Back to top

Légkondicionált méhkas és precíziós öntözés a forróság ellen

A globális felmelegedés néhány észak-afrikai ország mezőgazdaságára komoly nyomást gyakorol. Negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében Tunéziában a startupok a méhek megmentését és a vízmegtakarítást tűzték ki célul.

Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet 2016-os előrejelzése szerint Tunéziában az aszály közel 30% -kal merítheti ki a nemzeti vízkészleteket az elkövetkező tíz évben. A szervezet úgy véli, hogy a megfogyatkozott erőforrások a növényzet jelentős csökkenéséhez vezethetnek, amely eredményeként egyre kevesebb beporzó rovar faj marad fenn.

Az országos becslések szerint az előző évben 12 000 méhész működött az országban a Nemzeti Agrárberuházási Ügynökség szerint.

Jövőjük védelme érdekében, a tunéziai kormány arra ösztönzi a technológiai startupokat, hogy olyan megoldásokat fejlesszenek ki, melyek ellensúlyozzák az éghajlatváltozás természetre gyakorolt hatásait.

Dolgos méhek

Egy harminchárom éves mérnök, Khaled Bouchoucha az IRIS Technologies vezérigazgatója, még 2011-ben kezdett bele egy környezetvédelmi innováció kidolgozásába. A fiatal mérnök 30 000 dolláros forrásból elindított egy „intelligens méh” nevű elektronikus eszközt, amely napi rendszerességgel figyeli a méheket és küld frissítéseket a gazdák okostelefonjára.

"Apám méhész, és az egyik a télen sok méhet vesztettünk, melynek oka a magas páratartalom volt, ezért arra gondoltam építek egy légkondicionáló rendszert a méhkasok számára."- számolt be a kezdetekről az Inspire Middle East-nek.

Vállalkozása felkeltette a helyi termelők figyelmét, melynek eredményeként tavaly 50 000 dolláros árbevételt ért el.

Walid Alhamdi helyi méhész, illetve felhasználó elmondta, hogy az eszköz alkalmazása előtt a méztermelés más volt, nem volt megszervezve. "Fogalmam sem volt, hogy a méhek mennyi mézet tudnak termelni, de ezzel az eszközzel minden sokkal egyszerűbb."

Vízhiány

2018-ban a Világbank jelentése szerint Észak-Afrika vízfogyasztásának több mint fele meghaladja a természetesen rendelkezésre álló mennyiséget. Egy negyven éves szoftver mérnök azonban egy briliáns ötlettel rukkolt elő.

Yeser Bououd, az Ezzayra vezérigazgatója, 150 000 dolláros tőkével megalkotott egy technológiát, mely segít takarékosan bánni a vízzel. A feltaláló egy olyan szoftvert fejlesztett ki, mely szenzorok segítségével adatokat küld a felhasználó telefonjára. Az érzékelők a talajban, a növények közelében vannak elhelyezve és összeköttetésben állnak a vízszivattyúkkal.

A mérnök négy évvel ezelőtt indította el a projektet, és mára már 100 tunéziai gazdaságot szolgál ki.

"Egy idő után elértük, hogy néhány gazdaságban a felére csökkenjen a vízfogyasztás"- monda a szakember.

Állami támogatás

Faycal Ben Jaddi, a Földművelésügyi Minisztérium Tunéziai Nemzeti Agronómiai Intézetének igazgatója elmondta, hogy az ilyen kezdeményezések nemcsak az új vállalkozásokat segítik, hanem a fiatal mérnököket is motiválják saját projektjeik megkezdésében.

A tunéziai kormány reméli, hogy az elkövetkező években is olyan új fejlesztők kerülnek előtérbe, akik segítik az agráriumot a környezeti kihívások leküzdésében, lehetővé téve a mezőgazdasági ágazat számára, hogy továbbra is jelentősen hozzájáruljon a nemzeti GDP-hez.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld Hetek

Amikor az ember és az erdő kapcsolatára gondolok, mindig Áprily Lajos verssora jut az eszembe: „Engem az erdő véd s szeret, utaimon erdők kisértek”, mert tökéletesen megfogalmazza, hogyan kellene nekünk, embereknek az erdőhöz viszonyulnunk. Akik az erdők közelében élnek vagy foglalkozásukból adódóan az erdőhöz kötődnek, azoknak egyszerűbb.

Háborítatlan vizek lakója

Vándorló eleink minden valószínűség szerint a Kárpát-medencében találkoztak először nagyobb számban vidrával. Legalábbis erre enged következtetni, hogy ugyanazzal a névvel illetjük ezt a vizes élőhelyekhez szorosan kötődő ragadozó állatot, mint a környező szláv népek. A faj a 19. században még igen elterjedt volt az egész medencében.

Szerkezetátalakítási támogatás

A szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatása keretében ismét lehetőség nyílik az ültetvények korszerűsítésre. Az egyéni tervek benyújtási időszaka - a HNT információi szerint - várhatóan november hónapban nyílik meg, melyre kérjük készüljön fel időben!

Egyre zöldebb települések

Az Agrárminisztérium Országfásítási programjának köszönhetően Magyarország fával borított területe jelentősen növekedett az elmúlt években. A külterületek mellett a belterületek zöldítését is támogatja a kormány.

Sikerül-e megállítani az ázsiai óriás lódarazsat?

Az elmúlt napokban kaptunk hírt az ázsiai óriás lódarázs (Vespa mandarinia) első, sikeresen elpusztított fészkeiről az Egyesült Államokban. Ez a lódarázsfaj nem azonos az Európában, főként Franciaországban jelentősen elterjedt és egyre terjedő kisebb betolakodóval, az ázsiai lódarázzsal (Vespa velutina), melyről már újságunk hasábjain többször tudósítottunk.

Országgyűlés elé terjesztik az új nemzeti környezetvédelmi programot

Jövő év elején az Országgyűlés elé terjesztik az új nemzeti környezetvédelmi programot a jelenleg érvényben lévő program beszámolójával együtt - mondta az agrárminiszter az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága előtti éves meghallgatásán, ahol a környezet- és természetvédelem területén az elmúlt egy évben elért eredményekről, továbbá a jövőre vonatkozó tervekről és célokról is beszélt.

A hűtési technológiákról tart szakmai programot a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a „TANULJUNK EGYÜTT!” című programsorozat keretében ingyenes szakmai eseményt rendez, amelyen az iparág szereplői megismerhetik, hogyan javítható a termékek minősége a vákuumtechnika segítségével.

A mezőgazdasági bizottság előtt az agrárminiszter

Aszály, fagy, belvíz, ASP, madárinfluenza, COVID-19, pánik – ezekkel a kihívásokkal kellett a magyar gazdáknak megküzdeni 2020-ban, ők pedig eredményesen helytálltak, az agráriumról pedig ezen körülmények között bebizonyosodott, hogy stratégiai ágazat. Így foglalható össze mindaz, amit Nagy István agrárminiszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtti éves meghallgatása során mondott.

A hazai méhészet egyik „nagy öregje” - 50 éve a szakmában

Az OMME pápai szervezete egyik „nagy öregjének” tapasztalatait szeretném megosztani az olvasókkal. Egy életen át tartó tanulás, alkalmazkodás a körülményekhez és a hasznos technológia átvétele ezen írás apropója.

9,9 milliárd forint többletforrás a NAK tájékoztatási szolgáltatásához

A kormány az eddigieken felül 9,9 milliárd forint forrást biztosít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára a falugazdász-hálózat működtetéséhez és ahhoz a tudásmegosztáshoz, amely szükséges az uniós pályázati források eredményes felhasználásához – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.