0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Fejenként egy szobányi zöld

A vírushelyzet és az azzal járó korlátozások miatt különösen a nagyvárosokban értékelik nagyra a kikapcsolódásra, szabadidős tevékenységre szolgáló zöldfelületeket. Mivel hosszabb ideje nem ajánlatos zárt térben találkozni a barátokkal, ismerősökkel, a városlakók körében nagyon népszerűek lettek a közparkok.

A német városokban most érződik igazán a haszna annak, hogy az elmúlt 22 évben növekedett a zöldfelületek aránya, amit a szövetségi statisztikai hivatal adatai is alátámasztanak. A 14 legnépesebb – több mint 500 ezer fős – német városban személyenként átlagosan 25 négyzetméter zöldterület áll rendelkezésre, míg 1996-ban ez a terület 18 négyzetméter volt.

Ugyanebben az időszakban ezekben a nagyvárosokban 7,7-ről 10,9 százalékra emelkedett a lakónegyedek és a forgalmi területek zöldfelületi aránya. A zöldfelületek közé tartoznak a parkok, a botanikus kertek, a játszóterek, de a kiskertek is.

A kedvező változás a 250-500 ezer fős nagyváro­sokban is megfigyelhető. Ezekben a zöldfelületek aránya a lakónegyedekben és a forgalmi területeken 2,6 százalékkal, 9,7 százalékra nőtt, az egy főre jutó zöldterület pedig még magasabb, 27 négyzetméter. A 100-250 ezer lakosú városokban ez az arány 9,2 százalék, az egy személyre jutó zöldterület pedig 31 négyzetméter. A történelmi, földrajzi, topográfiai különbségek miatt azonban a váro­sok értékei csak közvetetten hasonlíthatók össze.

Egy völgyben lévő városban, például Stuttgartban kevesebb a térbeli lehetőség a zöldfelületek bővítésére, mint egy sík terepen elhelyezkedő településen, például Hannoverben vagy Lipcsében.

A volt királyi városokban, például Münchenben vagy Berlinben pedig hagyományosan nagyméretű parkok találhatók.

Forrás: Kertészet és Szőlészet