A megfázás első tüneteinek jelentkezésekor segíthet a mézfogyasztás és néhány szabály betartása! Továbbá igyekezzünk az immunrendszerünket is rendbe tenni megfelelő táplálkozással, mozgással, pihenéssel.
Az alábbi házilag előállítható gyógyhatású keveréket néhány éve családomnak és barátaimnak készítem, ajándékozom. Tapasztalataink, illetve a visszajelzések alapján a legtöbb esetben remekül segít a légúti fertőzések kezdetén, vagyis a megelőzésben.

Ezzel és néhány higiéniára, továbbá az immunrendszer segítésére vonatkozó szabály betartásával (lásd alul), sokunk számára átvészelhetők az ősszel és a tél végén jelentkező megfázásos fertőzések.
Érdemes a mézet közvetlenül méhésztől beszerezni. Ennek egyik oka, hogy a boltban kapható mézet csomagolás előtt általában felhevítik, hogy könnyen üvegezhető legyen és hosszú ideig folyékony maradjon a polcon. Viszont a hevítés során csökkennek vagy tönkremehetnek a mézben található értékes enzimek.
Amennyiben a méz kristályos, - ez teljesen természetes jelenség, sőt a méz valódiságának és kezeletlenségének egyik bizonyítéka - olvasszuk fel úgy, hogy a mézesüveget egy vizes edénybe helyezzük és alacsony hőmérsékleten kavargatjuk, míg valamennyire felolvad. Ne hevítsük 40 fok fölé. Ez a hőmérséklet még elviselhető, kellemes a kéz számára.
Fotó: pixabay.com
Kurkumás, borsos méz:

- 3 evőkanál teljes értékű méz (hárs, gesztenye, pohánka, akác stb..)
- 1 evőkanál kurkumapor
- 1/2 teáskanál őrölt bors
Addig keverjük, míg a kurkuma és a bors alaposan összekeveredik a mézzel, majd a keveréket egy napig állni hagyjuk, hogy összeérjen.
Fontos, hogy lassan fogyasszuk, „szopogatós” cukorka gyanánt. Hagyjuk hatni a szánkban és a torkunkban, vagyis ne igyunk és együnk utána legalább fél, egy órán keresztül.
Napjában kétszer, háromszor fél kiskanállal használjuk maximum 3-4 napon keresztül!
További tanácsok
- A megfázásos szezonban fogyasszunk kevés vízben propolisztinktúra cseppeket, amelyek a méhésztől szintén beszerezhetők.
- Csökkentsük a napi szénhidrát bevitelünket (cukrot, kenyeret, süteményeket, gyümölcsöket). Mézből is legfeljebb egy-két evőkanállal - 30-60 grammot- fogyasszunk ebben az időszakban naponta.
- Igyunk hársfateát (vagy hársfa, bodza, kamilla keverékét) hársfamézzel, citrommal. A mézet ne tegyük forró teába!
- Vigyázzunk a testünk melegére!
- Inhaláljunk gyógynövényeket (hársfa, bodza, kamilla keverékét), néhány csepp propoliszt.
- Fogyasszunk C és D vitamint.
- Szellőztessünk gyakran.
- Hagyjuk el a tehéntej fogyasztását.
Erősebb tünetek esetén

- Akár félóránként-óránként szódabikarbónás vízzel gargarizáljunk, fejünket alaposan hátra hajtva (három deciliter vízhez egy kanál szódabikarbóna és egy csipet só lehet az egész napi adag), hogy a kórokozókat kimossuk. Persze nem közvetlenül a kurkumás méz fogyasztása előtt vagy után, hogy az is hatni tudjon.
- Ha szükséges, mossuk át az orrüregünket az ehhez használatos pumpával vagy edénnyel.
- Ha lázunk van, ne csillapítsuk, hacsak nem extrém magasságú. A legújabb ajánlások szerint a láz segíti az immunrendszert a kórokozókkal szemben.
- Ha sűrűn megbetegszünk, igyekezzünk megtalálni az okát, hogy mi gyengíti az immunrendszerünket és lehetőség szerint szüntessük meg. Ezek lehetnek a nem megfelelő táplálkozás miatti folyamatos gyulladások, a szervezet megerőltetése, a rossz alvás és pihenéshiánya, stressz, mozgáshiány, szociális elszigeteltség stb.
A cikk írója, Hevesi Mihály méhész, tanár és a Bees Help Fight Viruses című könyv szerzője
Ajánljuk még: cikkeit:
Méhekkel a koronavírus ellen?- Interjú Dr. Stefan Stangaciu orvossal és vezető apiterapeutával
A méz hatékonyabb, mint az antibiotikum a felső légúti megbetegedések esetében