0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Vadon termők reneszánsza

Megnőtt az érdeklődés a vadon termő gyümölcsök iránt, mert egészségesek, növényeik pedig a kertben is mutatósak.

A homoktövist és a bodzát már régebb óta termesztik, de az olyan szuperélelmiszerként emlegetett termések, mint a goji, a fekete berkenye (arónia) vagy a Schisandra is egyre ismertebbek, sőt nő a népszerűsége egyebek közt a fanyarkának és a somnak is.

A gyógyszerek és kozmetikumok összetevőjeként való felhasználhatóságuk szintén vonzóvá teszi a vadon termő gyümölcsöket.

Népszerűségüket növelik a társadalmi divatirányzatok, az élelmiszerek eredetével kapcsolatos bizonytalanság, a fenntarthatóságot és a regionalitást követelő fiatalabb generáció „Greta-jelensége”, illetve a megváltozott életmód is, magyarázza Claudia Kordes. A Kordes Jungpflanzen sajtófelelőse aprólékosan foglalkozott a vadon termő gyümölcsök felhasználásával: a kültéri grillezéstől a „csináld magad” zöldfalépítésen keresztül a családi kertben való felhasználásig.

A német faiskolások szövetsége is hangsúlyozta, hogy az ehető termésű vadnövényekben nagy lehetőség rejlik.

Néhány faj, köztük a bodza és a fekete berkenye termése már jól ismert a feldolgozóiparban. A termesztéstechnológia fejlesztésével és jobb fajtákkal ezek a növények a termesztésben is érdekesek lesznek.

A vadon termő gyümölcsök előnye, hogy termesztésükhöz kevés műtrágya szükséges, könnyen ápolhatók, betegségekkel szemben ellenállók és hidegtűrők, magyarázza Kordes. A kereskedelmi célú termesztés másik előnye az lenne, ha vegyes telepítéseket hoznának létre, így a vadon termő gyümölcsök a rovaroknak nektárt biztosítanának vagy a madarak fészkelőhelyeként is szolgálnának.

Forrás: Kertészet és Szőlészet