0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kávé íz, koffein nélkül: növényi pótkávék

Többféle pótkávé kapható a bioboltokban, melyek lényege a kévészerű íz, a koffein hatása nélkül. Ezek gyerekeknek is adható italok. Néhány közülük házilag is elkészíthető, sokszor olyan növényekből, amire nem is gondolnánk...
A kávépótló italok többsége házilag is könnyen elkészíthető, egészséges és különleges reggeli italok. A kávé élénkítő, enyhe has-, és vizelethajtó, vérnyomást emelő hatása mellett nagy mennyiségben fogyasztva szívpanaszokat okozhat, ezért sem adják gyerekeknek. Ám számos növény van, mely hasonló ízt ad…

A XVIII. században az arab kávé behozatalát egyre jobban megadóztatták Nyugat-Európában, s a rá kiszabott vám is állandóan emelkedett, amíg szinte megfizethetetlenné nem vált. Az emberi lelemény azonban túljárt a harácsolók eszén és a franciák feltalálták a pótkávét. Ez volt a cikória. 1760-ban létesült az első cikóriagyár, a szomszédban, Németországban. Száz év múlva már több mint száz pótkávé üzem működött. 1830-ban malátából is előállítottak kávét. Ezt követően minden gabonaféléből, gyümölcsből és azok apró magjából is elindult a gyártás. Babból, bükk és tölgy makkterméséből is elő lehet állítani pörköléssel különféle kávészerű italokat.

Cikória kávé

A mezei katáng, vagy vad cikória gyökerének méretét nemesítéssel megnövelték, miközben beltartalmi értékeit megőrizték. A fészkes virágzatúak családjába tartozó, úton-útfélen mindenfelé termő évelő növény nemesített változatából készítik a cikória kávét. Liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Gyökérzete karó alakú, 10-25 centiméter hosszú, ujjnyi vastag (a nemesített változaté nagyobb), kívül világos szürkésbarna, belül fehéres színű, húsos később fás állományú szagtalan kesernyés ízű. Egy liter forrásban levő vízbe 3 evőkanálnyi pörkölt cikóriát keverünk. Néhány percig forraljuk, állandóan kevergetve, amíg a habja elfő. Félretéve hagyjuk kihűlni, hogy a sűrű zacc leülepedjen. Ez felgyorsítható, ha a fazekat hideg vízbe állítjuk. Ezután a kávét óvatosan leöntjük, vagy sűrű szövésű szűrőn is átszűrjük. A kávét hidegen, és melegítve is fogyaszthatjuk.

E kitűnő reggeli ital serkenti az epe és a hasnyálmirigy működését. Ha pusztán élvezeti értékét keressük, akkor mézzel édesíthető, szója-, és gabonaitalokkal, olajos magok tejpótlójával keverhető, vaníliával ízesíthető.

Maláta kávé

Az árpa körülbelül egy héten át csíráztatott szemeiből szárítással és őrléssel készül az édeskés maláta por. Ha őrlés előtt megpörkölik, akkor pótkávé lesz belőle. Ez a könnyen emészthető ital jót tesz a betegeknek és lábadozóknak, kisgyermekeknek, és idős embereknek, az étvágytalanoknak, mert kiváló energiaforrás. Jelentős mennyiségben tartalmaz B2-, B12 vitamint, kalciumot, foszfort a csontképződéshez, valamint magnéziumot az ideg-, és izomműködéshez, s támogatja a szívet. Lefekvés előtt segíti az elalvást. Hasonlóan készül, mint a cikória kávé, azzal bármilyen arányban keverhető. Édesíthető, ízesíthető vaníliával, esetleg fahéjjal, gabonaitalokkal.

Maltóz szirup

A pörkölt és porrá őrölt malátát néhány órára vízbe kell áztatni, majd addig kell főzni, amíg elforr róla a víz nagy része és az edényben édes, sötétbarna szirup marad. Hajdan „vérerősítőnek” adtak belőle 1-1 evőkanálnyit lábadozó gyerekeknek. Manapság édesítésre és ízesítésre használják.

 

Makk kávé

A kocsányos tölgy és a kocsánytalan tölgy kiváló gyógynövény, és gyakori erdőalkotó fa lévén sokfelé megtalálható. A bükkfafélék családjába tartoznak. Magjuk pörkölést, őrölést és főzést követően szintén pótkávéként használható.

Füge kávé

Aszalt gyümölcsökből is készülhet kávé, de az egyenletes pörkölést nehéz megoldani házilag. Kellemes ízű, édesítést nem igénylő kávé főzhető a hazánkban is megtermelhető fügéből is. Egyaránt fogyasztható melegen és hidegen, növényi tejpótlóval, mézzel, vagy önmagában.

A pótkávék között is vannak keverékek, amelyek cikória, maláta, rozs alapanyagokból készülnek, de fügét, más pirított aszalt gyümölcsöt vagy tölgymakkot is tartalmazhatnak. Fantázia és kreativitás kérdése a házi pótkávé elkészítése.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu