0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A baromfiágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek

A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővüléshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán.

Feldman Zsolt kifejtette: az elmúlt 10 évben 65 százalékkal nőtt a mezőgazdaság termelése, a baromfihús pedig lényegében Magyarország harmadik legfontosabb exportcikkévé, és a járványok okozta hullámzás ellenére piacilag az egyik legperspektivikusabb termékévé vált. Az agráriumban dolgozók nemcsak a termelésben vesznek részt, hanem a feldolgozásban és a takarmányiparban is, illetve minden olyan a mezőgazdasághoz kapcsolódó szektorban, amely friss és biztonságos élelmiszert állít elő mindenki számára. Egyrészt annak a 10 millió magyarnak, akik itthon fogyasztanak, másrészt a külföldi piacok több millió vásárlójának – emlékeztetett az államtitkár.

A jó szakembereknek, a jó genetikai potenciálnak, a jó fajtaszerkezetnek és a jó takarmányozási háttérnek köszönhetően minden adott a jó minőségű baromfihús előállításához, ezért az ágazatban a következő időszakban ötszázalékos termelésnövekedés várható – fogalmazott.

Ennek megvalósulásához azonban fejlesztések szükségesek, „tőkét és pénzt kell beletenni a szektorba, amihez a kormány partner”. A mostani közös agrárpolitika ciklusában már több mint 730 milliárd forint összegű beruházási támogatást ítéltek meg, amelyből 30 milliárd forintot 200 vállalkozás baromfitartó telepek fejlesztésére, megújítására fordíthatott – mondta.

Feldman Zsolt arról is beszélt, hogy a piac hullámzása természetes, a koronavírus-járvány hatással volt a baromfiszektorra is, ebben pedig „gyógyírt jelenthetett”, hogy a mezőgazdasági termelők 25 milliárd forint összegű válságkezelő csomagjából 3 milliárd forintot kifejezetten baromfitartó vállalkozások számára különítettek el.

A keretből már több mint 1600 olyan baromfitartó vállalkozás jutott segítséghez, amelyeknek az elmúlt időszakban nehézségei adódtak – hangsúlyozta az államtitkár.

Lezsák Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: Izsák az elmúlt években egy olyan lendületes fejlődési pályára került, amelynek jó példája az Innosped Kft. a vidékfejlesztési program pályázati támogatásából megvalósuló mostani beruházás. A vállalkozás nemcsak jó minőségű élelmiszert biztosít, hanem munkahelyet teremt, és növeli a város bevételeit is. Hangsúlyozta: minden az Innosped Kft.-hez hasonló fejlesztésbe, beruházásba fogó vállalkozás számíthat a kormány segítségére.

Péli Dénes, az Innosped Kft. ügyvezetője elmondta: a baromfitartó telep 500 millió forint támogatási összegből, 250 millió forint hitelből és 110 millió forint önerőből készült el.

A három, egyenként 1200 négyzetméteres, együtt 70 ezer baromfi hízlalására alkalmas épületet a legkorszerűbb automata etető-, itató-, valamint fűtés- és hűtéstechnológia rendszerekkel szerelték fel.

Működés során a telep éves szinten 420 ezer baromfi tartását teszi lehetővé – mondta.

Forrás: MTI