Back to top

Vigyázzunk magunkra a második hullámban: egy gyógyhatású mézes keverék és néhány jótanács

Előzze meg a betegséget! Ha immunrendszerünk rendben van, nem sok betegség tud leverni bennünket a lábunkról. Ősszel iskolakezdéskor, vagy a télvégén jelentkező megfázásos időszak próbára teszi az immunrendszerünket. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy ügyeljünk magunkra és másokra.

A megfázás első tüneteinek jelentkezésekor segíthet a mézfogyasztás és néhány szabály betartása! Továbbá igyekezzünk az immunrendszerünket is rendbe tenni megfelelő táplálkozással, mozgással, pihenéssel.

Az alábbi házilag előállítható gyógyhatású keveréket néhány éve családomnak és barátaimnak készítem, ajándékozom. Tapasztalataink, illetve a visszajelzések alapján a legtöbb esetben remekül segít a légúti fertőzések kezdetén, vagyis a megelőzésben.

Ha a megfázás első tüneteinél (enyhe torokfájás, köhögés, orrfolyás) használni kezdjük a kurkumás, borsos mézet, sokat tehetünk a betegség elharapózása ellen.

Ezzel és néhány higiéniára, továbbá az immunrendszer segítésére vonatkozó szabály betartásával (lásd alul), sokunk számára átvészelhetők az ősszel és a tél végén jelentkező megfázásos fertőzések.

Érdemes a mézet közvetlenül méhésztől beszerezni. Ennek egyik oka, hogy a boltban kapható mézet csomagolás előtt általában felhevítik, hogy könnyen üvegezhető legyen és hosszú ideig folyékony maradjon a polcon. Viszont a hevítés során csökkennek vagy tönkremehetnek a mézben található értékes enzimek. 

Persze, hogy hevítve volt-e a méz vagy sem, azt a méhésszel is érdemes tisztázni.

Amennyiben a méz kristályos, - ez teljesen természetes jelenség, sőt a méz valódiságának és kezeletlenségének egyik bizonyítéka - olvasszuk fel úgy, hogy a mézesüveget egy vizes edénybe helyezzük és alacsony hőmérsékleten kavargatjuk, míg valamennyire felolvad. Ne hevítsük 40 fok fölé. Ez a hőmérséklet még elviselhető, kellemes a kéz számára.

Fotó: pixabay.com
Kurkumás, borsos méz:

  • 3 evőkanál teljes értékű méz (hárs, gesztenye, pohánka, akác stb..) 
  • 1 evőkanál kurkumapor
  • 1/2 teáskanál őrölt bors

Addig keverjük, míg a kurkuma és a bors alaposan összekeveredik a mézzel, majd a keveréket egy napig állni hagyjuk, hogy összeérjen.

Fontos, hogy lassan fogyasszuk, „szopogatós” cukorka gyanánt. Hagyjuk hatni a szánkban és a torkunkban, vagyis ne igyunk és együnk utána legalább fél, egy órán keresztül.

Tekintsük ezt a keveréket "gyógyszernek" és nem élvezeti cikknek.

Napjában kétszer, háromszor fél kiskanállal használjuk maximum 3-4 napon keresztül!

További tanácsok

  • A megfázásos szezonban fogyasszunk kevés vízben propolisztinktúra cseppeket, amelyek a méhésztől szintén beszerezhetők.
  • Csökkentsük a napi szénhidrát bevitelünket (cukrot, kenyeret, süteményeket, gyümölcsöket). Mézből is legfeljebb egy-két evőkanállal - 30-60 grammot- fogyasszunk ebben az időszakban naponta.
  • Igyunk hársfateát (vagy hársfa, bodza, kamilla keverékét) hársfamézzel, citrommal. A mézet ne tegyük forró teába!
  • Vigyázzunk a testünk melegére!
  • Inhaláljunk gyógynövényeket (hársfa, bodza, kamilla keverékét), néhány csepp propoliszt.
  • Fogyasszunk C és D vitamint.
  • Szellőztessünk gyakran.
  • Hagyjuk el a tehéntej fogyasztását.

Erősebb tünetek esetén

  • Akár félóránként-óránként szódabikarbónás vízzel gargarizáljunk, fejünket alaposan hátra hajtva (három deciliter vízhez egy kanál szódabikarbóna és egy csipet só lehet az egész napi adag), hogy a kórokozókat kimossuk. Persze nem közvetlenül a kurkumás méz fogyasztása előtt vagy után, hogy az is hatni tudjon.
  • Ha szükséges, mossuk át az orrüregünket az ehhez használatos pumpával vagy edénnyel.
  • Ha lázunk van, ne csillapítsuk, hacsak nem extrém magasságú. A legújabb ajánlások szerint a láz segíti az immunrendszert a kórokozókkal szemben.
  • Ha sűrűn megbetegszünk, igyekezzünk megtalálni az okát, hogy mi gyengíti az immunrendszerünket és lehetőség szerint szüntessük meg. Ezek lehetnek a nem megfelelő táplálkozás miatti folyamatos gyulladások, a szervezet megerőltetése, a rossz alvás és pihenéshiánya, stressz, mozgáshiány, szociális elszigeteltség stb.
Vigyázzunk egészségünkre és vigyázzunk egymásra!
 

A cikk írója, Hevesi Mihály  méhész, tanár és a Bees Help Fight Viruses című könyv szerzője

Ajánljuk még: cikkeit:

A méhcsípések dícsérete 

Méhekkel a koronavírus ellen?- Interjú Dr. Stefan Stangaciu orvossal és vezető apiterapeutával

A méz hatékonyabb, mint az antibiotikum a felső légúti megbetegedések esetében

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

30 éves az Axiál: „Ma is ugyanabba az irányba utazunk”

„Az Axiál Kft. fejlődése európai mércével mérve is rendkívüli, 30 év alatt a nagy nyugat-európai mintákat követő kisvállalkozásból követendő hazai példává váltunk.” – írta az AXIÁL Híradó jubileumi, a cég 30. születésnapjára megjelenő számában Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető.

Szörp, szirup, tinktúra, tea

A 2012-es bükkszentkereszti gyógynövénynapokon kínálta először szörpjeit Kriván Nikolett. Olyan nagy volt azonban az érdeklődés irántuk, hogy jól működő kávézója mellett még abban az évben megalapította Bükkszentkereszten a Büxirup Manufaktúrát.

Az élővilág és a munka szeretetére tanítanak

„Elvarázsol az a rendezettség és szépség, amit a méhek megtestesítenek. Amikor kaptárt bontunk, egy jól szervezett társadalom tárul elénk, amiben a család a legfontosabb. Mindenkinek megvan benne a maga feladata, és hihetetlen pontossággal teszik a dolgukat."

Hagymafélék: szívünk és keringési rendszerünk támogatói

A hagymafélék tízezer éve megunhatatlanok, egész évben velünk vannak, és egészségügyi hatásaik miatt különösen hasznos a fogyasztásuk. Igaz nyáron kissé háttérbe szorulnak, de annál inkább jelentőségteljesek ősszel és télen.

A kvasztól a savanyított cseresznyéig. Mit esznek a lettek?

Lettekhez hasonlóan konyhájuk is kozmopolita, német, orosz és litván hatásokat ötvöz, ugyanakkor a rendkívüli egyszerűség és a takarékos alapanyag használat jellemzi. Kétszáz évvel korábbról nem találunk adatokat az önálló lett konyha létezéséről.

Jogvesztő határidő közeleg - Szeptember 30-ig lehet visszaigényelni a külföldi áfát

Egy hetük maradt csupán az áfalevonásra jogosult hazai vállalkozásoknak arra, hogy benyújtsák a külföldi áfa visszaigénylésére vonatkozó visszatérítési kérelmeiket – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a Mazars. A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló vállalat összefoglalójából kiderül: a szeptember 30-ai jogvesztő határidőig uniós és unión kívüli országokból is kérhetnek visszatérítést 2020-as vásárlásaik után a magyar áfaalanyok.

A világjárvány óta egyre többen (és többet) költenek online vásárlásra

A brit vásárlók mintegy 70%-a állítja, hogy az online és mobiltelefonon történő vásárlás vált a kedvenc vásárlási módjává, szemben a koronavírus-járvány előtti kevesebb mint 50%-kal – derült ki a Credit Karma személyi pénzügyi startup cég tanulmányából.

A társaságkedvelő mókusok boldogabbak

Egy kutatás során megállapították, hogy a mókusok négy különböző személyiségjegyet mutatnak, amelyek befolyásolják, hogyan használják a környezetükben lévő teret és erőforrásokat. A kutatók úgy vélik, hogy a tanulmány eredményei felhívhatják a figyelmet a vadon élő állatok védelmére irányuló intézkedések fontosságára.

A digitalizált állattenyésztés a kiszámítható jövő kulcsa

Földünk népességnövekedésével az állattenyésztésnek is tartania kell a lépést: ki kell szolgálnia a megnövekedett igényeket a húsáruk iránt úgy, hogy közben az állatjólléttel, a környezeti fenntarthatósággal és a közegészségüggyel kapcsolatos aggályokat is figyelembe veszi.

Tippek a szamóca ideális tartósításához a MATE fiatal kutatójától

Az egészséges életmód szerves része a gyümölcsökben gazdag táplálkozás, mely többek között magas vitamin- és antioxidáns-tartalommal járul hozzá szervezetünk működéséhez. A világ egyik legnépszerűbb bogyósgyümölcse a szamóca, melynek háztartásokban és nagyüzemi szinten történő tartósítása biztosítja a kedvelt szezonális termés egész éves fogyasztását.