Back to top

Vigyázzunk magunkra a második hullámban: egy gyógyhatású mézes keverék és néhány jótanács

Előzze meg a betegséget! Ha immunrendszerünk rendben van, nem sok betegség tud leverni bennünket a lábunkról. Ősszel iskolakezdéskor, vagy a télvégén jelentkező megfázásos időszak próbára teszi az immunrendszerünket. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy ügyeljünk magunkra és másokra.

A megfázás első tüneteinek jelentkezésekor segíthet a mézfogyasztás és néhány szabály betartása! Továbbá igyekezzünk az immunrendszerünket is rendbe tenni megfelelő táplálkozással, mozgással, pihenéssel.

Az alábbi házilag előállítható gyógyhatású keveréket néhány éve családomnak és barátaimnak készítem, ajándékozom. Tapasztalataink, illetve a visszajelzések alapján a legtöbb esetben remekül segít a légúti fertőzések kezdetén, vagyis a megelőzésben.

Ha a megfázás első tüneteinél (enyhe torokfájás, köhögés, orrfolyás) használni kezdjük a kurkumás, borsos mézet, sokat tehetünk a betegség elharapózása ellen.

Ezzel és néhány higiéniára, továbbá az immunrendszer segítésére vonatkozó szabály betartásával (lásd alul), sokunk számára átvészelhetők az ősszel és a tél végén jelentkező megfázásos fertőzések.

Érdemes a mézet közvetlenül méhésztől beszerezni. Ennek egyik oka, hogy a boltban kapható mézet csomagolás előtt általában felhevítik, hogy könnyen üvegezhető legyen és hosszú ideig folyékony maradjon a polcon. Viszont a hevítés során csökkennek vagy tönkremehetnek a mézben található értékes enzimek. 

Persze, hogy hevítve volt-e a méz vagy sem, azt a méhésszel is érdemes tisztázni.

Amennyiben a méz kristályos, - ez teljesen természetes jelenség, sőt a méz valódiságának és kezeletlenségének egyik bizonyítéka - olvasszuk fel úgy, hogy a mézesüveget egy vizes edénybe helyezzük és alacsony hőmérsékleten kavargatjuk, míg valamennyire felolvad. Ne hevítsük 40 fok fölé. Ez a hőmérséklet még elviselhető, kellemes a kéz számára.

Fotó: pixabay.com
Kurkumás, borsos méz:

  • 3 evőkanál teljes értékű méz (hárs, gesztenye, pohánka, akác stb..) 
  • 1 evőkanál kurkumapor
  • 1/2 teáskanál őrölt bors

Addig keverjük, míg a kurkuma és a bors alaposan összekeveredik a mézzel, majd a keveréket egy napig állni hagyjuk, hogy összeérjen.

Fontos, hogy lassan fogyasszuk, „szopogatós” cukorka gyanánt. Hagyjuk hatni a szánkban és a torkunkban, vagyis ne igyunk és együnk utána legalább fél, egy órán keresztül.

Tekintsük ezt a keveréket "gyógyszernek" és nem élvezeti cikknek.

Napjában kétszer, háromszor fél kiskanállal használjuk maximum 3-4 napon keresztül!

További tanácsok

  • A megfázásos szezonban fogyasszunk kevés vízben propolisztinktúra cseppeket, amelyek a méhésztől szintén beszerezhetők.
  • Csökkentsük a napi szénhidrát bevitelünket (cukrot, kenyeret, süteményeket, gyümölcsöket). Mézből is legfeljebb egy-két evőkanállal - 30-60 grammot- fogyasszunk ebben az időszakban naponta.
  • Igyunk hársfateát (vagy hársfa, bodza, kamilla keverékét) hársfamézzel, citrommal. A mézet ne tegyük forró teába!
  • Vigyázzunk a testünk melegére!
  • Inhaláljunk gyógynövényeket (hársfa, bodza, kamilla keverékét), néhány csepp propoliszt.
  • Fogyasszunk C és D vitamint.
  • Szellőztessünk gyakran.
  • Hagyjuk el a tehéntej fogyasztását.

