Back to top

Elég egy kis lóbab, vagy annál azért több kell?

Pozitív-e a vadméhek szempontjából egy lóbabbal bevetett szántóföldi tábla? Német kutatók jártak utána a kérdésnek, és arra jutottak, hogy a poszméhek sokat profitáltak belőle, a többi vadméhfajnak viszont muszáj, hogy legyen a környéken valamennyi félig-meddig természetes élőhely is.

Fotó: Pixabay
Folyamatosan napirenden van a beporzók kérdése, hiszen

munkájuk nélkül számos élelmiszernövény egyszerűen nem lenne megtermeszthető.

A göttingeni egyetem, illetve a Julius Kühn Intézet és a braunschweigi Thünen Intézet kutatói különböző, alapvetően mezőgazdaság-központú tájakon vizsgálták a vadméhek életfeltételeit, Németország több részén. A területek egyik felén konvencionális (vagyis nem bio) lóbabtermesztés folyt, a másik felükön nem voltak lóbabtáblák. Ahogy a fruchthandel.de portál által idézett szakértő, Nicole Beyer összefoglalta, a lóbab nektárja elég mélyen van a virágokban, emiatt csak a nagyobb testű, a nektárért mélyre benyúlni képes méhek számára jöhet szóba; ebből kiindulva merült fel a gondolat, hogy – a habitusukban egyébként meglehetősen különböző – vadméheknek kedvez-e egy-egy lóbabtábla,

tudnak-e profitálni belőle, ha ilyen növényt termesztenek nagyobb felületen.

Röviden megfogalmazva arra jutottak, hogy a poszméhek nagyon jól jártak a lóbabbal, több mint kétszer annyit számoltak meg belőlük a lóbabbal bevetett, mint az anélküli szántóföldeken, a többi vadméh egyedszámára azonban semmilyen hatással nem volt ez a táplálékforrás. Nekik sokkal inkább kedvezett az, ha sok kicsi természetközeli élőhely tarkította a mezőgazdasági tájat.

A kísérlet tapasztalatait leszűrve a kutatók rámutattak, hogy igenis segíthetünk bizonyos beporzó rovaroknak a szántóföldek növényösszetételének tudatos alakításával, viszont nem minden növényből tud minden beporzó egyformán profitálni.

Legjobb, ha sokféle virágzó szántóföldi növény is jelen van,

illetve, ha félig-meddig természetes élőhelyeket is fenntartunk a szántóföldek környezetében – olvasható a fruchthandel.de portálon a tanulmány rövid összefoglalójában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csodálatos méhvilág, finom mézek

„A jó méz valódi kaptárból származik, és valódi méhek állítják elő valódi nektárból. Úgy gondolom, egyedül az ilyet nevezhetjük méznek, és innentől fogva, ha valami egyszer méz, akkor csak jó lehet” - vallja Stefanics Dániel. A 27 éves gyenesdiási vállalkozó és méhész őstermelő 3 éve elkötelezetten méhészkedik.

Indiai kutatók uborka héjából állítanának elő csomagoló anyagot

Ne dobjuk el az uborka héját! Csomagolóanyagnak még jó lehet. Az (IIT) indiai Kharagpur Technológiai Intézet kutatói a magas cellulóz-tartalmú uborkahéjból cellulóz nanokristályokat hoztak létre, amelyek élelmiszer-csomagolóanyagok előállítására alkalmasak.

Természetvédelmi kapacitásfejlesztés öt balkáni országban magyar segítséggel

Természetvédelmi kapacitásfejlesztésbe kezd öt balkáni államban (Albánia, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegró és Szerbia) a debreceni székhelyű BioAqua Pro Kft. és a Magyar Természettudományi Múzeum.

Rosszabb a levegő az Alpok néhány sípályáján, mint a francia nagyvárosokban

Hiába ítélte felelősnek a grenoble-i bíróság a francia államot azért, mert nem harcolt kellőképpen a légszennyezés ellen az Arve völgyében, az itt élők mégsem elégedettek a pénteki döntéssel. A bíró ugyanis nem talált ok okozati kapcsolatot betegségeik és a szennyezés között.

27 újonnan felfedezett vírus a méheken!

Egy nemzetközi kutatócsapat 27 ismeretlen vírust fedezett fel a mézelő méhen és más méhfajokon. Az eredmény segíthet olyan stratégiák kidolgozásában, melyekkel a jövőben megállíthatják a beporzók vírusos fertőzéseit - állítják a kutatók.

Kutatók értékelték a tőzegmentes kertészet fejlődési irányát

A Coventry Egyetem egy kimutatást készített arról, hogy az Egyesült Királyság kertészeti tevékenysége milyen eredményeket tud felmutatni a tőzegmentes növénytermesztés területén. A brit kormány évek óta elkötelezett a tőzegfelhasználás csökkentése mellett.

Sorra tisztítják meg a védett területeket az illegális szeméttől

Folyamatosan számolják fel az illegális hulladéklerakókat és szemétkupacokat a nemzeti park igazgatóságok a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. Az első ütemben vállalt védett természeti területek csaknem felén már befejeződtek a munkák. Eddig 75 helyszínről összesen mintegy 3500 köbméter hulladékot szállítottak el.

A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban – állítja a Corteva vezetője

Andreas Huber, a Corteva EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az EBRD webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.

A növényi alapanyagokból készült ételek mellett kötelezte el magát az IKEA

A svéd bútorforgalmazó óriásvállalat célja, hogy 2025-re az éttermeiben kínált ételek fele, az általa forgalmazott, előre csomagolt élelmiszereknek pedig 80 százaléka növényi alapanyagokból készüljön. Több lesz a csirkéből és halból készült ételük is.

Elkészült a világ méhösszeírása

A világ 20 ezer méhfajáról készült összeírás jelent meg a Current Biology folyóiratban. Kínai és szingapúri kutatók állították össze a méhek eloszlásáról és a jelenlétüket befolyásoló tényezőkről szóló jelentést több mint 5,8 millió publikáció alapján.