákat is találunk.

A termés belsejében még károsít az almamoly hernyója is, hiszen eddig az is folyamatosan repült a csapdákba, április eleje óta.

Az augusztusi esőzések miatt felerősödött baktériumos és a gnomóniás fertőzés, a beteg levelek és részben a termés hullása megkezdődött ezeknél a fáknál. A beteg termések másik része a fán maradva mumifikálódik.

A meggy- és cseresznyefák lombozatán egyre több a blumeriellás fertőzéstől származó levélfolt, illetve helyenként erőteljes korai lombhullás kezdődött el a betegség miatt. Ebben az esetben a kontakt hatású készítményekkel meggátolható az idő előtti lombvesztés, mely kihatással van a jövő évi rügyek egészségi állapotára is.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet