Back to top

Kedvenc körtéink

A körte nem tartozik a könnyen termeszthető gyümölcsök közé, különösen a koronaalakítását és a szüreti idő meghatározását tekintve. Ráadásul páraigénye is nagyobb, mint a többi hazai gyümölcsfajnak, és érzékeny a nem kiegyenlített vízellátásra.

A körtetermesztés Nyugat-Európában sokkal nagyobb arányú, mint itthon, ami a körte környezeti igényeivel magyarázható. Bár rengeteg fajta létezik a világon, legtöbbjük évi 700 mm csapadékot igényel, és érzékeny a hőségre és szárazságra. Olyankor gyümölcshullás, kövecsesedés vagy apró gyümölcsök jelzik, hogy nem érzi jól magát. Igencsak megnehezíti a termesztését a körte-levélbolhák és a tűzelhalás károsítása. Szerencsére mindkét károsítás mérsékelhető, ha nem túlozzuk el a nitrogénműtrágyázást és nem túl erős a hajtásnövekedés.

Bosc kobak
Bosc kobak

Annak idején, amikor megjelent hazánkban a virágzáskor és nyáron jégesők után fertőző tűzelhalás, nagyon megijedtünk, de azóta kiderült, hogy ha időben levágjuk és megsemmisítjük a fertőzött vesszőket, kontrollálható a fertőzés.

A körte-levélbolha ellen pedig bevált a kaolinos permetezés, de azért a legnehezebben leküzdhető kártevő maradt.

A fajtákat vadkörte vagy birs alanyra oltják. Utóbbi gyengébb növekedésű, nem minden fajtával jó az összeférhetősége, és még érzékenyebb a vízellátásra, mint a vadkörte alany. Semleges vagy gyengén savanyú talajban fejlődnek a legjobban, meszes talajon vashiány következhet be. Nagyon figyelni kell a fák bórellátására a termőrügyképződés időszakában és közvetlenül virágzás előtt. Meszes homoktalajon cinkhiány is előfordulhat, olyankor rövid ízközű hajtások fejlődnek, amelyeken a levelek kicsik és erősen megnyúltak. Nagyon könnyen fölismerhető hiánytünet. Mindenképpen adjunk sok szerves trágyát, trágyapelletet vagy komposztot, hogy javítsuk a talaj szerkezetét és a talajéletet, ami segíti a tápanyagok feltáródását és a vízgazdálkodást is.

Conference
Conference

A következő sarkalatos pont a szedési idő meghatározása.

A nyári fajtáknál szemmel is látható, hogy mikor érettek, az őszi és téli fajtákat viszont úgy kell szedni, hogy tárolhatók legyenek és utóérlelve váljanak fogyaszthatóvá.

Ehhez figyelni kell a színeződést, a magok érését, és érdemes rendszeresen kóstolni is a gyümölcsöt. Amikor teljesen fűízű, még ne szedjük le.

Nagyon korán érik az Árpávalérő körte, nevéből is kitűnik, hogy már június végén szedhető, viszont nem tárolható, frissen el kell fogyasztani. Apró, sárga, zömök gyümölcse nem különösebben aromás, fehér húsú. Jellemző a nagyon hosszú és vastag kocsány. Nagy, erős fája vastag, fölfelé törő vesszőket fejleszt. Hazai fajtának tekintjük.

Röviddel utána érik az Arabitka, aminek gyönyörű élénksárga és ugyancsak apró a gyümölcse, de ropogós húsú, bőlevű, édeskés és kevésbé szotyósodik. Fája nagyon erős növekedésű, edzett, kevésbé igényes.

Augusztus első hetében szedhető a Clapp kedveltje. Középnagy gyümölcse elég zömök, 180-200 grammos, szalmasárga alapszínen a napos oldalon élénkpiros színeződéssel. Héja viaszos, feltűnően sok paraszemölcs van rajta. A gyümölcshús fehér, olvadó, bőlevű, nem különösebben aromás.

Vilmos
Vilmos

Csak rövid ideig tárolható, érzékeny gyümölcs, könnyen nyomódik. Nagy, sűrű gömbkoronát nevel, erős növekedésű a fája.

Augusztus végén szedhető a magyar szelekcióból származó Ilonka, ami csak rövid ideig tárolható. Középnagy, hasas körte, sárga alapszínén enyhe pír és hálózatos parásodás jelenik meg. Rendszeresen és bőven terem, ellenálló fajta. Fája erősen növekszik, fölfelé törő ágai csak idősebb korban terülnek szét.

Szerintem a Bosc kobak a legfinomabb körte, fehér húsa omlós, lédús, finom aromájú, ha sikerül időben leszedni szeptember közepén. Ha korán szedjük, nem érik be, túlérve pedig a többi fajtához hasonlóan szotyósodik, hamar megromlik. Jó termőképességű, nem hajlamos a szakaszos terméshozásra, de ehhez megfelelő pollenadó fajtára van szüksége. Ültessünk mellé Clapp kedveltjét vagy Vilmost. Gyümölcse nagy megnyúlt körte alakú, 200-250 grammot is meghaladó súllyal. Héja száraz tapintású, rozsdás felszínű, alapszíne fahéjbarna. Sajnos a fa nehezen alakítható, mert nem nagyon akar elágazni, hajtásai erősen fölfelé törnek, ezért rendszeres metszésre és lekötözésre van szükség a neveléséhez.

Ilonka
Ilonka

Európában a Vilmos és a Conference fajtákból termesztik a legtöbbet.

Utóbbi rendszeresen és bőven terem, de elég fagyérzékeny és erősen hajlamos a termésingadozásra. Pollenadója a Guyot Gyula, a Vilmos, a Packham’s Triumph, a Clapp kedveltje. Erősen megnyúlt alakjáról könnyen felismerhető, ez is rozsdás felszínű, de zöldessárga alapszínű körte. Mérete kissé elmarad a Bosc kobakétól. Húsa sárgásfehér, olvadó, nagyon édes, túlérve rózsaszínes árnyalatot vesz fel. Fája középerős növekedésű, sűrű koronát nevel.

A Vilmos rendszeresen és bőven terem, szinte nincs kihagyó éve. Jó pollenadó, a Conference, a Clapp kedveltje, a Guyot Gyula, a Hardenpont fajtákkal társíthatjuk. Középnagy vagy nagy gyümölcsét augusztus végén, szeptember elején kell szedni. Mutatós, szép sárga, a napos oldalon pirosas, szabályos alakú körte, kissé hullámos a felszíne. Héja vékony, húsa fehér, olvadó, bőlevű, illatos, édes-savas. Kövecsesedésre kissé hajlamos, ha nem egyenletes a vízellátás. Kúp alakú, közepesen sűrű koronát nevel, középerős növekedésű, jól kezelhető a fája.

Arabitka
Arabitka

Mind népszerűbb változata a Piros Vilmos, ami valamivel kevesebbet terem, mint az alapfajta, de környezeti igényei, porzófajtái megegyeznek azzal.

Korán színeződik, feltűnő barnáspiros körte lesz belőle, amit körülbelül egy héttel az alapfajta után kell szedni. Kevésbé jól tárolható.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2020/09 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

A COVID-hoz hasonló, potenciálisan veszélyes vírust azonosítottak

Oroszországi kis patkósdenevérekből mutatták ki azt a vírust, mely igen hasonló a SARS-CoV-2-höz. Elképzelhető, hogy ez a vírus is képes embereket megfertőzni, és úgy tűnik, az eddigi vakcinák sem nyújtanak védelmet velük szemben.

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

Újdonság a napelemek között

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését.

Megkezdődött a drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampánya

Támogató szemlékkel segíti a Nébih a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat.

A göngyöleg környezetkímélő helye

Közel húsz éve, 2003-ban felismerve, hogy a növényvédő szer csomagolóanyagok szervezett visszagyűjtése már nem odázható el, megalakult a Cseber Nonprofit Kft. A cégnek ma több, mint száz partnere van. Ezek azok a gazdasági társaságok, akik növényvédő szert, vagy csávázott vetőmagot gyártanak, előállítanak, vagy azoknak első importőrei, forgalmazói.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.