Back to top

Ahol nem a vad szüretel

Innen már nem lehet tovább magyarázni, szüretben a szőlő megmutatja, milyen gazdája volt, s miként hatott rá az évjárat. A tavalyi évhez képest kicsit később kezdődött a betakarítás, s még sokat alszik kint a szőlő, de a gazdák szavaiból bizakodás tűnik ki.

Első kézből tapasztalom, hogy változik a klíma - hol vannak már azok az évek amikor a cukortartalom volt a kérdés a szőlő érési minőségében? – magyarázta Istvándi Tamás borász. Az Istvándy Jenő Pincészet szakembere elmondta, egyre jellemzőbb, hogy inkább a szőlő savtartalmára figyelik, mely a cukortartalommal ellentétesen, az érés előrehaladtával csökken, így

a borász dolga a jó szüreti időpont megválasztásában a megfelelő sav-cukor arány, vagyis el kell csípni azt a pillanatot, amikor a két ellentétesen mozgó görbe a céljaikat legjobban megközelíti.

Az idei évjárat szerencsére nem "rúgta rájuk a pinceajtót", az eddig látottak alapján egy nyugodt, a tankönyvi érési képet mutatnak a szőlők. Ez esetükben annyit jelent, hogy a hagyományosan is első fajtájuk a Rizlingszilvánit augusztus 28-án szüretelték, vagyis normális érési időben. A második fajtájukkal, a Zenittel szeptember első hétvégéjét célozták meg, remélhetőleg a mustfok ott sem lesz túl magas, hiszen mindkét bor a Parfym házasítás alapbora, ahová könnyedebb, légiesebb borokra van szükség.

A nagy fajtákat, azaz a Chardonnayt - a Farkastető dűlőn - és az Olaszrizlingeket nézve pedig nagyon rózsás a kép! Sikerült megvédeniük a szőlőt a betegségektől, bár az időjárás nem volt éppen a legkiszámíthatóbb és nemcsak egészséges, de kifejezetten fotogén fürtök lógnak a vesszőkön. Mennyiségileg átlagos évnek látják az ideit, de ez mindig akkor biztos, ha a must már a hordóban van. Néhány évjáratot nézve is meglepően nagy különbségek mutatkoznak abban, hogy egy fürt mennyi mustot ad, vagyis gyönyörűen csengő kifejezésünkkel milyen lesz a "lékihozatal".

Az idei évben a többi gazdával összefogva és együttműködve sikerült kiépíteni egy komolyabb vadvédelmet a Farkastetőn, így bízhat abban, hogy a szüreti időpontot idén már nem az őzek és vaddisznók határozzák meg,

így a cél hogy 2015 után újra egy gyönyörű késői szüreteléssel is megpróbálkozhassanak!

Fotó: viniczai

„A 2020-as hűvös évnek köszönhetően a szüretet csak augusztus végén kezdtük el, a bio Muscat Blanc szedésével”- jegyezte meg Sulyok Balázs, a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok borásza. Más években jellemzően ennek a tételnek már legalább a fele a tartályban erjed. Az előző évjáratokhoz képest az augusztus végi cukortartalom még elmarad, azonban gyönyörű savak rejlenek a szőlőben. Szeptember második hetében már a Furmintot kezdik szüretelni, továbbá egy-egy területen már a Hárslevelű is beérett.

„Az idei szüretet a megszokottól eltérően egy héttel korábban, augusztus 14-én kellett kezdenünk a nagy meleg miatt”- mutatott rá Dunai Bernadett, a Dubicz Borászat tulajdonosa, hogy ebben az időjárásban ugyanis könnyen elégnek a savak.

Az idei szezonban még csak az Irsai Olivért szedték le, az igazi szőlő betakarítás szeptember második hetében kezdődik.

Szerencsére a 2020-as évjáratról elmondható, hogy mennyiségileg magasabb, mint egy átlagos évjáratban, ami azonban még ennél is fontosabb, hogy úgy tűnik minőségben is kimagasló évről beszélhetünk majd.

A késői fajtákhoz és a nagyobb testű borokhoz szüretelt szőlőt szeretnék még egy hónapig kint tartani, amennyiben az időjárás megengedi. Az előrejelzések szerint szép, napos ősz várható, ami a borászatnak igazán jó hír.

Fotó: viniczai

Szentpéteri Attila, a  Szentpéteri Borpince borásza elmondta, megszokott időben kezdődött a szüret Kiskőrösön. Terméskorlátozás miatt a Néro, az Irsai Olivér és a Cserszegi fűszeres már erjed igen jó és tartalmas formában. Az augusztus kiváló időjárást produkált. A család szőlőinek beltartalma, harmóniája magasan optimális volt a kézi szüret időpontjában.

A Kunság legjobb dűlőin termesztik szőlőiket. Zászlós boruk a Néró, melyből idén is készítettek rozét, sillert és beaujolais típusú vörös bort.

„Augusztus 24-én az Irsai Olivér szüretelésével kezdtünk”- hangsúlyozta Babarczi Zsuzsanna, a Babarczi Szőlőbirtok borásza A várt mennyiségnél sajnos 15-20 százalékkal kevesebb lett a termés. Ezután a Tramini szüretelése következett. Azt vették észre, hogy

a tavalyi évhez képest magasabbak a savak ugyanazon mustfoknál, viszont szép, egészséges a szőlő.

A szüretet a Sauvignon blanc-al folytatják. A prémium tételeket kézzel szüretelik, a többit géppel (kombájn), ami segít abban, hogy a szőlő minél hamarabb feldolgozásra kerüljön.

Augusztus végén a 33 mm csapadék nem volt túl jó a szőlő érésére. Ez mutatja azt is, hogy a további események is időjárásfüggők.

Forrás: 
mmg-borhalo

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ingyenes borismereti képzéssorozatot indít a Magyar Turisztikai Ügynökség

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2020 őszén Bor a vendéglátásban címmel ingyenes borismereti képzéssorozatot indít, melynek célja a hazai vendéglátásban dolgozók borral kapcsolatos tudásanyagának bővítése.

Válasszuk a hazait, ezzel magyar munkahelyeket támogatunk és védjük a környezetet

Az idei év megmutatta, hogy a globalizáció következtében mennyire kiszolgáltatottá vált a világ, és hogy mennyire fontos az önellátás. Világossá vált, hogy Magyarország mezőgazdasága és élelmiszeripara kiválóan helyt állt a legnehezebb járványos időszakban is – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XI. Duna-Tisza Közi Agrárexpo megnyitóján.

Smash, a mezőgazdasági robot

A japán Yanmar kifejlesztett egy autonóm moduláris robotplatformot, amelynek első modelljét elsősorban szőlőültetvényekre optimalizálták.

Az egri hegybíró kapta Dobó kardját

Dobó Kardja-díjban részesült Tarsoly József, egri hegybíró. A várkapitány kardjának hiteles másolatát azoknak ajándékozzák, akik sokat tesznek a városért, jó hírét keltik Egernek.

Löszön termett bor, bemutatkozott a Vida Borbirtok új bora

Szekszárd maga a zegzugos sokszínűség. Ez adja borainak jellegzetes, megfejthetetlen varázsát. Rejtőzködő borvidék, messziről csak egy dombsor, közelebb kell jönni, hogy feltáruljanak a szurdokokban megbújó pincék, a dombokra felfutó szőlősorok.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Melyik a legkorábban palackba kerülő bor? Hát a Csabagyöngy.

Melyik a legkorábban palackba kerülő bor? Hát a Csabagyöngy. Szeptember közepén már megtalálható a boltok polcain. Zajlik a szüret, csúcsüzem van a feldolgozókban. Ilyenkor vizsgáznak a szőlőtermelők, egész évi munkájukról számot adnak. A hírek szerint mint minőségben, mint mennyiségben jó évjárat elé nézünk. Részletek a Borászati Füzetek legfrissebb számában.

A HNT elkötelezett a biológiai alapok megújításában: piacszervezési intézkedés a Borszőlő Szaporítóanyagtermelési Alapról

A 2016. decemberben a HNT által elfogadott ágazati stratégia alapvető célkitűzésként fogalmazta meg a szőlőtermesztés biológiai alapjainak fejlesztését és megőrzését. A kutató szakemberek és a termelők visszajelzések alapján erősíteni szükséges a szaporítóanyag előállítás növényegészségügyi ellenőrzését mind az alany- és a törzsültetvényekben, valamint az oltványtermesztőknél.

Elindult a Wines of Hungary – Personally, a magyar bor hivatalos közösségi média oldala

Az Agrármarketing Centrum (AMC) szorosan együttműködve a Magyar Turisztikai Ügynökséggel (MTÜ) Wines of Hungary - Personally név alatt indította el bormarketing tevékenységét a közösségi média felületeken, melynek célja a magyar borok népszerűsítése az európai és a kontinensen túli piacokon.

Érden vannak borospincék?

A legtöbb érdi még csak nem is hallott arról, hogy a település jelentős pincesorral rendelkezik. Sőt, hogy minaretje, vára és kastélya is van, és a leghosszabb Duna partszakaszt ugyancsak magáénak tudhatja. Honnan is ismernék, hiszen a település – a főváros szomszédságának köszönhetően – leginkább alvóváros jelleget öltött.