Back to top

Elég egy kis lóbab, vagy annál azért több kell?

Pozitív-e a vadméhek szempontjából egy lóbabbal bevetett szántóföldi tábla? Német kutatók jártak utána a kérdésnek, és arra jutottak, hogy a poszméhek sokat profitáltak belőle, a többi vadméhfajnak viszont muszáj, hogy legyen a környéken valamennyi félig-meddig természetes élőhely is.

Fotó: Pixabay
Folyamatosan napirenden van a beporzók kérdése, hiszen

munkájuk nélkül számos élelmiszernövény egyszerűen nem lenne megtermeszthető.

A göttingeni egyetem, illetve a Julius Kühn Intézet és a braunschweigi Thünen Intézet kutatói különböző, alapvetően mezőgazdaság-központú tájakon vizsgálták a vadméhek életfeltételeit, Németország több részén. A területek egyik felén konvencionális (vagyis nem bio) lóbabtermesztés folyt, a másik felükön nem voltak lóbabtáblák. Ahogy a fruchthandel.de portál által idézett szakértő, Nicole Beyer összefoglalta, a lóbab nektárja elég mélyen van a virágokban, emiatt csak a nagyobb testű, a nektárért mélyre benyúlni képes méhek számára jöhet szóba; ebből kiindulva merült fel a gondolat, hogy – a habitusukban egyébként meglehetősen különböző – vadméheknek kedvez-e egy-egy lóbabtábla,

tudnak-e profitálni belőle, ha ilyen növényt termesztenek nagyobb felületen.

Röviden megfogalmazva arra jutottak, hogy a poszméhek nagyon jól jártak a lóbabbal, több mint kétszer annyit számoltak meg belőlük a lóbabbal bevetett, mint az anélküli szántóföldeken, a többi vadméh egyedszámára azonban semmilyen hatással nem volt ez a táplálékforrás. Nekik sokkal inkább kedvezett az, ha sok kicsi természetközeli élőhely tarkította a mezőgazdasági tájat.

A kísérlet tapasztalatait leszűrve a kutatók rámutattak, hogy igenis segíthetünk bizonyos beporzó rovaroknak a szántóföldek növényösszetételének tudatos alakításával, viszont nem minden növényből tud minden beporzó egyformán profitálni.

Legjobb, ha sokféle virágzó szántóföldi növény is jelen van,

illetve, ha félig-meddig természetes élőhelyeket is fenntartunk a szántóföldek környezetében – olvasható a fruchthandel.de portálon a tanulmány rövid összefoglalójában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

27 újonnan felfedezett vírus a méheken!

Egy nemzetközi kutatócsapat 27 ismeretlen vírust fedezett fel a mézelő méhen és más méhfajokon. Az eredmény segíthet olyan stratégiák kidolgozásában, melyekkel a jövőben megállíthatják a beporzók vírusos fertőzéseit - állítják a kutatók.

Kutatók értékelték a tőzegmentes kertészet fejlődési irányát

A Coventry Egyetem egy kimutatást készített arról, hogy az Egyesült Királyság kertészeti tevékenysége milyen eredményeket tud felmutatni a tőzegmentes növénytermesztés területén. A brit kormány évek óta elkötelezett a tőzegfelhasználás csökkentése mellett.

Sorra tisztítják meg a védett területeket az illegális szeméttől

Folyamatosan számolják fel az illegális hulladéklerakókat és szemétkupacokat a nemzeti park igazgatóságok a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. Az első ütemben vállalt védett természeti területek csaknem felén már befejeződtek a munkák. Eddig 75 helyszínről összesen mintegy 3500 köbméter hulladékot szállítottak el.

A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban – állítja a Corteva vezetője

Andreas Huber, a Corteva EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az EBRD webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.

A növényi alapanyagokból készült ételek mellett kötelezte el magát az IKEA

A svéd bútorforgalmazó óriásvállalat célja, hogy 2025-re az éttermeiben kínált ételek fele, az általa forgalmazott, előre csomagolt élelmiszereknek pedig 80 százaléka növényi alapanyagokból készüljön. Több lesz a csirkéből és halból készült ételük is.

Elkészült a világ méhösszeírása

A világ 20 ezer méhfajáról készült összeírás jelent meg a Current Biology folyóiratban. Kínai és szingapúri kutatók állították össze a méhek eloszlásáról és a jelenlétüket befolyásoló tényezőkről szóló jelentést több mint 5,8 millió publikáció alapján.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat 3.

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk. Az első és második részben a varroózisról és a vírusokról volt szó bővebben. Most az amerikai költésrothadás következik a sorban.

Kizöldülnek a települések az ország legnagyobb fásítási programjának köszönhetően

A rendszerváltozás óta nem volt Magyarországon olyan fásítási kezdeményezés, ami annyi települést mozgatott volna meg, mint az Agrárminisztérium Településfásítási Programja – közölte Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető elmondta: országszerte 475 településen ültetnek el összesen több mint 12 ezer sorfát az őszi és a jövő tavaszi időszakban.

Mézek eredete és hamisítása: hogyan lehet vizsgálni?

A méhek által készített mézet hosszú ideje fogyasztjuk és alkalmazzuk a hasznos tulajdonságai miatt. A neki tulajdonított pozitív hatások a mézek különleges és komplex összetételéből erednek.

Online apiterápiás konferencia: propolisz a fogászatban, méhtermékek és a koronavírus

A konferencia témái között szerepel a koronavírus méhtermékekkel való megelőzése és az ehhez kapcsolódó apiterápiás kutatás, illetve a propolisz fogászatban való sikeres alkalmazásának bemutatása is.