Erősebb tünetek esetén

  • Akár félóránként-óránként szódabikarbónás vízzel gargarizáljunk, fejünket alaposan hátra hajtva (három deciliter vízhez egy kanál szódabikarbóna és egy csipet só lehet az egész napi adag), hogy a kórokozókat kimossuk. Persze nem közvetlenül a kurkumás méz fogyasztása előtt vagy után, hogy az is hatni tudjon.
  • Ha szükséges, mossuk át az orrüregünket az ehhez használatos pumpával vagy edénnyel.
  • Ha lázunk van, ne csillapítsuk, hacsak nem extrém magasságú. A legújabb ajánlások szerint a láz segíti az immunrendszert a kórokozókkal szemben.
  • Ha sűrűn megbetegszünk, igyekezzünk megtalálni az okát, hogy mi gyengíti az immunrendszerünket és lehetőség szerint szüntessük meg. Ezek lehetnek a nem megfelelő táplálkozás miatti folyamatos gyulladások, a szervezet megerőltetése, a rossz alvás és pihenéshiánya, stressz, mozgáshiány, szociális elszigeteltség stb.
Vigyázzunk egészségünkre és vigyázzunk egymásra!
 

A cikk írója, Hevesi Mihály  méhész, tanár és a Bees Help Fight Viruses című könyv szerzője

Ajánljuk még: cikkeit:

A méhcsípések dícsérete 

Méhekkel a koronavírus ellen?- Interjú Dr. Stefan Stangaciu orvossal és vezető apiterapeutával

A méz hatékonyabb, mint az antibiotikum a felső légúti megbetegedések esetében

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A borturizmus jövője: digitalizáció és személyre szabott ajánlatok

Internetes konferenciát tartottak Fokvárosban, Innováció a borturizmusban a COVID-19 járvány összefüggésében címmel, amelyen Argentínából, Chiléből, Franciaországból, Olaszországból, Spanyolországból felszólaló előadók osztották meg tapasztalataikat arról, milyen hatást gyakorolt a koronavírus járvány a borturizmusra.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Miért vonzódnak a szúnyogok a vérhez?

Egy amerikai tudóscsoport áttörést ért el egy szerrel, melynek a vegyülete hasonló a vérhez, ennek köszönhetően a szúnyogok számára roppant vonzó. A New York-i Rockefeller Egyetem tudósai génmanipulált nőstény szúnyogokat használtak a megfigyelés során annak érdekében, hogy megfigyeljék, melyik neuron lép működésbe, amikor a rovarok megízlelik a vért.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Az EU-ban betilthatják a kolbász elnevezésű vegán termékeket

E tárgykörben a végső szavazásra várhatóan két hét múlva kerül sor az Európai Parlamentben, melynek tagjai azt szeretnék megakadályozni, hogy a növényi eredetű termékeket gyártók ne használják a hús- vagy tejtermékekkel jellegzetesen kapcsolatos kifejezéseket, ennélfogva betiltanák az olyan szókapcsolatok, mint például a „vegetariánus burger”, „yoghurt stílusú” vagy „sajtpótló” használatát.

A gyönyörű gránátalma

A gránátalma mediterrán növény, de közép-ázsiai őshazájából meghódította Európa déli vidékeit, Dél-Amerikát, Észak-Afrikát és termesztik Indiában, Indonéziában trópusi, szubtrópusi éghajlaton is. Könnyen szaporítható magról vagy gyökérsarjakról, viszonylag ellenálló, gyönyörűen virágzó növény. Ahogy melegszik az idő, hazánkban is mind többfelé lehet termeszteni.

A fenntartható termelést meg kell fizetni

Az Európai Bizottság Termelőtől a fogyasztóig stratégiája megalapozhatja a fenntarthatóbb és zöldebb mezőgazdaságot, de a Közös Agrárpolitika ambiciózus reformja mellett arra is szükség van a sikeréhez, hogy méltányosan megfizessék a gazdákat a fenntartható termelésért - hangzott el a Politico online mezőgazdasági és élelmiszer-csúcstalálkozóján.

Megnyílt az első narancsbor bár Londonban

Az Egyesült Királyság első narancsbort felszolgáló bárja a Silver Lining megnyílt Londonban. A narancsbor elnevezés talán úgy hangzik, mint egy új kifejezés vagy trend, de valójában az egyik legrégebb óta készített bortípus a világon.

Nyitott ökológiai gazdaság

A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.