Back to top

Amit egy gombagyűjtőnek tudni illik

Szeptember beköszöntével a természetkedvelők előszeretettel töltik szabadidejük jó részét az erdőket járva, nem ritkán gombát is gyűjtve. Cikkünkben összeszedtünk néhány jó tanácsot azok számára, akik kacérkodnak a gombaszedés gondolatával.

Fontos, hogy ne csak étkezési szempontból tekintsünk a gombákra, hiszen létfontosságú szerepük van az erdei életközösség működésében: ők végzik el a holt faanyag lebontását, táplálékul szolgálnak az erdei állatoknak, gyökérkapcsolatban állnak az erdő fáival, nagymértékben hozzájárulva ezzel azok egészségéhez. A gombaszedés során ugyanakkor nemcsak az erdő ökoszisztémájának egyensúlyára, hanem a saját egészségünkre is gondolnunk kell. Mindezek fényében érdemes megfogadnunk Kóródi Blanka, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság területfelügyelőjének tanácsait: 

 • Az Őrségi Nemzeti Park területe országos jelentőségű védett természeti terület, ahol jogszabály védi az élő és élettelen értékeket. A védett terület határát hatósági táblák jelzik. Jó, ha tudjuk, hogy a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges mindennemű gyűjtéshez, így a gombaszedéshez is. Nem védett állami erdőben 2 kilogramm gomba szedhető fejenként naponta külön engedély nélkül.
   
 • Fokozottan védett természetvédelmi területen tilos letérni a turistautakról, s bármiféle erdei „termék” gyűjtése szigorúan tilos. A fokozottan védett területek határát a terepen tábla jelzi.
   
 • Csak az ehetőnek ítélt gombákat szedjük le. A bizonytalan fajokat tegyük külön, és vizsgáltassuk
  A bronzos vargányát 2019-ben az év gombájának választották
  be egy gombaszakértővel. Az ismeretlen gombákat azért szükséges külön kezelni, mert így megakadályozzuk, hogy az esetleg mérgező gomba törmelékei a többi gombához keveredjenek.

   
 • Ne tapossuk szét a gombákat, és ne dúljuk fel élőhelyüket! Ne szemeteljünk!
   
 • Az elöregedett és férges gombákat ugyanúgy ne vigyük magunkkal, mint az apró, nagyon fiatal gombákat. Az utóbbiaknak még nincsenek tipikus határozó bélyegeik, így gyakran nem ismerhetők fel egyértelműen. Ha tévedésből mégis felvettünk egy rágott, öreg gombát, amelyet mégsem vinnénk magunkkal, akkor tegyük vissza, ezzel lehetőséget adva, hogy elszórja a spóráit.
   
 • Jól szellőző kosárban vagy táskában tároljuk a gombákat, mert a zárt műanyag zacskóban tartottak hamar felmelegednek, ami a fehérjék gyorsabb lebomlásához vezet. Az ilyen gombák elfogyasztása rosszullétet is okozhat.
   
 • Ne gyűjtsünk gombát forgalmas út mentén, mert számos faj nagy mennyiségű mérgező nehézfémet képes megkötni.
   
 • Magyarországon 58 gombafaj jogszabályi védelmet élvez, ezek közül számos megtalálható a
  Császárgalóca - védett gombafaj, mely júniustól októberig terem
  Fotó: Kóródi Blanka
  Kőszegi-hegységben. Természetvédelmi értékük egyedenként 5000 vagy 10 000 Ft. Szigorú büntetésre számíthat, aki védett gombát szed fel.
   
 • Amennyiben árusítás, kereskedelmi forgalomba hozatal a cél, illetve magántulajdonú erdőben szeretnénk gombát gyűjteni, minden esetben engedélyt kell kérni az illetékes erdőgazdálkodótól.
   
 • Tekintettel a fentiekre számíthatunk arra, hogy a természetvédelmi őrszolgálat képviselője átvizsgálja kosarunkat, illetve kérdőre vonja a gombaszedőt engedélyei megléte felől.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kövesd a borostyánt a Nagyerdő szívében!

Debrecen „zöld tüdejében” vezet a NYÍRERDŐ Zrt. Nagyerdei Erdészeti Erdei Iskolájának Borostyán tanösvénye. A tanösvénytúrákon és egyéb erdei iskolai foglalkozásokon résztvevők a környezeti és a fenntarthatóságra nevelés módszereivel élményszerűen ismerkedhetnek meg a varázslatos Nagyerdő élővilágával.

Háborítatlan vizek lakója

Vándorló eleink minden valószínűség szerint a Kárpát-medencében találkoztak először nagyobb számban vidrával. Legalábbis erre enged következtetni, hogy ugyanazzal a névvel illetjük ezt a vizes élőhelyekhez szorosan kötődő ragadozó állatot, mint a környező szláv népek. A faj a 19. században még igen elterjedt volt az egész medencében.

Az erdő gazdája

33 esztendő, egy hosszú emberöltő – ennyi időt dolgozott dr. Jámbor László a soproni Tanulmányi Erdőgazdaságnál, ebből 21 évet vezérigazgatóként. Idén nyugdíjba vonult, ám megtartotta társadalmi megbízatásait, az Országos Magyar Vadászkamara elnöki és az Országos Magyar Vadászati Védegylet alelnöki tisztét.

Kaptassunk még magasabbra

A Soproni Parkerdő intenzíven látogatott városkörnyéki területét nyugati irányba elhagyva kiemelkednek a Soproni-hegység 500 méternél magasabb bércei. Közúton három irányból közelíthetjük meg a nyugati határterület: a Récényi úton, a Brennbergi-völgyben vagy Ágfalva felől.

Virág Vivien: Reggeli rutin

Virág Vivien erdőmérnök az EGERERDŐ Zrt.-nél dolgozik. Már gyerekként magával ragadta az erdő mesebeli szépsége és lakóinak sokasága. Édesapjával rengeteg időt töltött az erdőn, és ez nemcsak a hivatását, hanem a hobbiját is meghatározta.

#ForestBiodiversity

Lépjünk túl a közhelyeken és hallgassuk meg az erdészeket, értsük meg a tevékenységüket, tanuljunk a tapasztalataikból! Dióhéjban ez az új, #ForestBiodiversity elnevezésű figyelemfelkeltő kampány üzenete, amelyet hat, az európai erdészeti ágazatot képviselő egyesület indított Brüsszelben.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Egy különleges ritkaság az erdőben

Aki nem járatos a gombák világában, biztosan hozzá sem nyúl a bizarr külsejű májgombához. Akik kóstolták, különleges finomságnak tartják.

Konfliktus van az emberek táplálása és az éghajlat stabilizálása között

A Nature című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői szerint a globális élelmiszer-termelés egyre nagyobb klímaveszélyt jelent, ugyanis a jelenlegi mértékű nitrogén-oxidul-kibocsátás miatt nemhogy az iparosodást megelőző hőmérsékletet mindössze 1,5 °C-kal fogja meghaladni a hőmérséklet, hanem a globális hőmérséklet-emelkedés 3 °C fölött lesz.

A természet szolgálatában - Ötven éves a Bakonyerdő Zrt.

Hazánk legjelentősebb faiparral rendelkező erdőgazdasága kiterjedt erdeivel, történelmi emlékhelyekkel, lenyűgöző vadállományával méltán kedvelt turisztikai célpont. A Bakonyerdő Zrt. 50 éves fennállásának alkalmából ünnepélyes megemlékezést tartottak az erdőgazdaság huszárokelőpusztai vendégházában.