0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Eldőlt: mégsem jöhetnek a külföldi vadászok!

Miután szeptember 1-jével hazánk határai lezárásra kerültek, a külföldi vendégvadászok nem juthattak be az ország területére. Ez nagy érvágás a vadgazdálkodási ágazat, a vadásztársaságok szempontjából, különösen mert a gímbika vadászati idénye szeptemberrel vette kezdetét, ami jelentős financiális bevételt jelentene az érintettek részére.

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) egy eljárásrendet dolgozott ki a külföldi bérvadászok járványvédelmi előírások betartásával történő fogadására, amit az Agrárminisztériumhoz be is nyújtott. Ideig-óráig úgy tűnt, hogy a döntés értelmében gazdasági megközelítésből, valamint figyelembe véve, hogy a külföldi vadászok nem a turizmus által népszerű helyeket látogatják, hanem vidékre utazva minimális emberrel kerülnek kontaktusba, kivételt tesznek a külföldi vendégvadászokkal, ám a héten közölt OMVK-közlemény szerint a kormány végül mégis elutasította kérelmüket.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón egyértelművé tette, hogy a külföldi bérvadászok nem jöhetnek Magyarországra.
A Vadászkamara továbbra is fenntartja a véleményét, miszerint a külföldi bérvadászok fogadása a járvány szempontjából nem jelentett volna komoly kockázatot, különösen abban az esetben, ha erre a Vadászkamara által kidolgozott protokoll alkalmazása mellett kerülhetett volna sor.
Egyes vélemények szerint a döntés óriási csapásként éri a vadgazdálkodást, amelynek következményei egyelőre még beláthatatlanok. Továbbá felmerül a kérdés, hogy ki, mikor és miként fogja a vadászatra jogosultakat kártalanítani.

A vélemények szerint érthetetlen az, hogy a szarvasvadászat, mint nem tömegsportnak tekintető esemény (a külföldi vadászok legfeljebb 3-5 emberrel érintkeznek ittlétük során), tehát minimális a fertőzésveszély esélye, miért nem engedélyezhető tevékenység. Emellett nem utolsó sorban a vadászatra jogosultaknak jelentős anyagi kieséssel kell kalkulálniuk.

Amit csak tetőz az ASP elleni küzdelem, illetve az első vírushullám ideje alatti szintúgy külföldi vendégvadászok beengedésének a tilalma, mikor is őzbakvadászatok alkalmával újfent további jelentős anyagi bevételtől estek el a vadásztársaságok. Kérdés, hogy az ágazat mikor és miként vészeli át ezt a finoman fogalmazva is terhes időszakot.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu