0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Afrikai sertéspestis: Németország elveszítette „mentes” státuszát, sorra mondják le a húsimportot a vevők

Már régóta a levegőben volt, és a múlt héten meg is történt: a német–lengyel határnak ezúttal a német oldalán találtak egy vaddisznótetemet, és bebizonyosodott, hogy az állat afrikai sertéspestisben hullott el. A sertéságazatot érintő következmények fatálisak, napok óta ez a német agrármédia vezető híre, nem ok nélkül.

Szinte a hivatalos bejelentés után azonnal felfüggesztette a német sertéshús importját Dél-Korea, Japán, és – legfájóbb pontként – Kína is.

Ezzel Kína a harmadik legnagyobb sertéshússzállítójának mondott hirtelen nemet

az agrarhetute.com beszámolója szerint. Ahogy az agrárhír-portálon olvasható, jelenleg a Kína által külföldről vásárolt sertéshús 14%-a származik Németországból, ez mintegy egymilliárdos üzletet jelent. Az előző évben különösen felpörgött a két ország között sertéshús-kereskedelem, a Németországból Kínába szállított húsmennyiség körülbelül megduplázódott, értékben pedig háromszorosára nőtt az import lényegében éppen az afrikai sertéspestis miatt, egész pontosan amiatt, hogy amióta Kínában kitört a járvány, azóta mintegy 40%-kal megfogyatkozott az ottani sertésállomány, a belföldi hús egyre kevesebb és egyre drágább.

Most a német sertéshús kiesését az USA-ból, illetve Spanyolországból pótolhatják a kínai kereskedők, de akárhogy is lesz, a világpiacon mindenképpen emelkedő árakra lehet számítani az elemzők szerint.

Nem így Németországban, ahol máris érezhetően csökken a sertéshús ára a hírek hatására.

Már az ASP-fertőzés hírének hivatalos megerősítése is elég volt hozzá, hogy 20 centtel, 1,27 euróra csökkenjen egy kiló sertéshús (élősúlyban). Joachim Rukwied, a német gazdaszövetség elnöke arra kérte a feldolgozókat és a kereskedőket, hogy ne éljenek vissza a helyzettel a gazdák kárára.

Julia Klöckner agrárminiszter pedig arra intette az ágazat szereplőit, hogy ne essenek pánikba, mert Németországot

nem érte felkészületlenül a baj, megvan a protokoll a helyzetre.

Kínával folynak az importstop enyhítését célzó kereskedelmi tárgyalások, Európa országaiba pedig majdhogynem zavartalanul folyhatnak tovább a szállítások (csak Lengyelország jelezte, hogy nem vesz sertéshúst Németország keleti tartományaiból). De a német belpiacon nincs komolyabb korlátozás, csak a konkrétan érintett két térségből nem szabad kijutnia a sertéshúsnak, illetve a hizlalásra szánt malacoknak. A két nagy húsfeldolgozó, a Vion és a Tönnies is közleményt adott ki, hogy a hatósági intézkedésekkel nem érintett területeken fekvő állattartó telepekről átveszi a sertéseket – olvasható az agrarheute.com cikkében.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu