0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Jó üzletnek tűnik a legális kannabisztermesztés Németországban

Németországban 2017 óta forgalmazhatók gyógyászati célú kannabisztermékek. Az alapanyagot jelenleg importból fedezik, de a stuttgarti Hohenheim Egyetemen komoly projektbe fogtak, hogy ez ne maradjon mindig így. Azt írják a Gemüse magazin júniusi számában, hogy jövedelmezőnek tűnik az üzlet, de kizárólag mezőgazdasági üzemek jelentkezhetnek, magánszemélyek számára továbbra is tiltott zóna a kenderek világa.

Kizárólag olyan fajták jöhetnek szóba a legális termesztéshez, amelyeknek a THC-tartalma 0,2% alatti, a gyógyászati felhasználás szempontjából lényeges kannabinoidokban azonban gazdagok; és még így is vállalniuk kell a gazdaságoknak az ezzel járó nagyon szigorú hatósági ellenőrzést.

A stuttgarti Hohenheim Egyetem kutatói kanadai partnerekkel együtt igyekeznek kidolgozni a termesztés és a feldolgozás minden lépését. Kanadában komoly hagyománya van ugyanis a nem kábítószer célú kannabisznak – meglehetősen elterjedtek az ilyen kendert tartalmazó kekszek, rágógumik, csokik, de kozmetikumokban is használnak kannabinoidokat –, Németországban ugyanakkor annál nagyobb a tudáshiány, lévén, hogy

1982 és 1995 között még a rostkender termesztése is tilos volt a kábítószer elleni küzdelem jegyében.

„Az alapoktól kell kezdenünk, vagyis onnan, hogy megtaláljuk, melyik felhasználási irányhoz melyik fajtákat érdemes választani. Aztán ki kell dolgozni az optimális termesztési körülményeket, az analitikai módszereket, és foglalkozni kell a hatóanyag-kivonáson át a további feldolgozásig egy sor technológiai részlettel” – mutatott rá Simone Graeff-Hönninger, a Hohenheim Egyetem professzora, a projekt németországi koordinátora.

Egyelőre húsz középvállalkozás jelezte, hogy részt venne az egyébként állami támogatást is élvező projektben, és továbbiak jelentkezését is várják, derült ki a Gemüse magazin cikkéből. Mindenesetre nem lehet egyik pillanatról a másikra belevágni: először a gyógyszerészeti intézethez kell bejelentkezni konzultációra és gazdaságossági tervet kell készíteni, illetve a legális drogokat szabályozó törvénynek is minden tekintetben meg kell felelni (a nem gyógyászati célú kannabiszfogyasztás, illetve a privát termesztés továbbra is illegális Németországban).

A szerződéses termesztőknek titoktartást is vállalniuk kell

– az összes dolgozójukkal, adott esetben idénymunkásaikkal egyetemben –, illetve meg kell oldaniuk, hogy a termesztőházon kívülről ne látsszon, hogy mi van benne.

Termesztéstechnológiai szempontból pedig az a legnagyobb kihívás, hogy standardizálható legyen a végtermék hatóanyagtartalma. A tápanyag, a víz, a szellőzés mind szabályozható, a napfény mennyisége azonban nem kalkulálható előre, ezért a legtöbb termesztő ezt a tényezőt inkább kiiktatja, és ablak nélküli házakban, mesterséges megvilágításra berendezkedve neveli a növényeket – mondta el a lapnak Frank Klutsch, aki a Knecht nevű német növényházépítő cég szakembereként már több hasonló projektben vett részt, igaz, mindeddig kizárólag külföldön.

Rengeteg még a kérdés, nagyon sok mindent ki kell dolgozniuk az egyetemi kutatóknak – példának okáért a növények vegetatív szaporítását, vagy éppen a termesztés gépesíthető lépéseit –, de úgy vélik, hogy nagy potenciál rejlik ebben a különleges növénykultúrában úgy a termesztés, mint a feldolgozás oldaláról, olvashattuk a Gemüse júniusi számában.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu